Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olabogaolaboga

8 dc a zapłodnienie?

Polecane posty

Gość olabogaolaboga

Czy są tu kobiety które przy cyklach 26-28 dniowych zaszły w ciążę w 8 dc? Czy to w ogóle możliwe?

Tak, to jest możliwe teoretycznie tak. Owulacja zawsze może się przesunąć, przy cyklach np 26 dniowych występuje około 10-12 dnia cyklu. Jesli kochałabyś się 8 dc a owu by wystąpiła 10 dc , plemniki mogą przeżyć nawet 3 dni w ciele kobiety (niektórzy twierdzą, że nawet dłużej, oczywiście przy odpowiednich warunkach) to można zajść w ciążę.

Gość Hym hym...
Dla wyjaśnienia - w ciążę można zajść nie tyle w 8 dc, co w dniu owulacji. Bo aby do zapłodnienia doszło potrzebne są żywe plemniki, zdolne do zapłodnienia i jajeczko gotowe do zapłodnienia. Cała sprawa rozbija się o przeżywalność plemników. Średnio powinny żyć 3-5 dni, więc jeśli plemniki będą gotowe czekały na jajeczko to może dojść do zapłodnienia. Ale powtarzam - dopiero w dniu owulacji, nie wcześniej. Plus.. jest jeszcze czas na zagnieżdżenie, bo nie każda zapłodniona komórka jajowa zagnieżdża się - a jeśli się nie zagnieździ, to nie kończy się to ciążą;)

Gość gość
A przy nieregularnych cyklach chyba tez jest prawodopobienstwo?

Gość gość
Ja kochałam sie bez zabezpieczenia w 8 d.c i zaszłam.Nie wierzyłam gdy zobaczyłam na teście dwie krechy.Dziś córcia ma 13 mies.i właśnie śpi koło mnie.A cykle miałam 28-29 dniowe.Najprawdopodobniej wtedy miałam krótki cykl .