Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość darka_parka

ślub_cywilny_jak i co

Polecane posty

Gość darka_parka

Witam pod koniec kwietnia nasi znajomi będą brać ślub cywilny, nas(mnie i mojego męża) poprosili na swiadków. To będzie kameralna uroczystosc, Oni, my, rodzice, brat i babcia mlodego, matka, siostra, babcia, wujek i chrzestna mlodej... uroczystosc jest o godz 13 następnie obiad robi mlodej matka i tyle nie wiemy ile powinnismy dac w prezencie. Nam się zbytnio nie przelewa... a tu wiadomo trzeba dac prezent ale jestesmy swiadkami więc wyglądać jakos musimy (kiecke pozycze) ale wlosy zrobic musze isc do fryzjera, paznokcie hmmm no jednak wszystko kosztuje aha jeszcze umówilismy się, że pojedziemy do ślubu naszym samochodem (niewiem czy to cos zmienia ale jak by nie bylo to dodatkowe koszta)

Gość nie.slubna
Jesli kameralna uroczystosc, nie musisz sie AZ TAK bardzo przejmowac. Powiem Ci tak - mysmy brali cichy cywilny z obiadem (w restauracji) na 20 osob, od jednego ze swiadkow dostalismy komplet eleganckich talerzykow, od drugiego srebrna lyzeczke. Nie wiem, w jakim przedziale cenowym mieszcza sie te rzeczy, ale raczej w niezbyt astronomicznym. Na Twoim miejscu kupilabym cos, co wyglada elegancko, a kosztuje ponizej 100 zl - jakies szklane czy porcelanowe naczynie, tace, patere, cos w tym guscie. Panstwo mlodzi pewnie znaja Wasza sytuacje finansowa i raczej nie beda przeliczac, ile kosztowal prezent, bo nie o to tu chodzi :) Jesli naprawde chcesz przyoszczedzic, mozesz nie czesac wlosow u fryzjera, tylko je wymodelowac w domu, paznokcie tez polakierowac sama. Masz wygladac elegancko, a nie musisz miec pieczatki "super-hiper-zrobiona". Ja przed WLASNYM slubem nie bylam u fryzjera (z dluugimi wlosami), spielam wlosy klamra, bylam prawie bez makijazu :) :) i co - i dobrze bylo. Nie wiem, jaka kwota jest dla Ciebie graniczna, ale mysle, ze z dwojga zlego lepiej troszke wiecej wydac na prezent i pokombinowac, jak tanszym kosztem wygladac ok, niz odwrotnie. Ale to ja.

Gość sorry ale zastanawiasz sie
ile dac ze wzgledu na Twoja sytuacje finansowa czy na to ,ze to "tylko " kameralny slub? Bo to drugie nie powinno miec znaczenia! Przeciez nie placisz za bilet wstepu..

Gość też miałam cywilny
i dostaliśmy od niektórych gości gotówkę (ok 200 zł od pary) a od innych prezenty - np. komplet pościeli, wazony, filizanki, rzeczy kuchenne (które wcześniej sama wybrałam). I jestem tak samo zadowolona ze wszystkich. Ja kiedyś kupiłam specjalny, duży album na zdjęcia.

Gość darka_parka
sorry ale zastanawiasz sie ile dac ze wzgledu na Twoja sytuacje finansowa czy na to ,ze to "tylko " kameralny slub? Bo to drugie nie powinno miec znaczenia! Przeciez nie placisz za bilet wstepu.. Nie nie płace za bilet wstępu ale to tak samo jak z 18 urodzinami a kazdymi innymi zawsze na osiemnastkę dostaje sie wiecej i lepsze prezenty tak samo tutaj to bedzie kameralny slub pozniej obiad a ślub koscielny tez ma byc za ok rok więc wtedy damy lepszy prezent a teraz zastanawiam się ile dac ... jedno mówią ze 100zł wystarczy inni ze nei mniej niz 200 sama niewiem :O

Gość sorry ale zastanawiasz sie
A, jak planuja koscielny to co innego. Ale ja bym chyba dala teraz ten "lepszy" prezent, a na koscielnym juz tylko kwiaty, ew. drobiazg. Albo zapytaj ich wprost, kiedy wola dostac "wlasciwy" prezent.

Gość darka_parka
narazie mieszkają z rodzicami i jak sami mowią nic im nie jest potrzebne, więc myślę ze teraz dam im kase ( no bo prezent napewno dam i na jeden i na drugi ślub)