Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka niepewna

Matura 2010

Polecane posty

Gość taka niepewna

Mam oromną prośbę szczególnie jeżeli są tutaj jacyś poloniści... Bratanek dopiero zabrał się za pisanie pracy maturalnej i.... no właśnie - nie jest do końca pewny czy dobrze rozumie ten temat. Swoją drogą nie wiem jak mógł go wybrać skoro pewien nie był :-O Chciałabym mu pomóc ale nie wiem czy też dorze go rozszyfrowałam. Co ująć w tym temacie? : „ODWOŁUJĄC SIĘ DO BIOGRAFII WYBRANYCH TWÓRCÓW I DO ICH DZIEŁ LITERACKICH PORÓWNAJ ROLĘ ARTYSTY W ROMANTYŹMIE I W POZYTYWIŹMIE Lektury (niestety ich już zminić nie może) 1. Zbrodnia i kara 2. Lalka 3.Dziady cz.IV 4.Konrad Wallenrod 5.Pielgrzym 6. Pan Tadeusz Ja osobiście widzę to w ten sposób aby przeanalizować biografię np. Mickiewicza - najbardziej charakterystyczne części życiorysu odszukać w jego utworach literackich. Ukazać np. był nieszcześliwie zakochany i w dziadach nieszczęśliwa miłość tez się ukazuje. W dobrą stronę idę? Na końcu zrobić porównanie po co był artysta w romantyzmie (jaki był) i to samo w pozytywizmie. Za wszelkie podpowiedzi i uwagi bardzo dziekuje :)

Gość taka niepewna
podnoszę

Gość twój bratek i tak jest niezły
Ja mam ostatni egzamin pisemny z historii 17 maja i dopiero po tym czasie planuję zrobić prezentację- czyli w 3 dni :-D

Gość taka niepewna
no ja nie wiem, czesto sie mowi ze jest duzo czasu a potem zonk :)

pierwsze dwie lektury da się przeczytać, sa nawet, nawet. Natomiast o 4 pozostałych niech bratanek napisze, że autorzy byli ućpani majerankiem i schlaniabsyntem po czubki uszu. Bo na trzeźwo nikt by tego kurwa nie napisał :D