Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamili

żywienie 9 miesięcznego niemowlaka

Polecane posty

Gość mamili

dziewczyny, oczywiście znam schematy itd, ale PROSZĘ - może jest tu mama niemowlaka w tym wieku, zwłaszcza dziewczynki, i powie mi, ile NAPRAWDĘ zjada jej niemowlę. Dokładnie, co, ile i kiedy - bo ja już wariuję z nerwów z moim niejadkiem :( W życiu nie zjadła tyle, ile zalecają normy dla dziecka w jej wieku :(

około 7 - kaszka manna zalana 150ml wody (lub kaszka owocowa z 150ml mleka) około 10 - 120ml mleka i słoiczek - owoc około 13 zupka około 16 150 ml mleka (czasem zagęszczam łyżką kleiku) około 19 kaszka z 150 ml mleka

Gość mamili
o, to mnie pocieszyłaś trochę, bo Twój maluch też nie wypija hektolitrów mleka ;) z tym, że moja mała ma też długie zęby na owoce:( dokonuję cudów ekwilibrystyki, żeby jej wmusić kilka łyżeczek... wiem, że nie powinnam jej zabawiać przy jedzeniu, ale - konia z rzędem temu, kto ją nakarmi bez tego.

Gość mamili
moja waży w tej chwili ok 9, ale to kobitka jest ...;) dzięki, teraz mamy kąpiel, więc dzięki i 🌼

moj ma ponad 8 miesiecy je tak 4:00 160 ml mleka plus dwie lyzki kaszki 8.00 kaszka mleczno pszenna nestle ze 150 ml wody 12.00 zupka roznie od 100 do 230 ml (czasami nie chce w ogole zupy jesC) 16.00 sinlac ze 150 ml wody plus owoce 20.00 mleko 160 ml plus dwie lyzki kaszki no a w miedzyczasie chrupki kukurydziane, wafelki ryzowe czy miskopty 210 mleka to on nigdy nie zjadl przybiera dobrze wazy 8800 dla nas to dobrze bo maly do ukonczenia 4 miesiaca przybral tylko 800 gr gdyz mial wade serduszka i operacje wiec teraz i tak dobrze naadgonil

Gość gosijka
Straszny Kocur- Twoj Maluch wazy okolo 10 kg i dajesz 2 razy kaszke w ciagu dnia? takie pytanie, bo moja lekarka ostatnio na mnie warknela, malo zawalu nie dostala jak powiedzialam, ze daje 2 razy dziennie, a tez wazy okolo 10kg :/ powiedziala, ze tylko raz dziennie mam dawac i ani grama wiecej :/ a reszte moj Maluch je tak jak Twoj :)

wydaje mi się, że raz dziennie kaszka+zupa, a reszta to sama butla to trochę mało, ale prawdę mówiąc nie chodzę z nim do lekarza (oprócz szczepień, ale następne ma dopiero na roczek), więc może faktycznie go przekarmiam?? Wg mnie jest ok. A jaka była waga urodzeniowa Twojego synka? Mój ważył 3900.

ja tam nie sadze ze przekarmiasz bo bez przesady ze dziecko am jesc samo mleko i raz zupa

Gość kurcze to moje dziecko je duzo
zaczelo 10 m-c w nocy karmie piersią jak chce 9-ok 120 ml mleka+2 lyzeczki kleiku lub ok 130ml kaszy mannej z owocami 12 zupa ok 250 ml gesta z miesem, ryba lub zoltkiem 15 deser+pol biszkopta ok 150ml 18 mleko 19.30 kasza jaglana, manna lub zdrowy brzuek ok 200 ml gęstej z owocami + ok 100ml wody przez caly dzień wazy 8,5 kg ma 74 cm

Gość mój synek ma prawei 10mcy
i je tak ok 5 rano 210ml mleka z 2 lyżkami kaszki 8.30-9- śniadanko (tu są róznosci, parówka, chlebek z szyneczka, platki kukurydziane na mleku (150ml) biszkopty na mleku, buleczka maslana z mlekiem, chlebek z serkiem, jajeczniczka na maselku) 13.00- obiadek 200-230g 16.30- deserek 200g 19.30- 240ml mleka z 2 łyżkami kleiku ryżowego między posilkami oczywiscie plyny herbatka, woda, czasem soczek, chrupki kukurydziane, wafelki, biszkopty, czasem jakis jogurt itp wazy 11kg i mierzy 85cm

Gość gosijka
Straszny Kocur- moj synek jak sie urodzil wazyl 2950g i mierzyl 52cm i tez teraz jest dosc dlugi, chociaz nosi ubranka na 86 ;) wiesz, mi sie wydaje, ze karmienie to sprawa bardzo indywidualna, sama z reszta wolalabym dac malemu zamiast 1 mleka, kaszke, bo mi ja duuuuuzo lepiej wcina. Moja lekarka jest strasznie wrazliwa :/ teraz przez nia chodze na rehabilitacje (mial plaska glowke i dlatego mnie wyslala:/ ) lekarka na rehabilitacji (przed ta rehabiliotacja musialam sie z nia skontaktowac), powiedziala, ze z plaska glowka przeciez nic nie zrobi, ale, ze nie podniesie sie sam jeszcze do siedzenia to 10h na to przeznaczymy, skoro musimy. Rehabilitantka za to powiedziala, ze z siedzeniem nie bedzie mial niebawem problemu, wiec lepiej te 10h przeznaczyc na raczkowanie :/ kazdy ch*** ma swoj stroj jak to mowia :/

