Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pierwsza Ciążą

Pierwsza ciąża obawy i pytania

Polecane posty

Gość Pierwsza Ciążą

Witam mam 21 lat i jestem w ciąży. Ostatni okres mialam 1 marca i jeszcze nie byłam u ginekologa. Moje pytanie brzmi czy lepiej chodzić do lekarza na NFZ czy prywatnie i ile taka wizyta kosztuje. O co powinnam sie zaptać na pierwszym spotkaniu jakie badania lekarz powinien mi przepisać i jakie leki powinnam połykać oprocz kwasu foliowego. Proszę bardzo o odpowiedz bo nie mam nawet kogo zapytać.

Gość mezatka25 _
nie ma roznicy moim zdaniem miedzy lekarzem prywatnym a na NFZ, zależy na kogo się trafi. ja chodziłam na kase. Jeśli wszystko jest OK to po co wciskac lekarzowi 100zł co miesiac?;) bez sensu. na początku nic się nie zażywa oprócz kwasu foliowego, lekarz założy Ci karte ciązy i określi datę porodu i tyle:)

Gość gagggga
Wiec tak raczej lepiej chodzic prywatnie ale nie ma reguly bo niekiedy lekarze z nfz sa rowniez mili...chociaz no za pieniadze sa milsi taka prawda :/ wybierz takiego lekarza, który bedzie pracowal w tym szpitalu gdzie bedziesz rodzic poniewaz duza role odgrywa polozna ale gdyby cos to ten twoj lekarz rowniez bedzie a nie jakis obcy... odpowiednie badania przepisze ci lekarz na pewno ogólne moczu, krwi, byc moze na toksoplazmoze, rozyczke to wie lekarz. Prywatna wizyta kosztuje róznie w zaleznosci od lekarza ale tak 60-100zł + zazwyczaj dolicza sie za usg. Na przyklad ja place 70zł+40zł za usg ale to od lekarza zalezy. Dosyć drogie sa badania wykonywane prywatnie w laboratorium te podstawowe nawet nie ale jakies dol;ladniejsze juz tak..Za takie pierwsze tylko ogólne zaplacilam 80zł.. wystarczy na razie łykac codziennie kwas foliowy, dopiero pózniej caly kompleks witamin. Na pierwszą wizyte idz nie wczesniej niż ok 6tc bo wczesniej po prostu mało widac na usg. Tygodnie ciazy liczy sie od dnia rozpoczecie ostatniej miesiaczki i tak lekarze zawsze licza. Gratuluje :)