Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

długa noga

smoleńsk-patrzcie co znalazłam!

Polecane posty

Wypowiedz zonet.pl: znam DRAMATYCZNY ODCZYT Z CZARNEJ SKRZYNKI!!!!!!!szok!!!!!!!!!!!!!!!!!!! msz193 wczoraj, 23:53 Pomimo, że nie ujawniono jeszcze odczytów z czarnych skrzynek to dowiedziałam się jak to najprawdopodobniej było. Informacja pochodzi od osoby związanej z lotnictwem, ale szczegółów nie będę ujawniać. Dramatyczne jest to co się dowiedziałam, ale nie mogę pozostawić tego dla siebie ponieważ najbardziej żali mi pilotów i załogi tupolewa. Spróbuję Wam to w prosty sposób wytłumaczyć. Przy bardzo utrudnionej widoczności,a taka panowała wówczas na lotnisku smoleńskim, piloci kontaktują się z wieżą, aby uzyskać informacje czy wysokość samolotu ze wskaźników w kokpicie odpowiada tej która panuje na lotnisku. I w ten sposób uzyskują informacje o wysokości względnej która to informacje jest im niezbędna w celu prawidłowego lądowania w ciężkich warunkach i nie tylko. Małe wyjaśnenie: AAL - ang. Above Aerodrome Level - wysokość nad lotniskiem. Uzyskuje sie ją poprzez ustawienie na wysokościomierzu rzeczywistego ciśnienia atmosferycznego na poziomie lotniska. Po wylądowaniu wysokościomierz wskaże zero. Wysokość bezwzględna (AMSL - ang. Above Mean Sea Level) - Wysokość nad poziomem morza. Uzyskiwana poprzez ustawienie ciśnienia panującego na średnim poziomie morza w danej chwili. Wysokość ciśnieniowa - Wysokość wskazywana przez wysokościomierz po ustawieniu ciśnienia odniesienia na tzw. ciśnienie standardowe na średnim poziomie morza. Określa też tzw. poziom lotu (FL) czyli 1/100 wysokości wyrażonej w stopach. A TERAZ NAJWAŻNIEJSZE!!! Rosjanin ZAMIAST wysokości bezwględnej podali pilotowi wysokość względną, czyli zamiast wysokośc nad lotniskiem podał nad poziomem morza, I DLATEGO ON MYŚLAŁ, ŻE LECI WYŻEJ niż faktycznie leciał. Przy bardzo ograniczonej widoczności po uderzeniu w wieżę piloci zorientowali się, że są zbyt nisko ziemi i że nie mają tej wysokości którą wskazuje wysokościomierz. Niestety to już było za późno ponieważ stracili lewe skrzydło tupolewa. TO NA PEWNO NIE JEST WINA PILOTA!!!!!!!!!!!!! Boję się tylko żeby nie utajniono tak ważnych informacji z tych odnalezionych skrzynek.

Gość naddinn
pewnie sciema. chociaz to mogloby wyjasciac dlaczego kontroler klamal ze piloci nie znali rosyjskiego. bo to on zawinil

Gość xgdgsdgdgd
Noo i mówilam ze to Rosjanie za tym stoją...jeszcze gadali,że piloci rosyjskiego nie znali!!!!!!Co jest bzdurą!!!

usuneli moje dwa topiki z prawda i nie tylko mnie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!o smolensku

Gość ale przeciez
mogl byc to błąd rosjan, a nie ich zamierzone kłamstwo...

Gość asdfg
i tak wlasnie zapewne wygląda prawda o tej tragedii!!!!Prawda o ktorej prawdopodobnie już nie usłyszymy.