Gość xxxxxxyyy
no to moja w ogole dziwnie i w sumie duzo je (w porownaniu do tego co czytam): ok. 9.00 - 11.30 sniadanie (zalezy o ktorej wstanie, bo potrafi spac do 11) - kaszka na mleku ok 250 ml (Zdrowy brzuszek, Holle), muesli z jogutem greckim +owoce (kaszka tez z owocowym sloiczkiem), kanapka z wedlina, jajecznica na parze - roznie ok 13 -15, 16 (zalezy o ktorej sniadanie i ile) obiad - b. gesta zupa z mnostwem warzyw i roznymi rodzajami miesa, kaszami, makaronem ryzem, mozarella + oliwa z oliwek lub maslo (roznie sama gotuje i wymyslam co dzien inne kombinacje) - ok 250 ml (duza pelna miseczka0 czasem pomiedzy sniadaniem i obiadem zje jakis Duet Hippa z jogutrem lub twarozkiem, pieczone jablko, danonka, muffinke ale niekoniecznie potem jesli obiad byl wczesnie to drugie danie i tu tez rozne rzeczy - klopsiki z warzywami i ziemniakami, kurczak po chinsku z ryzem, pizza domowa (ozywiscie zmodyfikowana odpowiednio do wieku), itp. druga zupa jesli obiad byl pozny i bardzo obfity to wtedy na podwieczorek je wlasnie jakis jogurt z czyms, pieczone jablko z ricotta, nalesniki z mascarpone i owocami - roznie, sloiczek owocow (czasem potrafi w ciagu dnia 3 sloiczki owocowe zjesc) w ramach przekasek dostaje chrupki kukurydziane, ryzowe lub biszkopty (ale tylko na spacerze aby siedziala spokojnie w wozku), ale tez jest strasznym lakomczuchem i jesli w zasiegu reki znajda sie herbatniki, ciasto domowe, nasze kanapki, obiad to wszystko pakuje sobie do buzi i zjada:) lubi tez pianke z cappucino i ost nieraz jej zamiawiam samo spienione mleko jako deser po obiedzie (jesli je na miescie ) ok 20 -21 kolacja czasem kanapka z wedlina + kaszka na mleku (znowu jakas z serii Zdrowy brzuszek lub Holle) ok 210 lub sama kaszka 250 ml Wszystkie posilki je chetnie i w zasadzie nie musze jej niczego wpychac, czasem tylko sie nudzi i wtedy daje jej jakas zabawke do reki - choc zazwyczaj szcegolnie jak je lapkami to raczej musze pilnowac zeby zanadto sie nie opychala i nie dlawila . Z tego co czytam to teraz zastanawiam sie czy ona za duzo nie je . Choc wagowo jest w porzadku i miesci sie w 50 centylu lub troche ponad. Jak myslicie?

Gość gosijka
eeeee jak chetnie je to niech je ;) ale widze, ze dajesz juz duzo rzeczy jak jajecznica (ktora chyba w 12 m-cu sie wprowadza) ..... w sumie dobrze, nie masz problemu z pomyslami :) ja tez podawalam bulki (boz skorki) to mnie lekarka oczywiscie zjechala za to :) mysle nad zmiana lekarki, bo ta mnie juz wkurza, ciagle cos :) Straszny Kocur- wiedzialam, ze mam o cos zapytac ;) a czemu nie chodzisz do lekarza z Malym? Nie chcesz, nie lubisz lekarzy ;) czy po prostu nie ma potrzeby? Nie upomina Cie? moja mnie zjechala, ze 3 miesiace nie bylam hahaha

Gość kurcze to moje dziecko je duzo
Bo jak dziecko jest zdrowe, to raczej się nie chodzi do lekarza, tylko na szczepienia. Bo po co? ;) oj, post wyzej mnie uspokoił, bo moja tez duzo je, a jest na 25 centylu wagowo. Czasem na kolacje zje pol banana, gruszke+ np. kasze jaglana (3 pelne lyzki ugotowane) to wychodzi ok 250ml bardzo gestej kaszy. Zupe tez je bardzo gestą z mnostwem warzyw i miesem, calym zoltkiem lub rybą +rozne kasze lub makaron lub ryż lub ziemniaki.

