Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Go艣膰 Amader1985

Dlaczego tak malo Polakow jada w restauracjach?

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰
Bo na jedzenie w porz膮dnych restauracjach przeci臋tn膮 rodzin臋 po prostu nie sta膰. Wystarczy wyobrazi膰 sobie rodzin臋 mama , tata i dwoje dzieci(nastolatki 12-13 lat), rodzice zarabiaj膮 po 2000 z艂. ka偶dy i od poniedzia艂ku do pi膮tku jedz膮 obiady w knajpie i na te cztery porcje wydaj膮 80 z艂.dziennie, przez 24 dni robocze wydadz膮 na obiady oko艂o 1900 z艂., to prawie ca艂a wyp艂ata jednego z rodzic贸w, a trzeba jeszcze kupi膰 co艣 na 艣niadania i kolacje, zje艣膰 co艣 w weekend, op艂aci膰 czynsz i media, taniej jest samemu gotowa膰 po prostu.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Pewnie dlatego, 偶e wol膮 je艣膰 w domach. Poza tym po co w takim razie kuchnia?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
[22:48} w porz膮dnej restauracji to to 20 z艂 za danie to i tak do艣膰 ma艂o ;D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja bardzo rzadko jadam w restauracjach z kilku powod贸w : po pierwsze nie sta膰 mnie na to aby codziennie je艣膰 "na mie艣cie", po drugie bardzo lubi臋 dobre jedzenie, a nie zawsze w restauracji ugotuj膮 nam tak jak jeste艣my nauczeni, a w domu ugotuj臋 sobie i przyprawi臋 dok艂adnie tak, jak lubi臋, po trzecie nie zawsze w restauracji mog膮 mie膰 to na co mam aktualnie apetyt, powedzmy, 偶e np. w danym dniu w menu jest pomidor贸wka, krupnik i fasol贸wka, a ja mam apetyt na og贸rkow膮... Ostatnio by艂am u moich rodzic贸w, zaprosili mnie na obiad do restauracji w Galerii, wybrali艣my lokal, gdzie samemu si臋 nabiera r贸偶ne potrawy i przy kasie nam wa偶膮 i p艂acimy. Tam akurat za 100g. by艂a cena 3,70. Wzi臋艂am rolad臋 drobiow膮 w sosie szpinakowym, ziemniaki, broku艂y z kalafiorem, oraz sa艂atk臋 greck膮, tata wzi膮艂 kotlet de volaile, ziemniaki i sur贸wk臋, mama go艂膮bka i ziemniaki , opr贸cz tego wzi臋li艣my po szklance soku i obiad kosztowa艂 nas 65 z艂. Moja mama nie mo偶e gotowa膰, tata nie umie gotowa膰, ale tata ma w miar臋 dobr膮 emerytur臋, wi臋c mog膮 jada膰 w mie艣cie. Rodzice s膮 starszymi lud藕mi, ja mieszkam oko艂o 30 km.od nich, wi臋c staram si臋 do nich je藕dzi膰, ale jak jad臋 to zawo偶臋 im co艣, co 艂atwo mo偶na odgrza膰, np. go艂膮bki, bigos, leczo.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Do przedmowcy: jak sam(a) piszesz - nie znasz sie na restauracjach i tam nie bywasz. To miejsce gdzie jadlas jedzenie na wage to NIE jest zadna restauracja. To BAR SZYBKIEJ OBSLUGI. Na Zachodzie mowi sie na to "kafeteria". Miejsce gdzie je sie szybko, z plastykowej tacki, itd. Restauracja to miejsce z: 1. karta dan, 2. karta win, 3. z obsluga (kelnerzy - im lepsza restauracja tym wiecej kelnerow na jeden stolik, w bardzo dobrych kazdy gosc ma swojego kelnera), gdzie idzie sie zeby posiedziec i pogadac, w milej atmosferze, w cichym eleganckim miejscu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Do go艣膰 : do restauracji prawie nigdy nie chodzi sie po to zeby zjesc jak w domu. To by bylo bez sensu! Po co placic za pomidorowa jaka sami umiemy zrobic albo jaka mama nam zrobi? Do restauracji chodzi sie, by zjesc lepiej niz w domu, by zjesc rzeczy ktorych sami nie umiemy zrobic, by skosztowac czegos czego nie znamy, by skosztowac kuchni innych narodow, itd.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
My chodzimy w niedziele, chc臋 jeden dzie艅 zjesc inaczej i inaczej sp臋dzi膰 czas. Powiem szczerze, 偶e nawet raz w tygodniu to dla nas miesiecznie 500z艂 wychodZi, to sporo jednak. Czasem w sobot臋 jemy w pizzerii, kiedy ja mam zaj臋cia i nie mam jak ugotowa膰, wtedy te偶 leci 80-100z艂. Przy rodzinie op艂aca si臋 gotowa膰 :-) Restauracja jest dla nas na niedziele i okazje :-)

