Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiosna tuż tuż !

Czy jak facet potrafi poprzestać na 1 drinku czy piwie to nie jest alkoholikiem?

Polecane posty

Gość wiosna tuż tuż !

Prosze o rady bardziej doświadczonych bo ja nigdy nie spotkałam sie z problemem alkoholizmu osobiście. niepokoi mnie zachowanie mojego faceta. czasami wydaje mi sie że ma juz chorobe alkoholową bo zdarza mu się raz na kilka miesięcy pić przez kilka dni. Zdarzało się tez że upijał sie raz w tygodniu albo raz na 2 tygodnie ale tez sie zdarza że wypije dosłownie 1 piwo i nie musi pic wiecej. wiem, że alkoholik nie ma kontroli nad piciem a mój facet większośc czasu ma bo jak wie że pracuje to wcale nie pije było tez kiedys tak że brał jakies leki i normalnie ponad miesiąc nic kompletnie nie pił. nie ciągneło go i zachowywał sie normalnie.

Gość wiosna tuż tuż !
Wiem tez że prawdziwy chory alkoholik żeby wyzdrowieć musi całkowicie zrezygnował z alkoholu a mój facet jak nie chce to nie pije. Potrafi też wypić tylko 1 drinka lub 1 piwo - wtedy przekonuje mnie to że nie jest chory. Kiedy jednak wspomnę te ciągi - jak wstawał na kacu i od razu z rana musiał sie napić i tak trwało przez 4 dni - to obawiam się. Czy to mogą być początki choroby?

Gość mzzzzzzzzzz
trudno tak jednoznacznie stwierdzić. sa ludzie którzy uzależniają sie szybciej a są tacy co nie. najbardziej niepokojące sa te ciągi to nie jest normalne

Gość jeżynka321
Mój mąż odkąd jestesmy razem czyli niecałe 2 lata miał 2 ciągi alkoholowe o których wiem, wcześniej jak nie mieszkaliśmy razem nie wiem, ale teraz podejrzewam że też. Ostatnio nie pił prawie 4 miesiące a potem od razu ciąg. Po ostatnim ciągu prawie codziennie pije piwo choc ani razu sie nie upił, czasem jest 1 piwo czasem 2 albo 3. Uważam go za alkoholika i cos chcę z tym zrobić.

ktoś kto nawet 1 piwo dziennie pije ale non stop jest już alkoholikiem, mimo iż się nie upija mam znajomego który jest terapeutą od uzależnień i mówił mi o tym, często alkoholicy mówią że od jednego piwka dziennie nie jest się alkoholikiem albo że przecież się nie upijają

1. Jak często pije Pan/Pani napoje zawierające alkohol? * (0) nigdy * (1) raz w miesiącu lub rzadziej * (2) dwa do czterech razy w miesiącu * (3) dwa lub trzy razy w tygodniu * (4) cztery lub więcej razy w tygodniu 2. Ile standardowych porcji zawierających alkohol wypija Pan/Pani w dniu, w którym Pan/Pani pije? * (0) 1-2 porcje * (1) 3-4 porcje * (2) 5-6 porcji * (3) 7-9 porcji * (4) 10 lub więcej porcji 3. Jak często wypija Pan/Pani sześć lub więcej porcji alkoholu podczas jednego dnia? * (0) nigdy * (1) rzadziej niż jeden raz w miesiącu * (2) około raz w miesiącu * (3) około raz w tygodniu * (4) codziennie lub prawie codziennie 4. Jak często w ostatnim roku nie mógł Pan/Pani zaprzestać picia po jego rozpoczęciu? * (0) nigdy * (1) rzadziej niż jeden raz w miesiącu * (2) około jeden raz w miesiącu * (3) około 1 raz w tygodniu * (4) codziennie lub prawie codziennie 5. Jak często w ciągu ostatniego roku z powodu picia alkoholu zrobił Pan/Pani coś niewłaściwego, co naruszyło przyjęte w Pana/Pani środowisku normy postępowania? * (0) nigdy * (1) rzadziej niż jeden raz w miesiącu * (2) około raz w miesiącu * (3) około raz w tygodniu * (4) codziennie lub prawie codziennie 6. Jak często w ostatnim roku potrzebował Pan/Pani napić się alkoholu rano następnego dnia po "dużym piciu", aby móc dojść do siebie? * (0) nigdy * (1) rzadziej niż jeden raz w miesiącu * (2) około raz w miesiącu * (3) około raz w tygodniu * (4) codziennie lub prawie codziennie 7. Jak często w ostatnim roku miał Pan/Pani poczucie winy lub wyrzuty sumienia po piciu alkoholu? * (0) nigdy * (1) rzadziej niż jeden raz w miesiącu * (2) około raz w miesiącu * (3) około raz w tygodniu * (4) codziennie lub prawie codziennie 8. Jak często w ostatnim roku nie mógł Pan/Pani przypomnieć sobie, co zdarzyło sie poprzedniego dnia lub nocy, z powodu picia? * (0) nigdy * (1) rzadziej niż jeden raz w miesiącu * (2) około raz w miesiącu * (3) około raz w tygodniu * (4) codziennie lub prawie codziennie 9. Czy kiedykolwiek Pan/Pani lub ktoś inny doznał jakiegoś urazu fizycznego w wyniku Pana/Pani picia? * (0) nie * (2) tak, ale nie w ostatnim roku * (3) tak, w ostatnim roku 10. Czy ktoś z rodziny, lekarzy lub innych pracowników służby zdrowia interesował się Pana/Pani piciem albo sugerował jego ograniczenie? * (0) nie * (2) tak, ale nie w ostatnim roku * (3) tak, w ostatnim roku