Gość gosijka
taaaaa moja lekarka karze mi chodzic co miesiac! :P chore to jest, wiem, ale wedlug niej moj syn za szybko rosnie(?) i dlatego trzeba przygladac sie temu ;/

Gość xxxxxxyyy
gosijka ona niedawno skonczyla roczek, ale w zasadzie od jakiegos 8 miesiaca ma bardzo urozmaicona diete i wiele rzeczy wprowadzanych na wyrost ( a jajecznica to troche umowna zoltko rozmieszane z mlekiem i maslem+pietruszka lub koperek nad talerzyku nad parujacym garnkiem) . Do lekarza tez nie chodze tylko na szczepienia w sumie nie widze sensu, bo jak mala przestala pic mleko mod z butelki to tez nic konkretnego nie doradzil tylko zeby wlasnie robic to co robilam czyli podawac lyzeczka kasze na tym mleku i jesli toleruje to wpowadzic jogurty i rozne sery, serki o obserwowac - tyle to ja bez lekarza wiem:) u mie mala je bulki i chleb ze skorka (najrozniejsze te z ziarnami tez) - ma starszych braci i czasem podkrada im z talerzy zobaczylam, ze jej nie szodzi i radzi sobie z lykamiem wiec jest ok i daje jej jak popadnie:) To lakome dziecko juz nawet batonik Grzesiek zaliczylo we wczesnym niemowlectwie - dorwala przy kasie przegryzla opakowanie i wyssala zawartosc. Proby odebrania calkowicie sie nie powiodly - nic jej nie zaszkodzilo, ale teraz bardzo pilnuje, aby juz nic sobie nie brala, bo jednak nie chce aby jadla slodycze

Mój 8 miesieczny je tak: 7.00- 210 ml mleka+4 miarki kaszki zbożowej 11.00- 180 ml mleka 15.00- gerber- obiadek albo zupka 18.00- gerber- owoce/ deser 20.30- 210 ml wody + 12 miarek kaszki mleczno- zbozowej Jest wysoki ale waży tylko 7 kg. A taki głodomorek jest od urodzenia. Wszystkie wyniki ma w normie, tylko chudzinka taka...

Gość Daska
Witam. Moja Julka konczy dzis 9 miesiecy. Jej jadlospis wyglada nastepujaco : sniadanko ok 6 -mleko bebilon pepti2 ok200ml ok 9 kanapeczka z chlebka bezglutenowego z wedlinka z indyka+herbatka ok13 zupka,miesko,warzywa robione w domu ok 16 kaszka ryzowa,albo kanapka ok 19 mleko lub zadka kaszka W miedzy czasie ja chrupki kukurydziane bezglutenowe,pije soczki marchwiowe,wode niegazowana zrodlana.

Mój nigdy nie zjadł nawet tyle ile opisujesz autorko, waży podad10 kg,za tydzień będzie miał 9 miesięcy, ok5razy na dobę je z piersi. Dzis chociaż wstalśmy ok 6stej jeszcze nic prócz cyca nie jadł. cuda juz wyczyniałam, nawet zaczełam ostatnio kupować słoiczki, ale nie chce. Wczoraj przez cały dzień zjadł może za 3 łyżki zupy i 150 ml kaszki. Zastanawiam się czy nie iść z nim do lekarza.

Gość Daska
Droga Miss M. skoro dobrze przybiera na wadze to pewnie wszystko jest ok. Moja cora caly czas chcialaby cos jesc... Urodzila sie z waga 3530kg,ateraz wazy ok 9kg. Do tego ma skaze bialkowa i jest bezglutenowcem...

Gość Daska
Jakbys miala jakies pytania to to moj adres e-mail daska86@o2.pl Pozdrawiam :)

Gość kika36
Dziewczyny, mam pytanie. Jak Wy podajecie dziecku te kanapki z wędliną? Mój ma 8m-cy i żadnego zęba...

Gość Daska
Moja Julka ma 4zabki :) kromke chleba smaruje maselkiem,klade wedlinke i kroje na ok1,5cm kwadraciki.

moja Zuzka : 7-8 rano kaszka 150 ml 11 - jogurt ( od jakiegoś czasu bez problemów podaję krowie mleko) 13-14 kanapka, albo inna przekąska 16 obiad, słoik lub taki jak my jemy z mzem 18 podwieczorek- budyń mała miseczka około 100ml 20 kolacja - 180 mleka mod z kleikiem nigdy nie jadł tyle mleka mod ile napisano na opakowaniu . chętnie je owoce , warzywa , ryby , mięsa . od 4 miesiąca podajemy stałe pokarmy i nie ma z tym żadnego problemu . Mała na tą chwilę waży 8300 i nasza Pani doktor jest bardzo zadowolona z tej wagi

xxxxxxyyy jej jak ci się chce szykować dla dziecka takie bogate i urozmaicone menu. Szacun.... ja na obiad serwuje sloiczki

Gość Daska
A jaka rybke kupujesz i jak ja przyzadzasz?? Moja Jula jadla tylko gotowanego karpika z warzywami.

rybka najczęściej halibut robiony na parze ale zdarza się też dorsz , czy inny morszczuk . czasem smażę na masełku . lekarka powiedziała mi tylko że nigdy dziecku pangi nie dawać bo tej ryby nawet dorośli nie powinni jeść