Udost臋pnij ten post

ja kiedys w anglii ze znajomym latalismy codziennie po restauracjach, przez jakies ponad poltora roku codziennie chodzilem jada膰 na miasto :). Ale znudzi艂o nam si臋, czasami wpadniemy gdzie艣, gdzie dobre i sprawdzone przez nas jedzenie ;P.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Do go艣cia z 22.05 (2018.04.14), wiesz, tu si臋 z Tob膮 troch臋 nie zgodz臋, bo piszesz, 偶e chodzisz aby spr贸bowa膰 czego艣 nowego, to mo偶e by膰 fajne dla jakiego艣 pasjonata i kogo艣 kto ma sporo kasy no bo np. zak艂adam, 偶e id臋 do knajpy, prosz臋 o jakies nieznane mi danie i ... ono mi nie smakuje... I wtedy, albo musz臋 wyda膰 sporo na inne danie, kt贸re znam i lubi臋, albo wychodz臋 g艂odna, bo zostawiam na talerzu prawie nietkni臋te jedzenie, kt贸re mi nie zasmakowa艂o... Nie sta膰 mnie na takie rzeczy. Wi臋c naprawd臋 , te偶 wola艂abym p贸j艣膰, jak go艣膰 z kt贸rej艣 tam godziny , "co si臋 nie zna na restauracjach i niie chodzi", do takiego baru i si臋 bierze jedzenie na wag臋, co zreszt膮 czasem robi臋. Musz臋 przyzna膰, 偶e u nas w mie艣cie takie bary s膮 chyba ze 3 (to na pewno) i nie podaj膮 tam jedzenia na naczyniach jednorazowych jak kto艣 tam wy偶ej napisa艂, tylko na normalnych talerzach. A ja do takich bar贸w chodz臋 czasem, ale tylko , 偶eby zje艣膰, jak nie mam czasu ugotowa膰, nie po to, 偶eby sp臋dza膰 czas. A tak w og贸le popyta艂am znajomych, czy jadaj膮 w restauracjach, wi臋kszo艣膰 odpowiedzia艂a, 偶e nie, a g艂贸wnym tego powodem by艂o to, 偶e po prostu nie sta膰 ich na restauracyjne jedzenie...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Przypuszczam, 偶e go艣膰 z 22.48, co pisa艂, 偶e 80 z艂. za obiad dla 4 osobowej rodziny, to nie mia艂 na my艣li " porz膮dnej" restauracji, tylko tak膮 艣redniej, a mo偶e nawet i ni偶szej kategorii,i da艂 tak膮 "przyk艂adow膮", w miar臋 nisk膮 cen臋, 偶eby uzmys艂owi膰, ile kosztuje wy偶ywienie poza domem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
W restauracjach jadaj膮 z艂odzieje w mercedesach.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Amaderze ! Jak sam zauwa偶y艂e艣 , tu nie jest Zach贸d, to raz, a dwa to, 偶e Polacy nie sto艂uj膮 si臋 w restauracjach nie bierze si臋 ze sk膮pstwa, tylko z konieczno艣ci, Polacy za ma艂o zarabiaj膮 , 偶eby sta膰 ich by艂o na restauracje. Nie zgodz臋 si臋 te偶 z Twoim zdaniem, 偶e jedzenie w domu jest niezdrowe. Uwierz mi, jedzenie w restauracji wcale nie jest takie ekstra jak ci si臋 wydaje. Cho膰bym nie wiem jak si臋 stara艂a i liczy艂a, zawsze mi wychodzi, 偶e obiad ugotowany samodzielnie, jest ta艅szy. Jaki艣 miesi膮c temu byli艣my w restauracji i m膮偶 zam贸wi艂 ryb臋 z frytkami i bukiet sur贸wek, ja kotlet drobiowy z pieczarkami, ziemniaki i r贸wnie偶 bukiet sur贸wek, do tego m膮偶 wzi膮艂 piwo, a ja - sok pomara艅czowy i za ca艂y ten obiad zap艂acili艣my 94 z艂. Aha ! My je艣li idziemy ju偶 do restauracji, to nie po to jak kto艣 napisa艂 "偶eby sp臋dzi膰 czas", czy popr贸bowa膰 czego艣 nowego. O ile mo偶na chodzi膰, aby popr贸bowa膰 czego艣 nowego, to chodzi膰 do restauracji aby "mi艂o sp臋dzi膰 czas" jest bezsensowne. My chodzimy, aby po prostu co艣 smacznego zje艣膰... Tyle :-P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Drwi臋 ze spo艂ecze艅stwa
Nie chodz臋 bo po pierwsze nie wiem co zjem, brzydz臋 si臋. Wiem jaka jest dba艂o艣膰 o zasady , higien臋. A teraz ci HIVkrai艅cy. Po drugie nie b臋d臋 utrzymywa艂 cwaniaczk贸w, op艂aca膰 cudzych koszt贸w lokalu itd. Po trzecie s膮 sklepy i tam sobie kupuj臋 jedzenie pakowane jak ju偶 musz臋 bo jestem na przyk艂as poza domem a chc臋 zje艣膰, nie musz臋 偶re膰 da艅, i tak od偶ywiam si臋 nie wed艂ug schemat贸w i rozdzielnie (nie 艂膮cz臋 bia艂ka z w臋glami), nie tak jak spo艂eczenstwo. Nie kumam jak mo偶na lecie膰 do restauracji skoro pod nosem jest sklep i mo偶na sobie co艣 kupi膰. To trzeba 偶re膰 gor膮ce potrawy?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ma艂o jedz膮 w restauracjach, bo te cz臋sto maj膮 zawrotne ceny. Hagiel Bistro w Warszawie oferuje 艣wietne potrawy i adekwatn膮 do nich cen臋.

