Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość efez

ciekawostka

Polecane posty

Gość efez

W 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Wytwarzanie tego związku tą metodą jest tańsze, niż pozyskiwanie go z wanilii.[1] Odkrycie to przyniosło Mayu Yamamoto nagrodę Ig Nobla w roku 2007, a z okazji ceremonii rozdania nagród jedna z lodziarni w Cambridge wprowadziła do menu, jako jednorazową ciekawostkę, lody waniliowe o nazwie Yum-A-Moto Vanilla Twist zawierające wanilinę uzyskaną z krowiego kału.[2]"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ladaco+
goowniane lody

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wielka wyrocznia kafe
zasłuzone 10/10 :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najlepsze polskie
Polskie śmietankowe Podczas gdy my tęsknimy za lodami o smaku tiramisu, obcokrajowcy zazdroszczą nam śmietankowych. Badania TNS OBOP pokazały, że ponad połowa Niemców i jedna trzecia Brytyjczyków chce, by lody śmietankowe takie jak w Polsce były dostępne również w ich krajach. - Polskie lody są lepsze od przereklamowanych włoskich, robionych z proszku i będących lodowym odpowiednikiem zupki instant. Klienci mają już dość substytutów i chemii. Chcą jeść prawdziwe lody - twierdzi Zbigniew Grycan, znany producent lodów. Lody to ulubiony deser Polaków - 30 proc. badanych przez CBOS wymieniło je jako coś, co najchętniej zjedliby na zakończenie posiłku. Z danych firmy AC Nielsen wynika, że na lody wydajemy rocznie prawie 830 mln zł.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×