Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marika4815

Czy aby zostać kucharzem warto skończyć studia gastronomiczne?

Polecane posty

Gość marika4815

Jak w temacie. Kończe liceum ogólnokształcące, jestem styrana nauką (byłam na kierunku rozszerzona historia). Nigdy nie wiedziałam na co mam iść po szkole. Ale praca kucharza by mi odpowiadała. Planuje dać sobie rok przerwy, popracować i w tym czasie zrobić kurs zawodowy na kucharza. Można też zrobić kursy modułowe (uzupełniające na wsg, np.kuchni polskiej czy hiszpańskiej). Czy takie kursy mi wystarczą? Czy musze iść na studia?? Jeśli chodzi o nauke to jestem raczej tępa, wolno się ucze i liceum mnie wymęczyło do granic możliwości (musze zdawać matmę której nigdy chyba nie zrozumiem). Dlatego nie chciałabym iść na studia, jeśli to nie konieczne Ale nie wiem, nie znam się, jakie są realia??

Gość marika4815
Ludziska, naprawde nikt nie wie?????????????????????/

Gość qwr3wr54235
No żesz w morde niech ktoś odpisze

Gość xcvzx
mój kuzyn jest po zawodówce kucharskiej i zarabia ponad 4000, pracuje w restauracji. jak ktoś jest utalentowany i sprytny to zawsze sobie poradzi.

Gość studia warto mieć
choćby ze względu na możliwość późniejszego awansu. Ale oczywiście do wykonywania zawodu kucharza konieczne nie są, więc rób jak uważasz i pamiętaj, że to nie jest decyzja na całe życie (nie ma takich) - ze studiów będziesz mogła zrezygnować w każdej chwili lub, jeśli ich nie zaczniesz teraz zacząć w każdym innym momencie, kiedy zechcesz.

Gość jeśli chcesz być kucharzem
Nie marnuj czasu na żadne studia, bo stracisz tylko czas.Ja mam mistrza kuchni. Nie skończyłam studiów. Po prostu robisz najpierw czeladnika, potem mistrza i w pip lat praktyki, zanim jakkolwiek będziesz uznawana jako mistrz. Sam dyplom mistrzowski to o wielkie nic. Dużo wody w wiśle upłynie, bo jeśli nie będziesz jakkolwiek potrafiła już nie tylko gotować, ale trzeba nauczyć się nawet spraw organizacyjnych w kuchni, musisz umieć nie tylko gotować, ale umieć zarządzać zespołem kucharzy, dekorować potrawy i nauczyć się takich potraw o jakich ci się nie śniło. To z początku ciężka praca i mało płatna... zdobędziesz dyplom mistrzowski i mimo tego możesz być szefem kuchni ale to nie znaczy, że nie gotujesz... Dopiero po wielu latach doświadczenia, możesz sobie dać luzu i mówić wszystkim kucharzom co jak, kiedy, do czego. Ja mam 33 lata i pracuję na statku, jako mistrz kuchni i dopiero może od lat mogę sobie pozwolić na to, aby jakkolwiek nie stać przy garnku. Teraz pilnuję tylko, aby zespół kucharzy czegoś nie schrzanił.

Gość jeśli chcesz być kucharzem
miało być, że dopiero od ok.3 lat mogę sobie pozwolić na luz, tak jak pisałam powyżej, tylko trójkę mi wcięło.

Gość Warwik
starczy być robolem w zawodzie kucharz

Gość pajacpajacpajac
pajac?

Gość pannaannanl
Ponawiam pytanie. Będę wdzięczna za odpowiedzi napisane przez kucharzy/szefów w kuchni. Pracowałam rok w UK, żeby zarobić na studia gastronomiczne (na choćby jeden rok :D) i nie wiem, czy warto poświęcać aż takie pieniądze.

Gość Tiiti
Nie wiedziałam, że istnieją studia gastromiczne. Nallepiej to do technikum o takim kierunku iść, a potem to nie wiem jak to jest.

Gość Tiiti
JA nie jestem szefem kuchni, ale powiem Ci, że jak rok pracujesz, by mieć na rok studiów to się to totalnie nie opłaca :O Sądzę, że lepiej w takiej dziedzinie zdobywać wiedzę przez praktykę i doświadczenie a nie studia i to w dodatku kosmicznie drogie. Więcej nauczycsz się pracując niż siedząc na wykładach wg mnie. To tak jak np. się uwielbia pierogi u babci, bo robi pyszne bo ma doświadzenie i wszystko już wie :)

Gość consuelo
studiów gastronomicznych raczej nie ma, są kursy...np kucharski robi gowork, w warszawie odbywa się w restauracji w czterogwiazdkowym hotelu...kosztuje trochę ale jak przeglądałam inne to dosyć spoko w porównaniu do takich kursów...moim zdaniem warto zainwestować...jeśli masz dryg do tego to spróbuj...tam jest głównie praktyka więc nie musisz nic wkuwać...tylko być bystra i ogarniać :)

Gość gość
Oczywiście, że są studia gastronomiczne, na przykład www.wshig.pl więc warto zobaczyc, bo wlasnie przez takie rzeczy ludzie nie wiedza, ze mozna sie doszkalac w tej materii nie tylko w zawodówkach.

Gość gość
Szukasz ciekawej pracy ? Pomysłu na biznes? Chcesz rozwiną swoje zainteresowania i pasje? Polecamy kwalifikacyjne kursy zawodowe - gdzie możesz uzyskać cenne kwalifikacje zawodowe i dyplom technika w danym zawodzie. Do zapisu nie wymagamy wykształcenia średniego ani matury! Nauka w systemie zaocznym, plany dostosowane do osób pracujących - możesz pogodzić pracę i edukację! Polecamy: elektryka, logistyka, usługi fryzjerskie, kucharz, cukiernik, rolnik, fotograf, technik przemysłu mody itp. Rekrutacja trwa cały rok ! Przyjdź do naszego biura a dowiesz się więcej : NOVA Centrum Edukacyjne ul. Dworcowa 39/1, tel 883070678, 683070678, mail: @ lub zapisz się ON-LINE: www.nova.edu.pl Zapraszamy!

Gość NOVA CE GLIWICE
Nabór zimowy W18 rozpoczęty! Zapisz się do naszej szkoły, wybieraj kierunki, zdobądź wymarzony zawód już w rok! W swojej ofercie mamy gimnazjum, liceum i szkoły policealne dla dorosłych w trybie zaocznym, dziennym lub wieczorowym do wyboru. Zajęcia w centrum, własne pracownie zawodowe, wykwalifikowana kadra, wydajemy legitymację na zniżki, zaświadczenia o nauce. Zapraszamy do sekretariatu NOVA Centrum Edukacyjne ul. Zwycięstwa 50/2, Gliwice tel.: 794 400 162, mail: gliwice@nova.edu.pl, www.nova.edu.pl Polub nas na FB.