Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość załamana:(

pomocy!

Polecane posty

Witam! Piszę w dosyć osobistej sprawie i dlatego proszę mnie za to nie negować..chodzi o to,ze wczoraj uprawiałam seks z moim partnerem bez zabezpieczeń i doszło do dziwnej sytuacji. on zawsze uważa i nagle mnie zalało,ale tego było dużo..tak jakbym to ja dostała wytrysku,chociaz nigdy wczesniej mi się do nie przytrafiało;] on mowił,ze niczego nie czuł i wydaje mu się ze to własnie ze mna musialo się cos stać. jednak ja nie daje sobie z tym spokoju i chcę kupic tabletkę '72 po' i mam pytanie,czy jesli faktycznie nie byłaby to jego wina,a ja wziełabym ta tabletkę to czy nic by się mi nie stało,nie miałabym powaznych objawów czy jeszcze gorzej jakis powikłan? proszę o radę! to wazne! :(

proszę o pomoc....:(

Gość all_over_the_world
nie bedzie powiklan, jak nie jestescie pewnie to wez!!

Gość a wiec
ilo dniowe masz cykle? i który to był Twój dzień cyklu?

Doucz sie moze a pozniej wez sie za doradzanie na forum... Powiklania moga wystapic przeciez to nie jest apap :P W organizmie kobiety progesteron spełnia wiele ważnych funkcji w regulacji cyklu miesięcznego. Podawanie go stale przy standardowej antykoncepcji nie wymaga wysokich dawek. Ilość gestagenu, jaką podaje się w antykoncepcji postkoitalnej[antykoncepcja po stosunku] jest wielokrotnie większa. Wprowadzenie takiej ilości gestagenu jest niczym wybuch hormonalnej bomby i chociaż nie dopuszcza to do ciąży całkowicie rozregulowuje delikatną równowagę hormonalną w ciele kobiety, co oczywiście ma swoje konsekwencje. Najgorsze z nich to wielotygodniowe krwawienia, złe samopoczucie, nieregularne miesiączki utrzymujące się przez 3-4 cykle. Częste korzystanie z tej metody dodatkowo kumuluje objawy. Dlatego tabletki „po trzeba traktować tylko jako środek awaryjny.

Doucz sie moze a pozniej wez sie za doradzanie na forum... Powiklania moga wystapic przeciez to nie jest apap :P W organizmie kobiety progesteron spełnia wiele ważnych funkcji w regulacji cyklu miesięcznego. Podawanie go stale przy standardowej antykoncepcji nie wymaga wysokich dawek. Ilość gestagenu, jaką podaje się w antykoncepcji postkoitalnej[antykoncepcja po stosunku] jest wielokrotnie większa. Wprowadzenie takiej ilości gestagenu jest niczym wybuch hormonalnej bomby i chociaż nie dopuszcza to do ciąży całkowicie rozregulowuje delikatną równowagę hormonalną w ciele kobiety, co oczywiście ma swoje konsekwencje. Najgorsze z nich to wielotygodniowe krwawienia, złe samopoczucie, nieregularne miesiączki utrzymujące się przez 3-4 cykle. Częste korzystanie z tej metody dodatkowo kumuluje objawy. Dlatego tabletki „po trzeba traktować tylko jako środek awaryjny.

o ile dobrze licze to mam 31 dniowy cykl,z czego dzisiaj wypada 26 dzień. ale przy jednorazowej dawce mogą wystąpic jakies bardzo powazne powikłania?..:(

Gość Hym hym...
Czyli miałaś dni niepłodne.. to po co brać tabletkę 'po'?

szczerze? to nie wiem jak oblicza się te dni;/ może mi ktoś napisać jak je się dokładnie oblicza? od pierwszego dnia ostatniego okresu do pierwszego dnia następnego?

Gość Hym hym...
Cykl dzieli się na trzy fazy - przedowulacyjną (folikularna), owulację, poowulacyjną (lutealna). 3cia faza zawsze jest stała z odchyleniem +/- 1 dzień (czyli wynosi u określonej zdrowej kobiety np 12 dni, przy poślizgach 11 albo 13 dni). Jeśli masz cykl średnio 31 dniowy (najlepiej jest wyliczyć średnią z ostatnich 12 mcy), to Twoja owulacja powinna mieć miejsce w ciągu 12-16 dni przed spodziewaną datą miesiączki, a zatem w 31-12 = 19 lub 31-16 = 15 dniu cyklu. Ponieważ jednak plemniki mają średnią przeżywalność od 3 do 5 dni, plus jajeczko jest zdolne do zapłodnienia do 48 godzin od owulacji, to zakłada się, że największe prawdopodobieństwo ciąży jest jeśli byś się kochała - od 5 dni przed spodziewaną owulacją (czyli w najgorszym przypadku od 15-5 = 10 dnia cyklu lub 19-5 = 14 dnia cyklu) - do dwóch dni po owulacji, czyli do 15+2 = 17 dnia cyklu lub 19+2=21 dnia cyklu Podsumowując => Twój cykl przy 31 dniowej długości wygląda mniej więcej tak następująco: 1-9 dc dni niepłodne, 10-21 dc dni płodne, 22-31 dni niepłodne. Najlepiej jest obserwować swój organizm, by zobaczyć co się dzieje w określonych dniach (w szczególności badać śluz - jeśli ciągnie się jak białko jaja kurzego w okolicy spodziewanej owulacji - to śluz bardzo płodny i lepiej nie kochać się bez zabezpieczenia) i wykorzystywać tę wiedzę przy podejmowaniu decyzji czy kochać się z zabezpieczeniem (i w czy w ogóle). Więcej informacji dowiesz się wyszukując w google 'cykl miesięczny' lub 'dni płodne'.. Tam są rysunki...