Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ^n^n^n

Co myślicie o testach na IQ?

Polecane posty

Gość ^n^n^n

Jak się przekłada wysoki iloraz inteligencji uzyskanej w testach na umiejętność rozwiązywania zadań z różnych dziedzin (zaczynając od matematyki) ? Na moje "oko" testy na inteligencję badają umiejętność zauważania nowych zasad i przy ich rozwiązywaniu przydaje się ostre kombinowanie. To sie ma nijak do rozwiązywania zadań z osławionej matmy, gdzie wiedzę się już ma tylko trzeba ją zastosować (myślenie analityczne)

Gość ^n^n^n
Sory. Znajdywanie zasad może się przydać do znajdywania nowych wzorów, ale tu istnieją możliwości sprawdzenia czy ta zasada jest prawdziwa, a na testach tak nie bardzo

Gość wszystko niewiedząca, ale...
te testy to tak :jak się uda to się uda a jak się nie uda to nie uda:D

Gość ^n^n^n
Ale skoro się takie testy robi to chyba coś mają pokazywać? Tylko że test na iq niby pokazuje jak człowiek potrafi znajdywać zależności (reguły, wzory), a w praktyce przy rozwiązywaniu nawet bardzo skomplikowanych zadań z matematyki nikt nie musi znajdować zależności (czyli wzorów i reguł) bo je zna na pamięć i musi je wykorzystać, połączyć w logiczny sposób. Czyli te testy nie mają przełożenia na praktykę i są sztuką dla sztuki ?

Gość wszystko niewiedząca, ale...
właśnie tak:D

Gość ^n^n^n
A czy przy obsadzaniu stanowisk na wysokim szczeblu używa się takich testów ?

Gość ^n^n^n
Nie sądzicie że te testy są trochę "nienaturalne" ? Z kolei skoro te testy badają umiejętność odkrywania nowych reguł to muszą bazować na regułach, które wykorzystują psychologowie do zrobienia takiego testu. Wynika z tego, że inteligencję częściowo można zmetodyzować i "nauczyć się jej" .

Gość odczynnik psi
Powiem ci tak. Jedyne testy godne uwagi to testy przygotowywane przez Mensę, te internetowe są niewarte zachodu. Tak myślę, czy nie zapisac się na maj bo akurat w Trójmieście będzie sesja testowa :classic_cool:

Gość ^n^n^n
Ja o tych testach m.in. mówię. Mensowskie testy mierzą tylko umiejętność znajdywania reguł, w w praktyce reguły są już znane tylko trzeba je wykorzystać, przy rozwiązywaniu zadań np. z matmy.

Gość ^n^n^n
a tak ogólnie to myślę że częściowo inteligencji można się "nauczyć"

Gość ^n^n^n
Tu masz test na iq i nie musisz płacić za wynik. http://www.iqtest.dk/main.swf W najtrudniejszych zadaniach nie mogę się doszukać reguł. 99,9% trudności w tym teście to znaleźć reguły, a 0,1% trudności jest je zastosować.