Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kulerka555

STUDIA MEDYCZNE...

Polecane posty

Gość kulerka555

Chciałabym studiować zdrowie publiczne, fizjoterapię lub dietetykę i nie wiem na co się zdecydować.. Proszę o radę, co najlepiej studiować, po czym najprędzej dostanę pracę?? Słyszałam że na fizjoterapię trzeba zdać testy sprawnościowe czy to prawda? Mam nadzieje że odpiszą mi studenci tych kierunków :)

Gość trtertreterer
a ja studiuje zdrowie publiczne i nie narzekam ze nudne :P

Gość kulerka555
a później gdzie można otrzymać pracę po zdrowiu publicznym?

Gość kulerka555
nikt więcej mi już nie doradzi?? proszę pomóżcie mi:)

Gość a moze ktos wie czy strasznie
trudno jest na AM we wrocku na dietetyce? :P

Gość szfsadGFs
Fizjoterapię ma baaaardzo duzo uczelni prywatnych i panstwowych, wiec zastanów się, jak bedzie potem, za np. 5 lat z pracą??? Zdrowie publiczne jest fajne- powinnas tylko dobrze wybrac specjalność. Ale to tylko moje zdanie- nie sugeruj sie nim. Dietetyka- tez bardzo ciekawy kierunek, ale przy kariezrze dietetyka kierunkuj sie na swój biznes, jakas poradnia dietetyczna itp.

Gość kulerka555
może i okołomedyczne :) nie wiem ale jednak z medycyną są związane

Z tych trzech wybrałabym zdrowie publiczne z jakąś fajną spec. chociaż przyznam, że kierunek nudny jak diabli. Miałam taki przedmiot na studiach :O Lepiej wybierz położnictwo, bo podobno za kilka lat ma zabraknać położnych.

Gość kulerka555
na położną to ja się raczej nie nadaje... nie wiem czy wytrzymałabym te widoki...

Gość dafsgds
odpusc sobie studia, jak nie wiesz co w zyciu robić, na studia medyczne i pokrewne ida ludzie zdecydowania z misją a ty sobie nie wymyslaj zapchajdziur idzz na zarzadzanie albo pedagogike czy psychologie

Gość kulerka555
nie pójdę na pedagogikę czy psychologie... po tym to ja już na pewno nie znajdę pracy

Gość kulerka555

Gość kulerka555
ja zawsze chciałam pomagać innym - stąd kierunek fizjoterapii i dietetyki a co do zdrowia publicznego no to gdyby z tymi dwoma mi się nie udało to wybiorę ten

Gość kulerka555
do Pani Smakowita: i co powiesz o tym kierunku? czy jest ciekawy, czy jest trudno? no i czy są te testy sprawnościowe?

U mnie na uczelni nie było żadnych testów sprawnosciowych i nie wiem czy jeszcze gdzies wogóle są, muszisz sie zorientowac. Kierunek napewno jest przyszłościowy,bo społeczenstwo sie starzeje:) Na początku powiem,ze było cięzko ale na początku wszędzie jest cięzko. Ale powiem Ci,ze teraz jestem na 4 semestrez i jest fajnie. Aktualnie mam praktyki na fizykoterapii i jest git :D

Gość majjjaapszczola
tak społeczenstwo sie starzeje... ale fizjoterapeutów w szpitalach czy sanatoriach potrzeba kilku a nie kilku tysiecy jak mamy w kraju.

Gość kulerka555
do Pani Smakowita: dziękuję za odpowiedź ;) ogólnie to na pierwszym miejscu jest u mnie właśnie fizjoterapia:)

Ale powiedz mi czy chociażby rok temu ten kierunek był popularny? Bo wydaje mi się,ze wogole. Dopiero niedawno więcej osob się nim interesuje. Do autorki: jesli lubisz biologię, anatomię, kostki, kosteczki, ogólnie medycynę to będzie Ci sie podobac;)

Gość majjjaapszczola
tak jest popularny, bo zazwyczaj na 1 miejsce jest kilku kandydatow, poza tym studiuje sie to i dziennie i zaocznie, na prywatnych, na panstwowych wiec sobie dospiewaj co oznacza duza ilosc absolwentów na rynku, która co rok sie zwieksza

Aktualnie jestem na praktykach więc wiem,ze na zabiegi czeka się pół roku więc nie wiem czy tak zbyt wielu jest fizjoterapeutów

Gość majjjaapszczola
tak,a w szpitalu/sanatorium zarobisz 800 zł, opłac sobie z tego kursy, które Cię lepiej wykwalifikuja- te kursy kosztauja nieraz kilka tys. Chyba ze założysz swój gabinet, ale to tez musi byc cos, i musisz miec odbyte kursy, a prywatnych fizjoterapeutów jest sporo, wiem, bo moja siostra do nich chodziła, poza tym moje 3 kolezanki to skonczyły i nie pracuja

Nie będę się kłociła ale u mnie własnie przyjeli 2 młodziutkie dziewczyny po studiach,bo brakowało im rąk do pracy. Ludzi jest tyle,ze najwczesniejsze terminy są w pażdzierniku. I ja nie mówię o szpitalu. Tylko o zakładzie zdrowotnym. Kursy- zgadzam się przydają się i są drogie. Ale moze niech autorka wybierze to, co ją najbardziej pociąga :)

Gość kulerka555
po żadnych studiach nie można być pewnym że się dostanie prace... a ja chciałabym studiować to, co lubię a nie przez 5 lat się męczyć...

Gość majjjaapszczola
w sumie racja:) nie chce podcinać skrzydeł. Jesli to jest jej pasją, to niech sie tego trzyma:) tylko nie ch sie stara i dąży do celu:)

Gość majjjaapszczola
sorry dziewczyny, niby chciałam doradzic jak najabrdziej przyszłosciowo, a tu chałe odstawiłam:) kulerrka idz na fizjo jesli Cie to interesuje:)