Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

monia19907

Proszę was o rade i pomoc

Polecane posty

Witam Przyszłe mamy ,jestem tu nowa wiedz nie wiem od czego zacząć .W Dublinie jestem jakieś pół roku przyjechałam tutaj do chłopaka.Pracowałam jako opiekunka na czarno więdz nie mam tutaj żadnych miesiecy przepracowanych mój chłopak szukał pracy i jak narazie znalazł i ma zapewnioną do lipca a później nie wiem co dalej w sobote byłam u ginekologa w Medicusie u dr Moniki Antepowicz czytałam na różnych forach że to bardzo dobra doktor.I okazało sie że jestem w 5 tygoniu ciąży przepisała mi witaminy już je zakupiłam i za pierwszą wizyte zapłaciłam 160 E .Za badanie i konsultacje lekarska.Proszę was przyszłe mamy o pomoc nie wiem co dalej mam zrobić jak to wszystko wygląda i czy nie lepiej bedzie jak zjadę do Polski nie jestem tu ani ubezpieczona mój chłopak ma tylko przepracowane rok na legalu a tak to na czarno pracował .Nie wiem czy bedzie na sie cos należeć .Proszę was o dobrą radę i pomoc z góry bardzo Dziekuję W razie czego podaje swoje namiary monia19907@vp.pl

nalezy ci sie bezplatna opieka medyczna, badania lekarskie w szpitalu podczas calego okresu ciazy oraz pobyt w szpitalu, porod i znieczulenie, ewentualne dodatkowe badania zalecone przez lekarza. twoj lekarz musi wyslac specjalne pismo do hse i stamtad przyjdzie ci list z terminem pierwszej wizyty w szpitalu. osobiscie radzilabym uwazac jesli chcesz chodzic na wizyty do medicusa, bo oni sie rzadza swoimi prawami nie zawsze zgodnymi z tymi irlandzkimi, radzilabym zapisac sie do jakiegos irlandzkiego lekarza gp. po urodzeniu dziecka przysluguje ci child benefit 150 euro miesiecznie, ale czasem czeka sie dlugo na te pieniadze. oczywiscie zakladam, ze ty i chlopak macie nadane numery pps, jesli nie to musicie o nie wystapic.

GRUDNIOWA-Dziękuję za rade .A co do Pps to je posiadamy bo mój chłopak teraz ma na legalu prace .I jak narazie byłam tylko raz u ginekologa u dr Antepowicz, ale ona nie jest lekarzem prowadzącym i stwierdziła ciąże ale teraz ja powinnam się zgłosić chyba do innego lekarza. Takiego który poprowadzi moją ciążę? I w związku z tym pytam kiedy powinnam się do niego zgłosić żeby nie płacić i mam go sobie sama wybrać? Do irlandzkiego raczej nie pójdę bo mój angielski jest słaby... A i jeszcze jedno... Kiedy powinnam wybrać szpital do rodzenia, czy ustalę to już sobie z lekarzem prowadzącym? Dziękuję jeszcze raz za informację i przepraszam jeśli zadaje banalne pytania, ale to moja pierwsza ciąża i w dodatku za granicą... Pozdrawiam.

Nie wiem jak jest tam u ciebie, ja mieszkam w Austrii i żeby mogło kobetę obowiązywać ubezpieczenie i dostęp do opieki medycznej musi być w związku małżeńskim jeżeli tylko mąż pracuje legalnie a kobieta nie jest ubezpieczona w Polsce, jeżeli natomiast jest ubezpieczona w Polsce to nie ma problemu i koszty ponosi państwo polskie a formalnościami zajmuje się kraj w którym się leczę, jednak nie wszystkie usługi są w 100% bezpłatne i bywa że trzeba dopłacić. Może warto zawrzeć związek małżeński? Wtedy też należały by ci się pieniądze od państwa na dziecko (rodzinne)???

monia - wlasnie nie jestem pewna co do daty pierwszej wizyty u lekarza ogolnego GP, bo z moich informacji wiem, ze trzeba sie zglosic do 12 tygodnia, ale jak poszlam do polskiego gp w medicusie to mieli inna rozpiske... ogolnie mieli tylko chyba 5 darmowych wizyt, podczas gdy do irlandzkiego chodzi sie co miesaic za darmo. dlatego polecam isc do irlandzkiej przychodni i sie po prostu zapytac w recepcji. powiesz, ze jestes w ciazy i chcesz sie umowic na pierwsza wizyte tylko nie wiesz kiedy. mozesz isc z chlopakiem aby ci pomogl sie dogadac. nie jestem pewna ale chyba mimo wszystko za ta pierwsza wizyte placi sie 50 euro, ale nastepne juz bezplatne. i z lekarzem gp uzgodnisz szpital i te wszystkie sprawy. a w szpitalu przysluguje ci za darmo tlumacz, musisz tylko powiedziec ze chcesz tlumacza. oczywiscie mozesz tez wziac chlopaka badz kogos kto zna lepiej jezyk. powodzenia napewno bedzie dobrze, przechodzilam przez to 2 razy wiem co mowie:)

