Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

J.u.s.t.y.n.a.

Moja pielęgnacja

Polecane posty

Cześć Dziewczyny:) Co sie dzieje na kafeterii obserwuje od ok. roku, ale nigdy się nie udzielalam. Przerazalo i przearaza mnie nadal jak tu ludzie zwracaja sie do siebie, jak siebie nawzajem komentuja itp. Wiele tych dyskusjii nie mialoby pewnie miejsca, gdyby wszyscy spotkali sie na zywo. Czlowiek w sieci jest anonimowy i pozwala sobie na wiele wiecej niz rozmawiajac w cztery oczy.Ale nie o to mi chodzi. Chce założyc tu temat, na którym bede pisala o pielegnacji. Oczywiscie beda to rzeczy, które sama wyprobowalam lub praktykuje. Poczawszy od pielegnacji ciala, konczywszy na dietach itp. Będe pisala o kosmetykach, które wyprobowalam, co o nich sadze, czy polecam. Mam nadzieje, ze spodoba wam sie moj "PROGRAM" i chetnie przeczytam wasze opinie.

Zaczne od przedstawienia się. Jak widac w niku mam na imie Justyna, mam latek... blizej 20 niz 30:) mam brązowe włosy krecone(z nimi mam najwiekszy zawsze problem), cere mieszaną, raczej w tonacjii zimnej. Jestem wysoka-mierze 176cm. i szczupła- waże 58kg.

Gość hej Justyna
Podoba mi się Twój temat, to o czym konkretnie chcesz pisać?

