Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Girl_UKk

Jak ZYJA ZYDZI?

Polecane posty

CZY JEST TU KTOS KTORY WIE LUB KTORY JEST ZYDEM , I MOZE MI POWIEDZIEC JAK ONI ZYJA , JAK SIE ZACHOWUJA W STOSUNKU DO INNYCH. JACY SA I JAKA JEST ICH KULTURA?

Gość life is brutal........
Polak tylko patrzy jak dokopać drugiemu Polakowi, nawet na emigracji Polacy mówia że najgorsze co może być to praca u innego Polaka a Żyd Żydowi zawsze pomoże, to zasadnicza roznica między ich sposobem życia a naszym🖐️

Nie jestem Żydówką, ale mam kilku znajomych w tym kręgu. Myślę, że nie różnią się od nas aż tak bardzo, nie ma co posądzać ich o ortodoksyjność, gdyż to naprawdę fajni, ciekawi świata ludzie. Co prawda nadal są w jakimś sensie wierni swoim korzeniom, ale też potrafią to pogodzić ze współczesnym światem.

Cos jeszcze wiesz? Bo wlasnie mysle nad zmiana wiary na judaism i juz jestem blisko, tylko chce wiedziec wiecej na temat religi i ich kultury.

Gość ktoZnaŻyda
Po pierwsze żydzi to bardzo wykształceni ludzie.Głównie mężczyzni bo w nauke chłopców wkłada się najwięcej.Dlatego każde wyzsze stanowisko w banku w urzedach zajmują właśnie żydzi. Jeśli żyd jest ortodoksem to troche masakra.U nich w każdy piątek jest święto.Przynajmniej u rodziny którą ja znam. Wszystko czyszczą zaczynając od typowych porządków kończąc na zawiasach od szafek.Żydówka ortodoksyjna zazwyczaj jest zgolona na łyso i ma peruki na każdą okazjie. Poza tym nie mają sprzętów typu tv,radio. I najważniejsze jak wyżej wspomniano Żyd Żydowi pomoże zawsze i nie tylko Żydowi bo znam przypadki że innym ludzią bardzo dużo w życiu pomogli żydzi.

Gość a niech sie czuja
A po co ty masz sie przerzucic na judaizm? Zydzi zyja jak normalni ludzie. sa podobni do arabow

Gość Zydzi zyja po zydowsku

Gość dziwne pytanie zadajesz
przeciez to ogromny naród. Roznie zyja np w USa : Chociaż stanowią oni mniej niż 2 proc. amerykańskiej populacji (ok. 6 milionów ludzi), to ich odsetek wśród pracowników najlepszych wyższych uczelni i firm prawniczych wynosi 20 proc. Na liście 400 najbogatszych Amerykanów magazynu „Forbes" jedną czwartą stanowią Żydzi. Co trzeci miliarder w USA jest pochodzenia żydowskiego. Na liście 200 najbardziej wpływowych intelektualistów amerykańskich połowa jest Żydami po obojgu rodzicach, a trzy czwarte co najmniej po jednym. Stanowią też oni 35 proc. obywateli USA, którzy otrzymali Nagrodę Nobla. Mają także spore wpływy w polityce - 10 proc. senatorów i 7 proc. kongresmenów to Żydzi Raphael Patai w książce pt. „Umysł żydowski" wymienia trzy podstawowe źródła sukcesów tej nacji. Pierwszy to rodzina, w której dzieci zawsze otaczane były wyjątkową uwagą, jeszcze w okresie płodowym oraz w pierwszych, decydujących dla późniejszego rozwoju, miesiącach życia. Drugi powód - to edukacja. Żydzi są narodem autodydaktów i niezwykły nacisk kładą na wykształcenie, co wiąże się ściśle z tradycją rabinacką i talmudyczną. Trzecią przyczyną jest niezwykle trudne doświadczenie historyczne, które zmuszało ten naród, jeśli miał przetrwać, do zajęć wymagających wyostrzonego intelektu, zręczności umysłu i umiejętności odnajdowania się w groźnych sytuacjach. Nic więc dziwnego, że badania przeprowadzone w Kalifornii wykazały, iż dzieci wybitnie uzdolnionych ze wskaźnikiem inteligencji IQ od 135 do 200 jest najwięcej właśnie wśród społeczności żydowskiej.

To prowokacja? Jesteś bliska zmiany wiary o której nic nie wiesz - co twe pytania potwierdzają. To chyba dość poważna decyzja, nie sądzisz?

Gość Alexxxxxxa
Nie można wybrać judaizmu, bo komuś się tak podoba. Żydem się rodzi, a "żydowskośc" dziedziczy sie po matce.