Udost臋pnij ten post

No jak adekwatn膮, ka偶da ma adekwatn膮, dla milioner贸w :) Bior膮c pod uwag臋 wysoko艣膰 czynszy, bo przecie偶 presidenci i bud偶et miasta musz膮 zarobi膰 to na pewno musi by膰 to odpowiednia cena! We Wroc艂awiu te偶 ceny odpowiednie. Ludzie myslicie 偶e kto艣 b臋dzie do was chodzi艂 i utrzymywa艂 wasz lokal? We Wroc艂awiu albo Wroclove tak bardziej 艣wiatowo jest pewna dziura preneduj膮ca do 艣wiatowej czo艂贸wki zimno mo偶na zamarzn膮膰, kelnerka nagabuje na 10% do zam贸wienia przy du偶ej grupie i wprowadza jawnie w b艂膮d klienta - na menu napisane co innego o dodatkowej op艂acie (chocia偶 艣wiadcz膮c wzorowy serwis powinni docenia膰 du偶e zam贸wienia i obni偶a膰 ceny) jeszcze do tego ma艂o miejsca. Kelnerka te偶 nie wbudzi艂a sympatii kole偶anek bo by艂a "usztywniona"?. Ja wol臋 sobie w domu w cieple zje艣膰 swoje w艂asnor臋cznie zrobione 艣wie偶e jedzonko. Nie musz臋 by膰 艣wiatofcem. A szkoda, bo gdyby bary i restauracje by艂y tanie i 100% uczciwe to mo偶e bym chodzi艂 czasem pomimo mojego sknerostwa.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sandraa300o

Wydaje mi si臋, 偶e to wszystko ze wzgl臋du na koszty, poniewa偶 gotowanie w domu jest du偶o ta艅sze, ni偶 wyj艣cie do restauracji. Ludzie bardzo cz臋sto decyduj膮 si臋 na restauracje, kiedy np. s膮 na wakacjach. Tam mo偶na z wyj艣ciami do restauracji szale膰. Warto sprawdzi膰 sobie te偶 takie miejsce, jak聽Kuchnia Wielosmakowa w Trz臋saczu, bo to miejsce do艣膰 znane w艣r贸d os贸b, kt贸re s膮 nad morzem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 123214

kto jada ten jada i jak聽stac go na to

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jolanta821

Ma艂o? To mnie wydaje si臋, 偶e w艂a艣nie bardzo du偶o spo偶ywa si臋 posi艂k贸w w restauracjach, szczeg贸lnie, je艣li chodzi o wyjazdy wakacyjne. Wtedy resturacje s膮 zawsze przepe艂nione. Wiem, jaki mamy zawsze problem, aby znale藕膰 sobie miejsce w resturacji My Fish w Ko艂obrzegu, a jest to nasza ulubiona restauracja, w kt贸rej warto si臋 pojawi膰.

Udost臋pnij ten post

Moim zdaniem, dlatego, 偶e ludzie obawiaj膮 si臋 co z czym 艂膮czy膰聽- np. w naszym ulubionym Bubbles nie ma聽takiego problemu - wszystko potrafi膮 doskonale po艂膮czy膰 - czy to herbat臋 czy wino, czy typowe danie czy ekstrawaganckie - zawsze ch臋tnie co艣 proponuj膮, a ceny s膮 bardzo umiarkowane! Szczerz臋 polecam!!!

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