WLOSY Włosy to moja zmora. Wyprobowałam juz chyba wszystkie szampony i odzywki na polskim rynku. Żadne nie dzialaja cudów- gwarantuje to. Jakis czas temu zauwazylam, ze potwornie wychodza mi wlosy. garsciami, dziesiatki, setki dziennie. zadne drogeryjne szampony i odzywki nie pomagaly. Tak wogole to te drogeryjne kosmetyki do pielegnajcji wlosow szybciej zaszkodza niz pomoga. Zawieraja drobinki, które zatykaja wlosy(te drobinki sa nawet widoczne w niektorych szamponach, szczegolnie tych ktore maja taki perlowy kolor). A wlosy zapchane tymi drobinkami sa jak cera. Wiadomo- zapchane pory-od razu robia sie pryszcze i cera nie wyglada ladnie.Tak samo z wlosami. Jezeli juz chcecie koniecznie uzywac tych drogeryjnych szamponów wybierajcie te klarowne, przezroczyste.Sa bezpieczniejsze. Ja obecnie używam szamponu Radical wzmacniajacego włosy ze sklonnoscia do wypadania(ok.9zl) i odzywki Joanna Z Apteczki Babuni wzmacniającej(ok.6zl). Ostatnio stosuje specjanlna kuracje na wlosy... Niezbyt przyjemna, ale stan moich wlosow naprawde sie poprawil. Sa lsniace i mniej wypadaja. Myje wlosy co drugi dzien.Najlepiej jakby sie mylo dwa razy w tygodniu, ale ja nie daje rady tak dlugo. Jezlei ktos myje wlosy codzinnie to zmywa naturalna warstwe ochronna z wlosow, ktora wydziela skora i wlasnie skora glowy staje sie przesuszona i produkuje wiecej sebum(przez sebum nasze wlosy sa przetluszczone).Jezeli zadziej myjemy wlosy to ta naturalna ochrona wlosa zostaje na nim i mniej wydziela sie sebum.Wlosy sa w lepszej kondycji. Przd każdym myciem przygotowuje sobie maseczke z naturalnych skladników. Ja mam wlosy do ramion i na takie zaraz podam ilosc skladników. Rozbijam w szklance jedno zoltko z jajka, dodaje lyzke nafty kosmetycznej(butelka nafty kosztuje ok 5 zl.) i i lyzke oleju rycynowego(100 ml. ok. 5 zl.), do tego dodaje troche odzywki do wlosow. Calosc dokladnie mieszam az uzyskam jednolita konsystencje. Nakladam ta mieszanke na wlosy ok. 10-15 minut przed myciem(mozna trzymac ja dluzej, nie zaszkodzi). mieszanke nakldama na lekko zwilzone wlosy. na wlosy na koniec nakladam foliowy czepek jak do farbowania. Pozniej kiedy juz zaczynam myc wlosy splukuje dokladnie maseczke i myje wlosy szamponem(obojetnie jakim, najlepiej przeciwlupiezowym, moze byc najtanszy jaki znajdziecie).Nafta i olej sa tluste dlatego mycie takim szamponem pozwoli szybciej zmyc ta mieszanke. plukam wlosy i teraz uzywam szamponu RAdical. slabo sie niestety pieni.Masuje glowe jakis czas(sprzyja to ukrwieniu skory glowy i pobudza komorki wlosow do dzialania). po zmyciu szamponu nakladam niewielka ilosc odzywki i przeczesuje wlosy grzebieniem o szeroko rozstawionych zabkach. mam wtedy pewnosc ze odzywka pokryje wszystkie wlosy lacznie z koncowkami.Splukuje wlosy po ok 30 sek.(nie powinno sie dluzej trzymac odzywki, bo przesuszy skore glowy). Do stylizacji włosow uzywam roznych kosmetyków. jak mam wieksze wyjscie to stosuje paste do wlosow kreconych lub pianke, nacodzien jednak sprej z termochroną, obecnie posiadam taki z Avonu i staram sie go jaknajszybciej zzuzyc, bo nie lubie kosmetykow tej firmy. Nawet nie wiem czy on naprawde dziala ten sprey, ale coz. Polecam spray z termoochrona z Loreala. Oczwiscie tego typu kosmetykow uzywajccie tylko wtedy kiedy suszycie wlosy suszarka, lub uzywacie prostownicy, lokowki itp. W innym przypadku jest to niepotzrebne bo obciaza wlosy. A i po umyciu wlosow nie trzymajcie ich zbyt dlugo w reczniku bo otwieraja sie luski wlosow i wlosy sa podatniejsze na zlamania i uszkodzenia. Do suszenia uzywam suszarki z funkcja jonizacji i chlodnym nawiewem. Bardzo polecam. Uzywam jej od dwoch miesiecy i naprawde mniej niszca sie wlosy i mniej sie elektryzuja. Ja swoja suszarke dostalam od chlopaka i jest to suszarka Remington 2000. polecam naprawde. Jezlei upinacie wlosy starajcie sie kupowac wsuwki i spinki droższe, poniewaz sa bezpieczniejsze dla wlosow.. Ja uzywam głownie wsuwek. sa pomalowane czarna emiali i nie niszcza wlosow. Jeslei uzywacie gumek, starajcie sie dobierac frotki lub miekkie gumki elastczne. Tez mniej niszcza wlosy. do utrwalenia fryzury uzywam zimnego nawiewu suszarki. Sprawdza sie lepiej niz lakier do wlosow. Same sprobujcie. Jezlei mam wieksze wyjscie i juz naprawde mam koniecznosc uzyc lakieru uzywamTaft nablyszczajacego. wlosy wygladaja zdrowiej. Nie uzywajcie absolutnie zeli w spreju, np. Hegron. Wlosy robia sie twarde jak druty i latwo ulegaja zlamaniom. tak samo niekozystnie dzialaja rozne spreje utrwalajace i stylizujące. Jak juz to tylko zwykly lakier. Dobrze tez zebyscie do codzienniego czesania uzywaly szczotek drewnianych, lub jeszcze lepiej z wlosia naturalnego- niestety takie szczotki potzrebuja pielegnacji- trzeba je czesto myc. Czeszac wlosy masuje skore glowy. Stymujuje to prace cebulek wlosowych. Swoja codzienna pielegnajce uzupelniam lykajac niacyne(wit. PP, niestety na recepte)- stymuluje proces wzrostu wlosow i witamine A + E. To chyba tyle. Jezlei jeszcze cos sobie przypomne dpisze:) mam nadzieje ze pomoga wam moje wskazowki. Chetnie tez uslysze wasze opinie na temat mojej pielegnacji.

Wydaje mi się,że blog byłby lepszą formą na tego typu porady. Tu jest mnóstwo tematów dotyczących pielęgnacji i zdrowia więc jesli ktoś ma jakiś problem to ma gdzie szukać. Oczywiście wszelkie twoje propozycje będą na bieżąco komentowane- jestem tego pewna. Nie ma czego sie bać, wbrew pozorom kafeteria to bardzo przyjazne miejsce:)

Nie mam pojecia jak założyc blog, ale zastanowie sie nad tym:) Moze to zrobie. Na razie popisze na Kafeterie... Zobacze czy moj temat sie przyjmie. Jka pojdzie dobrze to zaloze bloga:) Co do komontarzy to sa jaknajbardziej mile widziane. Chtenie zapoznam sie z waszymi opiniami i poradami:) Pozdrawiam wszystkie Kafeterianki:)