Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marta 22 pomóżcie12

kto się zna na podatkach od darowizny a np od kupna domu?

Polecane posty

Gość marta 22 pomóżcie12

Witam pytanie kieruję do osób znających się na ... hmm w sumie to tak jak w temacie, ale naświetlę sytuację. Mój wujek chce mi przepisać jako darowiznę swój mały domek z działką. Wiem ze darowizny w linii prostej są wolne od podatku a zracji tego że jest bratem mojego taty tej linii u nas nie ma. I chciałam zapytać co będzie lepszym rozwiązaniem dla nas?: 1. wójek przepisze darowiznę na mojego tate a nastepnie tata na mnie. wtedy unikniemy opodatkoania. czy bracia sa w linii prostej? moze ktos wie? 2. kupię od wujka ten domek. I teraz za jaką kwotę kupić? jaka jest wolna od podatku? bo jeżeli powiedzmy 10 tysięcy to umówimy się ze za 8 powiedzmy mi sprzedał, ale wtedy czy ktoś może z urzedu przyjść i węszyć ze celowo wujek zaniżył cenę by unikać podatku? i w sumie końcowe pytanie. Jakie są kwoty o które tak się martwię? Czyli ta od darowizny i od kupna domku? Moze to sa jakies smieszne kwoty typu 150zł? ja jednak mysle ze moze byc to pare tysiecy stads tez pytam Was. dziękuję

Gość marta 22 pomóżcie12
będę wdzięczna z odpowiedź kogoś znającego się na podatkach :)

Gość i i i iii i i i
o podatkach od darowizny itp to dokładnie wyszukaj w necie Tyle co wiem to to że US kontrolują np w moim przypadku kontrolowali darowiznę po trzech latach od przepisania

Gość marta 22 pomóżcie12
takie cos znalazlam w necie wiec wychodzi na to ze najlepiej spisac umowe kupna sprzedazy na jak najnizsza kwote ale nie przesadnie mala np te 8 tysiecy i od tych 8 wtedy zaplace 2 procent czyli grosze. czy oni to jakos sprawdzaja? tu cytat: "Gdy kupujesz mieszkanie, dom lub dzialke musisz zaplacic podatek od czynnosci cywilnoprawnych w wysokosci 2 proc. od wartosci nieruchomosci"

Gość marta 22 pomóżcie12
iiiii i elinko dziękuję za odpwoiedzi, ale przeciez to kazdegoindywidualna sprawa na ile wycenia rzecz ktora chce sprzedac hmm tak mi się wydaje, i jak urzad moglby zmusic wuja by sprzedal cos za 6 razy tyle co chce. wiem ze teraz podciągam pod siebie bardzo ale na logike tez to tak wygląda.

Gość marta 22 pomóżcie12
Elinko moglabys jeszcze raz wkleic ta strone? wykasowalam spacje ale dalej wyswietla ze nie znaleziono strony

wtedy dzialke i dom wycenia rzeczoznawca, nie wycenia go na drozszy niz jest w rzeczywistosci.

Gość i i i iii i i i
wiesz co każda nieruchomość ma swoją wartość a US już wiedzą jak ją sobie wyceniać W moim przypadku było ok ale nie zaniżaliśmy wartości, lepiej nie mieć problemów

Gość marta 22 pomóżcie12
Elinko ale kto tego rzeczoznawce "nasle" skarbówka? :( hmm ciekawe czy jest jakis przeppis by komus narzucac za ile ma sprzedawac swoje dobra

Gość marta 22 pomóżcie12
iii rozumiem dzięki a ile prcentu zaplaciliscie, 2 tak jak ja znalazlam?

Gość marta 22 pomóżcie12
"Od podatku istnieją jednak pewne zwolnienia, takie jak : - wspomniane kwoty wolne od podatku, " ta lkwota mnie bardzo interesuje.

oczywiscie ze ejst rpzepis to regulujacy- ktos sie wzbogaca i jego obnowiazkiem ejst odprowadzac podatek adekwatny do wartosci wzbogacenia sie :o

google ci zamneli czy jak? nie potrafisz wpisac szukanej frazy w wyszukiwarke? :o

Gość samoa
w ubieglym roku mojemu mezowi ciocia chciala podarowac dom. Najlepszym rozwiazaniem dla nas bylo przepisanie domu na ojca moijego meza,a po niecalych dwoch miesiacach na meza. Koszt calosci u notarusza to niecale 5 tys.(w tym zalozenie ksiegi wieczystej).Dom wyceniony jest na 120tys. z parcela.Oczywiscie w skarbowce nic nie placilismy.

Gość i i i iii i i i
nie pamiętam dokładnie ale podatek to i tak nie największy koszt, dochodzi jeszcze notariusz, opłaty sądowe

Gość marta 22 pomóżcie12
ELIANKO ty chyba cztac ze zrozumieniem dziewczynko nie potrafisz. ja pytalam czy jest przepis nakazujacy sprzedawac pewne dobra za okreslona kwote , a ty ze "ktos sie wzbogaca i jego obnowiazkiem ejst odprowadzac podatek adekwatny do wartosci wzbogacenia sie " a mozesz mi wyjascnic ja to sie ma do mojego pytania? acha i nie do twarzy ci z ta kwasna mina ktora ciagle wklejasz? kupe robisz i sie preżysz? :)

Gość UWAZAM ZE CHYBA1
TANIEJ WAS WYJDZIE JEDNAK DAROWIZNE PRZEPISAC NIZ BAWIC SIE W SPRZEDAZE