Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szczoti

fotelik coneco zenith

Polecane posty

Gość szczoti

Jestem obecnie na etapie kupna fotelika dla dziecka. Co sadzicie na temat fotelika coneco zenith. Czy ktos z was znalazl jakies testy przeprowdzane pod katem tej marki. Ewentualnie co polecacie w tym przedziale cenowym.

Gość Aaaby
Kupiłabym. :) Espiro też są niezłe. (Ale już na dalekie trasy autem to lepiej jakiś Maxi-Cosi, Romer, Recaro, albo Cybex.)

Gość my ostatnio
zrobilismy ponad 700 km w jeden dzien i mala spokojnie dawala rade w coneco zenith. jak usuniesz zaglowek z siedzen samochodowych to mozna ulozyc fotelik do pozycji takiej jak w pierwszym foteliku. polecam

Gość Aaaby
Nie chodzi o wygodę, tylko bezpieczeństwo w razie wypadku.

Gość a powiem ci
że mieliśmy i zdecydowałam się tylko dlatego że jest do 25 kg. Kupiliśmy go ze względu na pokonywanie długich tras. Czasem to było raz, a czasem dwa razy w miesiącu po 900 km za jednym zamachem (nie licząc normalnej jazdy codziennej). U nas sprawdził się super ale sprzedałam go zanim mały skończył 3 lata i to nie dlatego że wyrósł czy osiągnął wagę, tylko dlatego że wg mnie powinien mieć oznaczenie do 18 kg. Synkowi dość szybko głowa wystawała poza fotelik, a wtedy wiadomo głowa nie jest zabezpieczona w razie wypadku. Niby ten fotelik jest duży i potężny ale równie dobry jest (jak porównywałam z bratowej fotelikiem) taki zwykły do 0- 18 kg zakupiony w biedronce, przynajmniej ma większy kont wychylenia do tyłu ten biedronkowy w pozycji do spania, a coneco zenith ma 6 pozycji a tak na prawdę tylko lekko się odchyla i jeśli macie w samochodzie siedzenia typowo płaskie jak w busach to to wychylenie fotelika będzie minimalne. Poszukaj (bo może już weszły takie) z regulacją zagłówka tak aby można było podnosić zagłówek jak dziecko będzie rosło aby głowa była zawsze zabezpieczona.

Gość a powiem ci
nie widziałam żadnych testów w necie odnośnie tych fotelików. A jeśli chodzi o bezpieczeństwo to lepiej wybrać głębszy fotelik tak aby dziecko było bardziej w środku i żeby miało większe zabezpieczenie. Coneco ma mimo wszystko bardzo dużo poduszek przez co stwarza wrażenie takiego bezpiecznego, a jak już wsadzisz dziecko 2,5 roku w kurtce zimowej to okazuje się że wcale nie jest jakoś dobrze zabezpieczone. Przynajmniej ja takie wrażenie odniosłam. Ale to tylko moje własne zdanie, nie każdy musi się z nim zgadzać.

Gość a powiem ci
a i dodam żebyś miała pełną wizję tego fotelika. Latem mimo klimatyzacji w samochodzie przynajmniej mój synek pocił się na długich trasach.

Gość Aaaby
Nie tyle głębszy, co zbudowany z mocnych elementów, tak by nie pękły , ani się nie rozsypały w razie uderzenia. Tkaniny też są gorszej jakości (w wielu modelach nie przepuszczają powietrza) i brakuje w nich systemów wentylacyjnych. Polskie foteliki są budżetowe i nie były testowane w instytutach symulujących wypadki.

Gość Aaaby
Sama mam polski fotelik, Implast Bobbiway 0-13 (bo mam jeszcze małe dziecko), ale kupiłam go tylko dlatego że nie mam własnego samochodu, a jak już gdzieś jadę autem, to wyłącznie blisko (kilka przecznic dalej), natomiast nigdy nie zdecydowałabym się zabrać w nim dziecka w podróż na wczasy. Jak mym była zmotoryzowana i jeździła w dalekie trasy, to na pewno wybrałabym coś droższego, testowanego.