Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Natalia000

licencjat - przypisy POMOCY

Polecane posty

Gość Natalia000

Mam pytanie odnośnie przypisów w pracy licencjackiej Z tego co czytam to wszędzie tam gdzie nie piszemy własnych wniosków czy przemyśleń powinniśmy dawać przypis. Np. jak piszę o rozwoju systemów informatycznych to piszę to na podstawie różnych książek, ale w tych książkach autorzy nie stosowali przypisów. A skoro w trzech książkach jest mniej więcej to samo napisane (a nie są to ich wnioski tylko fakty) to oznacza to, że autorzy popełnili plagiat?? Przecież w książkach nie często są przypisy, nawet w miejscach gdzie autorzy podają jakąś datę czy fakt. I jeszcze jedno jak opisuję jakiś system informatyczny podając jego funkcje i zalety (ale nie z własnego doświadczenia, tylko z przeczytanej literatury) to też mam dawać przypis? Np. system ten obniża koszty produkcji albo System pomaga określić zapotrzebowania na materiały i surowce do produkcji. Proszę o odpowiedź

Gość te ksiazki pisza specjalisci..
jesli piszesz o 'faktach' ktore kazdy powinien znac, np, ze szkolly, odnosisz sie do 'wiedzy ogolnej' nie musisz dawac przypisu inaczej jesli siegasz do faktow z dziedziny 'specjalistycznej'

Gość fgdfgdfhfgh
musisz dawac przypisyw wszedzie tam gdzie nie wymyslasz sama a piszesz na podstawie czegos, to jest praca licencjacka, tworzysz na podstawie dostepnej literatury, a nie z glowy. praca sprawdza Twoja umiejetnosc korzystania z fachowej literatury w ksiazkach jest chyba inaczej, nie musza stosowac dokladnych przypisow, wymieniaja literature na koncu bodajze

Gość bardzo jasny gwint
przypis potwierdza, że dana informacja jest dostępna w literaturze. jeśli piszesz nie swoje wnioski, to powinnaś dać przypis. każda definicja w zasadzie wymaga podania przypisu. przykład: 1.Zmiany w polskiej gospodarce były możliwe dzięki zmianie systemu politycznego- tu nie musisz dawać przypisu bo to raczej oczywiste, ale możesz bo są promotorzy, którzy przypisy uwielbiają. 2. Ludność Polski wynosi XXX z czego osoby pracujące stanowią XX%- tu podajesz numer rocznika GUS czy innego źródła

W każdej książce od historii jest napisane, że Bitwa pod Grunwaldem była w 1410r. W każdej jest mniej więcej tak samo napisana. Czy to oznacza, że autorzy popełnili plagiat? Nie, bo to są FAKTY.

Gość Natalia000
no właśnie, jeśli ktoś pisze o bitwie pod grunwaldem to jest to wiedza ogólnie znana, ale jeśli pisze tak jak wcześniej było wspomniane o wiedzy specjalistycznej to przypis musi być, dobrze zrozumiałam? Mimo ze też pisze o faktach, jednak nie są one ogólnie znane, bo wątpię żeby takie zdanie jak "systemy klasy MRP usprawniają procesy zapotrzebowania na materiały w związku z uruchomionymi zleceniami produkcyjnymi oraz sterują poziomem zapasów magazynowych" było ogólnie znaną wiedzą. Więc jak, pisząc takie zdanie muszę dać przypis? Jeżeli jeden z moich podrozdziałów dotyczy właśnie funkcji oraz cech danego systemu to każde zdanie tego podrozdziału ma być opatrzone przypisem? Bo raczej własnych wniosków tu nie wysunę, bo to czyste fakty i nie ma tu miejsca na własne przemyślenia, z drugiej strony głupio chyba tak jak cały podrozdział będzie się składał z przypisów? A jeszcze z innej strony tak sobie pomyślałam, no ok wiadomo że każdy wie kiedy była bitwa pod grunwaldem, a mało osób wie coś na temat systemów MRP, ale jak by nie patrzeć to i to jest faktem i albo wszystkie fakty oznaczamy przypisem, albo żadne, w sumie to czy coś jest wiedzą ogólnie powszechną i znaną przez wszystkich jest dość subiektywnym spojrzeniem. Jak ktoś się uprze może powiedzieć że nie wie kiedy była bitwa pod grunwaldem itp. Mam nadzieje, że wiecie o co mi chodzi :)

Gość Brilll
Ja też właśnie czasami mam z tym problem, jak pisze prace lic. w rozdziale teoretycznym nie chce tak wstawiac samych przypisow :/