Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jaioni

kto uwaza ze wawel to zla decyzja ,ale skoro juz jest

Polecane posty

Gość jaioni

to trzeba zamilknąć i zakceptować

Gość meszugene
Srebrny medal za zasługi dla obronności dostał od szefa MON pilot kpt. Grzegorz Pietruczuk, który nie wykonał rozkazu prezydenta Kaczyńskiego w drodze do Tbilisi Stasiak: Order dla pilota - to jest śmieszne "Daily Telegraph": Odznaczenie MON dla pilota afrontem dla prezydenta - Pilot właśnie wyszedł z depresji - powiedział wczoraj Bogdan Klich w Radiu ZET. Szef MON odznaczył go za "przestrzeganie procedur i poczucie odpowiedzialności za bezpieczeństwo czterech prezydentów na pokładzie". Chodzi o lot 12 sierpnia prezydenckim tu 154 do Gruzji, kilka dni po wybuchu konfliktu między Gruzją i Rosją. Lech Kaczyński leciał z misją wsparcia prezydenta Gruzji Micheila Sakaaszwilego razem z prezydentami Estonii, Litwy i Łotwy. W Symferpolu dosiadł się prezydent Ukrainy. Planowo samolot miał lądować w Azerbejdżanie, w Ganji. Ale szef BBN Władysław Stasiak i szef gabinetu prezydenta RP Maciej Łopiński poprosili pilota o rozważenie lądowania w Tbilisi. Pilot skontaktował się z dowódcą swojego pułku płk. Andrzejem Pietrzakiem. Dostał rozkaz, by lecieć zgodnie z planem. - Na podstawie posiadanej wiedzy na temat sytuacji w Gruzji uznałem, że lot do Tbilisi będzie zbyt niebezpieczny dla prezydentów i pozostałych pasażerów (w sumie 74 osoby) - napisał pilot w meldunku dla szefa MON. Podał dziewięć przyczyn odmowy lądowania w stolicy Gruzji, m.in.: musiałby lecieć nad rejonem konfliktu zbrojnego, nie miał wiedzy o stanie lotniska w Tbilisi po jego zbombardowaniu, było zagrożenie ze strony gruzińskiej, która nie wiedziała o przylocie polskiego samolotu, tu 154 nie jest przystosowany do latania w strefie konfliktu zbrojnego. Płk Pietruczuk poinformował o swojej decyzji Stasiaka i Łopińskiego. - Po tym pan prezydent przyszedł do kabiny pilotów i osobiście jako zwierzchnik sił zbrojnych polecił mi lecieć do Tbilisi - pisze w meldunku pilot. Wcześniej najbliżsi współpracownicy prezydenta, np. Adam Bielan, twierdzili, że Kaczyński nie kontaktował się z pilotem. A prezydent w wywiadzie dla Polskiego Radia twierdził: - Ja nie wydawałem rozkazu, ja tylko wydałem polecenia różnym dużo wyższym niż pilot oficerom Wojska Polskiego. I oni zrealizowali moje polecenia i wydali pilotowi rozkaz na piśmie. I pilot nie usłuchał. Kaczyński jeszcze w czasie lotu mówił dziennikarzom, że "jeśli ktoś decyduje się być oficerem, to nie powinien być lękliwy". Po wylądowaniu w Azerbejdżanie zapowiedział, że "po powrocie do kraju wprowadzimy porządek w tej sprawie". Ale szef BBN przyznał potem, że pilot miał formalnie prawo do podjęcia takiej decyzji.

Ja tak uważam, ta decyzja i tak już nie będzie cofnięta więc trzeba to przełknąć. Zaproszenia na pogrzeb poszły w świat i finito, nic już w tej sprawie nie da się zrobić.

Gość malowanka zosia
ja tak uważam . cisza nad tą trumną

Gość pyzia2010
Ja tak uważam... Już jest po frytach, zaczęły się przygotowania i tego już nie da się odkręcić!!! Trzeba zaakceptować! I tak nikomu korona z głowy nie spadnie jak tam spoczną... W końcu i tak już wszyscy tam leżą :D

Gość nie nasz to pogrzeb
nie mam decydować

Gość nie nasz to pogrzeb
nam* dokładnie, ciszej nad tymi wszystkimi trumnami!

Gość bhutyjut
slowo się rzekło kobylka u plota ,jak mawiał mój dziadek

Ja uważam,że spekulacje na ten temat są całkowicie nie potrzebne. Należy uszanować zmarłych. Ludzie, po co się ekscytujecie,przecież to już niczego nie zmieni,ani nie będzie miało wpływu na wasze .życie.