Gość zgadzam sie!!!!!!
autorka ma racje a ludzie pozwlaja sobie oczy mydlic

Gość diagnoza.
" Informacja pochodzi od osoby związanej z lotnictwem, ale szczegółów nie będę ujawniać. " tak mozesz napisac ty i jeszcze tysiace innych osob, ktore chca widzec to co sobie ubzdurali :D

Gość lotnik
To ma sens, przecież wojskowa Casa 2 lata temu rozbiła się z tego samego powodu, załoga samolotu i lotniska mimo ze mówili w jednym języku nie operowali wspólnymi jednostkami, jedni podawali wysokość w metrach, drudzy w stopach, raz względną, raz bezwzględną, a w przypadku braku widoczności ziemi tragedia gotowa...

Gość gupeek
"Rosjanin ZAMIAST wysokości bezwględnej podali pilotowi wysokość względną, czyli zamiast wysokośc nad lotniskiem podał nad poziomem morza" hola hola - jesli podawali wysokosc wzgledna - to podawali wycokosc nad lotniskiem, wysokosc nad poziomem morza, to wysokosc bezwzgledna. nie wierze, ze ktokolwiek związany z lotnictwem myli sie w takich kwestiach :> na moje - prowo.

Gość bez pseudonimu dzisiaj
Nigdy nie dowiemy sie prawdy ale malo prawdopodobne zeby NIKT nie przezyl

Gość yo...
Co to za fantazje. Przeciez z Warszawy wykonywal w standardzie, to jak mogli mu podac standard. Pytajac wieze o cisnienie, otrzymuje wartosc roznicy pomiedzy lotniskiem a morzem, czyli p lotniska. Zreszta przyczyn moze byc wiele. Poczekajmy na komisje.

Gość to pewnie zamach był
zamach jak nic!

Gość stracili nam samolot
:(

Gość sadsc
ja nie wierze w zamach tylko jedno mnie zastanawia czemu ten kontlorer czy ktos tam z tego baraku zaraz po katasrofie przeszedł na emeryture?? a teraz nikt nie moze sie z nim skontaktowac?? mowili o tym w faktach

Gość moim zdaniem rowniez
jesli Rosjanie mieli cokolwiek wspolnego z ta katastrofa, prawda NIGDY nie wyjdzie na jaw 🖐️

Gość wielkie mocarstwa też kiedyś
rozsypią się w proch i nic i nikt z nich nie zostanie. Może z Rosji będzie drugi Iran, któż to wie?

Gość nigdy nie dowiemy się prawdy

!!!!!!!!!!!!!!! W niedziele 30 maja odbędzie się protest w sprawie prowadzenia śledztwa katastrofy w Smoleńsku.Zapraszamy wszystkich przed Pałac Prezydencki w Warszawie na godz.17!! Będzie Jan Pospieszalski i Gazeta Polska .Przekażcie to dalej :)

Gość kociarz pospolity
poważnie, w niedzielę? skąd to wiesz? mam wolne w niedzielę, poszedłbym

Gość kociarz pospolity
Ania, to Ty tez z Wawy? ja mieszkam przy Łazienkach Kr.

Gość Marco van Basten
ANKA dzieki za info, na pewno bede, i zabiore znajomych:)

Gość kociarz pospolity
faktycznie, właśnie znalazłem to na Frondzie

Gość kociarz pospolity
Ale informacja jest nie potwiedzona, podobno co tydzien jest taki protest w tym miejscu.

zatem musi przyjsc wiecej osob zeby to w koncu naglosnic !

Gość kociarz pospolity
Osobiście jestem niestety negatywnie nastawiony, tzn. nic nie wskuramy, rządzą ważniesi od nas, robią wodę z mózgu ludziom poprzez tvn itp, ja telewizora nie mam od kilku lat i opinię wyrabiam sobie nie na podstwaie tendencyjnych promoskiewskich informacji w tv

Gość kociarz pospolity
szczerze to polecam rozmowy niedokończone w RM pomiędzy północą a 3 w nocy, można się sporo dowiedzieć, ja akurat pracuję na noce i sporo słucham, acha i żeby nie było - nigdy nie byłem za PiS-em - jestem za prawdą