Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aleksandra .

Jak się leczy nadczynność tarczycy ? ? ?

Polecane posty

Gość Aleksandra .

Witam. Obawiam się, że mam nadczynność tarczycy. Oczywiście w najbliższych dniach wybieram się do lekarza, by ostatecznie się dowiedzieć. Dowiedziałam się, że leczy się to poprzez przyjmowanie jodu i potrzebna jest kwarantanna.... Czy to prawda ? Czy są inne metody leczenia nadczynności tarczycy ?

Gość bvc
Ja byłam leczona przez 2 lata tabletkami nic nie pomogło dopiero kuracja radioaktywnym jodem wyleczyła mnie skutecznie. Jestem 5 lat po i wszystko ok:)

lekarz od razu jodu napewno Ci nie zaproponuje...ja od m-ca mam zdiagnozowana nadczynnosć i biore Thyrozol...widze juz zmiany, bo nie mecze sie tak szybko, wyregulowały mi sie cykle, włosy mi nie wypadaja, nie mam kołotan serca...mam troche zastrzezenia do wagi...ale jutro sie zapytam czy to jeden ze skutków ubocznych tego leku...

Gość Marieta.
Hej , lekarz nie postawi Ci bezpośredniej diagnozy bez wyników badań z krwi : TSH , FT4 . Nie możesz od razu żądać zalecenia jodu , ponieważ twoja nadczynność nie została zatwierdzona . Musisz poprosić najpierw o skierowanie do laboratorium na pobranie krwi i dopiero potem lekarz coś zdiagnozuje . A co do tego jak się leczy to rozmaite terapie jodowe i leki , leki pełnoo leków . Ja osobiście leczę się jodem bo u mnie nie jest stwierdzona ani nadczynność a nie niedoczynność tylko po prostu kłopot z tarczycą . Nie wiadomo czy mi się coś rozwinie za pół roku znów mam badania i kontrolę u endokrynologa . Ale z chorą tarczycą naprawdę nie jest za fajnie . Czeka Cię mnóstwo pobrań krwi : TSH , FT4 , FT3 , ANTY TPO . jeżeli to będzie w porządku to na pewno zalecą Ci morfologię . I czeka cię na pewno USG na odkrycie czy nie masz aby guzów , bo z tym to już inna bajka . No z tarczycą nie za miło . Ale większość kobiet ma problemy z tarczycą więc spokojnie :D .Sama nie jesteś :) Pozdrowionka :D

Gość nie strasz jej
zwykle badania ,na poczatku bedzie prochy brala ,usg tarczycy to nie hiroszima ,ja choruje,efekty po tabsach jak wyzej nie mecze sie tak,poprawila sie skora,da sie z tym zyc tylko chuda maskarycznie jestem ,ale to normalka przy tym