Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nie taka młoda

Nerwica ... co robić

Polecane posty

Mam do Was pytanie. Ostatnio mój partner bardzo się denerwuje. O wszystko (dosłownie). Jak się zdenerwuje rano, to uspokoi się dopiero następnego dnia. Ma kołatanie serca, duszności w nocy i boi się że umrze. Przeczytałam gdzieś, że takie objawy to już silna nerwica. Nie wiem jak mu pomóc, zwłaszczą, że ja też dość szybko popadam w stan nerwowy. Macie jakieś doświadczenia związane z nerwicą? jakieś rady co robić? gdzie się udać? Wcześniej myślałam, że coś jest nie tak z naszym związkiem, ale teraz widzę, że to następstwo choroby. Bardzo się martwię.. :(

Gość meszugene
A czym zajmuje się twój partner?

Gość zboxy się szerzą!
idź ze swoim do psychologa albo neurologa

pracuje. ale kocha tę pracę. to jest jego pasja. wg mnie psycholog tu nic nie pomoże.. bo on prowadiz tylko konwersację. czy na nerwicę nie trzeba LEKÓW? co sądzicie o psychiatrze? nie chcę zeby bylo tak, ze jak uslyszy : kochanie, potrzebujesz pomocy psychiarty" to się znów zdenerwuje że chce go zamkńąć w oddziale dla czubków. a ja chcę tylko mu pomóc :(

Gość jhhhhh
moze pomoc jedynie dluga psychoterapia , leki tylko maskuja chorobe, wiem co mowie , mialam nerwice lekowa i depresje

Gość meszugene
moze psychoterapia spróbuj tez go regularnie faszerować magnezem z witaminą b6 na kołatania mozesz podawać mu validol bądz herbate z melisy czy mięty. takie obawy o zdrowie to juz poczatek nerwicy hipochondrycznej - musisz mu rzeczowo i stanowczo tłumaczyć, ze nerwica tak naprawde nie czyni wielkich szkod w organizmie (bardziej w psychice) i odradzac mu ucieczke w leki, sieganie po cisnieniomierze i ciagle zamartwianie sie stanem swojego zdrowia koniecznie musi znaleźć sobie jakies zajecie tak, zeby kiedy przyjdą napady lęku skupic uwage na tym co na zewnatrz a nie wewnatrz organizmu Wiele osób przez to przechodzi i choc przez wiele lat jest to drogą krzyżową to po paru latach człowiek sie z tym oswaja i zapomina o swoich dolegliwosciach 🖐️)))