Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość londyn11111

Krakowscy demonstranci(zdjecia)

Polecane posty

Gość londyn11111

http://wiadomosci.wp.pl/gid,12173064,title,Zostawmy-Wawel-krolom---zdjecia-z-protestu,gpage,8,img,12173103,galeria.html http://wiadomosci.wp.pl/gid,12173064,title,Zostawmy-Wawel-krolom---zdjecia-z-protestu,galeria.html no to mamy naszych wielkich demonstantow Krakowskich... co niektorym to tam nawet wesolo,,,,dno spoleczne,bez komentarza Wygladaja na bojowki Cracovi albo Wisly z tasakiem w kieszeni Pozdrawiam Normalnych

Gość meszugene
Srebrny medal za zasługi dla obronności dostał od szefa MON pilot kpt. Grzegorz Pietruczuk, który nie wykonał rozkazu prezydenta Kaczyńskiego w drodze do Tbilisi Stasiak: Order dla pilota - to jest śmieszne "Daily Telegraph": Odznaczenie MON dla pilota afrontem dla prezydenta - Pilot właśnie wyszedł z depresji - powiedział wczoraj Bogdan Klich w Radiu ZET. Szef MON odznaczył go za "przestrzeganie procedur i poczucie odpowiedzialności za bezpieczeństwo czterech prezydentów na pokładzie". Chodzi o lot 12 sierpnia prezydenckim tu 154 do Gruzji, kilka dni po wybuchu konfliktu między Gruzją i Rosją. Lech Kaczyński leciał z misją wsparcia prezydenta Gruzji Micheila Sakaaszwilego razem z prezydentami Estonii, Litwy i Łotwy. W Symferpolu dosiadł się prezydent Ukrainy. Planowo samolot miał lądować w Azerbejdżanie, w Ganji. Ale szef BBN Władysław Stasiak i szef gabinetu prezydenta RP Maciej Łopiński poprosili pilota o rozważenie lądowania w Tbilisi. Pilot skontaktował się z dowódcą swojego pułku płk. Andrzejem Pietrzakiem. Dostał rozkaz, by lecieć zgodnie z planem. - Na podstawie posiadanej wiedzy na temat sytuacji w Gruzji uznałem, że lot do Tbilisi będzie zbyt niebezpieczny dla prezydentów i pozostałych pasażerów (w sumie 74 osoby) - napisał pilot w meldunku dla szefa MON. Podał dziewięć przyczyn odmowy lądowania w stolicy Gruzji, m.in.: musiałby lecieć nad rejonem konfliktu zbrojnego, nie miał wiedzy o stanie lotniska w Tbilisi po jego zbombardowaniu, było zagrożenie ze strony gruzińskiej, która nie wiedziała o przylocie polskiego samolotu, tu 154 nie jest przystosowany do latania w strefie konfliktu zbrojnego. Płk Pietruczuk poinformował o swojej decyzji Stasiaka i Łopińskiego. - Po tym pan prezydent przyszedł do kabiny pilotów i osobiście jako zwierzchnik sił zbrojnych polecił mi lecieć do Tbilisi - pisze w meldunku pilot. Wcześniej najbliżsi współpracownicy prezydenta, np. Adam Bielan, twierdzili, że Kaczyński nie kontaktował się z pilotem. A prezydent w wywiadzie dla Polskiego Radia twierdził: - Ja nie wydawałem rozkazu, ja tylko wydałem polecenia różnym dużo wyższym niż pilot oficerom Wojska Polskiego. I oni zrealizowali moje polecenia i wydali pilotowi rozkaz na piśmie. I pilot nie usłuchał. Kaczyński jeszcze w czasie lotu mówił dziennikarzom, że "jeśli ktoś decyduje się być oficerem, to nie powinien być lękliwy". Po wylądowaniu w Azerbejdżanie zapowiedział, że "po powrocie do kraju wprowadzimy porządek w tej sprawie". Ale szef BBN przyznał potem, że pilot miał formalnie prawo do podjęcia takiej decyzji.