Jeśli wynik jest większy niż 13 punktów to może to oznaczać, iż nasz pacjent ma poważne problemy z alkoholem i należy przeprowadzić specjalistyczne badania w kierunku uzależnienia w Specjalistycznej Poradni Przeciwalkoholowej

Gość wiosna tuż tuż !
Dzięki. Odpowiedziałam sobie za niego i wyszło mi 10-11. czyli jeszcze jest szansa, że to nie choroba

Gość wiosna tuż tuż !
Wg niego normalny facet tak pije i to jest normalne a ja sie tylko czepiam.

Gość wiosna tuż tuż !
Ten test nie jest w 100 proc. wiarygodny bo przecież sa alkoholicy którzy nie piją pół roku a potem 1-2 tygodnie non-stop piją. jak wtedy określić czy sie pije raz w miesiącu czy tygodniu?

Gość jeżynka321
Wiosno wejdź na topik "MĄŻ ALKOHOLIK" tam najwiecej sie dowiesz.

Gość wiosna tuż tuż !
Dzieki. Czytałam troche tamten topik ale piszą tam kobiety udręczone przez wiele lat a ja nawet nie wiem czy mój facet jest alkoholikiem.

Jest już na straconej pozycji, alkohol stał się potrzebą reszta odchodzi na dalszy plan... Alkoholikiem może i nie być ale co to za pocieszenie gdy jest po prostu PIJAKIEM? Co z tego że nie pije jak nie chce gdy w końcu mu się zechce. Przekroczył tę granicę przed, którą jest picie jako element życia towarzyskiego i urozmaicenie rozrywek a za nią picie jako codzienna lub prawie codzienna dieta i wraz z postępem lek na każdą nawet dobra myśl. Będzie ci udowadniał, zwodził, uświadamiał i robił wiele byś się nie czepiała, nie pomyśli że robi sobie źle i innym. I taki stan rzeczy będzie się pogłębiać a ty w końcu przyjmiesz pranie zasikanych prześcieradeł i wytarzanych w trawie spodni za codzienność, najpierw łudząc się że jednak będzie lepiej a potem nawet na to nie mając siły. Nie jest dobrze a Ty nie mań sama siebie faktem iż skoro nie jest alkoholikiem jest ok.

wiem, że alkoholik nie ma kontroli nad piciem no chyba masz informacje z Bravo Girl alkoholikiem jest nawet porzadny lekarz, czy urzednik jesli nie moize sie obejsc bez wieczornego łyczka koniaczku wieczorem... ogolnie jesli pije sie codziennie chocby 1 piwo, jeden drink, jedek łyk czystej, tzn ze to alkoholizm:) dziekuje za uwage