Ja uważam,że spekulacje na ten temat są całkowicie nie potrzebne. Należy uszanować zmarłych. Ludzie, po co się ekscytujecie,przecież to już niczego nie zmieni,ani nie będzie miało wpływu na wasze .życie.

Ale wiecie, przykro jakoś wyszło. Jestem niemal pewna, że gdyby pani Maria Kaczyńska żyła i usłyszała, że po jej śmierci pochowają ją na wawelu, popukałaby się w głowę. To była skromna osoba. Z pewnością nie miała takich zapędów, żeby na wawelu spoczywać. Tym bardziej głupio.

Gość dokładnie tak...
zdziwił mnie pomysł pochówku na Wawelu. Było oczywiste dla mnie, że prezydent Kaczyński jako najpierw prezydent Warszawy, później całego państwa spocznie w Alei Zasłużonych na Powązkach... z drugiej strony to strasznie żenujące co wyprawiają ci ludzie z transparentami. Po prostu żal, że tą podniosłą atmosferę zniszczyła jak zwykle polska małostkowość...W końcu to przecież tak naprawdę nie ma znaczenia gdzie zostanie pochowany. Szkoda mi Marty Kaczyńskiej...to musiał być dla niej cios.

Gość maria 13
zła decyzja i nie myślę milczeć nad trumną

Gość ryża Donata
cisza nad tą trumną tak powinno być i tego wymaga sytuacja

Gość maria 13
to po co armaty jak ma być cisza???

Gość paróvva
Wlaśnie tak uwazam - ze lepsza by była decyzja o pochówku na Powązkach. Ale jak już tak postanowili i podali do publicznej wiadomosci, to trzeba zamknać ryj i dac spokój. I tez mi żal pani Marty, że nie dosć, ze straciła oboje rodziców na raz, jako jedynaczka, w taki sposób - nagły, niespodziewany, nie dość, że ciagle to widzi, w każdej gazecie, w każdych wiadomosciach - ten samolot roztrzaskany, gdzie gdzies tam pod nim są porozrzucani jej rodzice - to jeszcze musi wysłuchiwać, ze jej rodziców sobie kraków u siebie nie życzy. Po prostu brak słów na taką bezdusznosć. A panom decydujacym proponuję na przyszłosć więcej rozumu, więcej rozwagi, a zdecydowanie mniej emocji i głupich zrywów

z czego robicie problem?ale w Krakowie przynoszą wstyd Polsce-te fotki na WP-jak chcą to nawet niech u nas w Poznaniu pochowają prezydenta na wzgórzu Św.Wojciecha-kłócicie się jak idioci,dobrze że mieszkam w normalnym mieście-jak zwykle największy wstyd idzie od warszawiaków i krakusów

Gość pewnie trzeba przełknąć
i nie ma się co obrażać o słowa niejakiego Gowina: "Decyzja o miejscu pogrzebu zapadła, nie protestujcie". Wasza rola żałobników kończy się na zniczach i ckliwych wypowiedziach do prasy a od wyrażania opinii to jest klasa wyższa.

Gość brudne kalosze
kto ma kulture i ludzkie uczucia zamilknie chociaż nie zakceptuje.a krakowianie zawsze uważali się za cos lepszego chociaz są zwyklymi nadętymi bubkami

i te wszystkie protesty(fotki,filmy)obiegną cały świat-ale wstyd na cały świat-szkoda że Poznania nie idzie odizolować od reszty-u nas żadnych protestów nie ma-poznaniacy są normalni a nie jak reszta

Gość angielska-dziewczyna
Dokładnie ! Pewnych rzeczy nie wypada, wstydzę się za polaków, że protestują w takiej sprawie ! Trochę godności !

Gość sok marchewa
nie wiem czy zaslużył na Wawel bo nie interesuje się polityką ale wiem że nie zaslużył na upokorzenie jakie chce mu zgotować grupa krakusów

Artefakt> robotnicy mają już rozpocząć budowę sarkofagu, głowy państw dostały już zaproszenia z informacją, że miejsce pochówku to Kraków, więc jak decyzja mogła nie zapaść? Że protesty trwają? To nie dowód. Wyobrażasz sobie teraz odkręcanie całej sprawy i słanie depesz "oj, przepraszamy, pogrzeb odbędzie się jednak gdzie indziej, nasza pomyłeczka"

Gość zabka zwana wanda
Kto to jest, co to za idioci organizuja te protesty??? Czy to nie ci co wieza ze od malp pochodza, i znizyli sie do ich poziomu? Chyba ci...