GRUDNIOWA- No więc chyba będę musiała się wybrać do tego irlandzkiego lekarza... A tak poza tym to i tak planujemy wziąć ślub cywilny z chłopakiem, bo tutaj jak narazie nie udzielaja w Ambasadzie Pl.I bedziemy musieli jechac do PL .A jaka przychodnie irlandzka polecasz?I czy nie bedzie to przeszkadzac ze nie jestem w ogole tu ubezpieczona i nie pracuje?Orientujesz sie moze czy majac slub cywilny naleza sie jakies pieniadze od panstwa w cięzkiej sytuacji finasowej:(Jeszcze wielkie dzieki za te informacje i pozdrawiam .

monia -nie powinno to przeszkadzac. wazne zeby sie zglosic do tego programu maternity w hse, ale to lekarz da ci wszystkie papierki do wypelnienia. co do przychodni to ci nie powiem, bo nie mieszkam w dublinie. co do slubu to kiedys owszem tak bylo, ze zeby dostac pomoc socjalna trzeba miec slub, teraz juz nie jest to konieczne, jesli twoj chlopak pracuje to moze zlozyc w social welfare wniosek o FIS (family income suplement). oczywiscie jak bedziecie miec cywilny to w revenue skladacie odpowiedni wniosek i chlopak pracujac placi mniejsze podatki. w revenue poszukajcie formularzy, mozna sporo rzeczy odpisac sobie od podatku, wizyty lekarskie, wywoz smieci, mieszkanie itd. mozesz isc do social welfare napewno maja jakiegos polskiego pracownika i popytac o to wszystko.

Rowniez polecam Ci isc do irlandzkiego lekarza,bo ja poszlam 2 razy do GP polskiego w medicusie i nie zrobil mi nawet 1 notatki w karcie ciazy,a tu na kazdej wizycie trzeba to robic.Wpisuja tam date,wage,cisnienie,wyniki badania moczu i termin nastepnej wizyty. Za to z gina w medicusie bylam bardzo zadowolona..no ale oni sie cenia.. Niedawno rodzilam w Irl,wiec jak masz jakies pytania to pisz na maila.

generalnie jest tak, ze polscy ginekolodzy z medicusa nie moga prowadzic ciazy, a polscy gp sa hmmm.. krotko mowiac nie zawsze najlepiej poinformowani. ja sie pare razy zrazilam do polskich lekarzy i zdaje sie teraz tylko na irlandzkich. jak chcesz rodzic w irlandii to nikt ci nie zapewni lepszej opieki medycznej niz wlasnie irlandzki lekarz - oni sa u siebie i wiedza co maja robic w danym przypadku, wiedza jakie leki zapisac, a nie to co polscy, ktorzy wszystko kaza sobie sprowadzac z polski i potrafia tylko krytykowac irlandzki system:O

anka - ja o te notatki sama sie musialam upominac, to oczy na mnie wywalil, ze po co to?:Omoze bylysmy u tego samego lekarza;)

Bardzo wam dziękuję dziewczyny za te informacje najgorzej sie obawiam ze nie dam rady sie porozumieć u Irl lekarza to mnie najbardziej przeraża:(.A jak wezmę sobie tłumacza to czy on bedzię na każde moje zawolanie jak tylko przyjdę do lekarza?:(Do kiedy dokłanie mam sie zdecydowac na wybór lekarza prowadzącego ?(jestem w 5 tygodniu ciaży ) .Zyczę miłej nocki :)

monia -jak bedziesz miala pierwsza wizyte w szpitalu to wypelniasz taki formularz gdzie wpisujesz m.in. narodowosc i czy potrzebujesz tlumacza. jak zaznaczysz ze tak to oni ci go sprowadza od reki. potem na nastepnej wizycie mozesz przy rejestracji powiedziec, ze bedziesz potrzebowala tlumacza. ale jak mowilam mozesz wziasc ze soba kogos, kto zna jezyk. ta pierwsza wizyta jest najwazniejsza i jezykowo najtrudniejsza, bo pielegniarka przeprowadza z toba szczegolowy wywiad lekarski, ale juz na kolejnych wizytach wystarczy jakas tam srednia znajomosc jezyka. nie wiem na jakim poziomie jest twoj angielski. ja aby przyswoic sobie lekarskie i ciazowe zwroty czytalam duzo tych czasopism dla mam typu "mother and baby" itp. mysle, ze powinnas sie dogadac, jak nie ty, to moze twoj chlopak lub kolezanka. o ile nie bedzie jakichs problemow z ciaza to te wszystkie wizyty i badania przeprowadzane sa naprawde szybko i nie jest wymagana nie wiadomo jaka znajomosc jezyka.

GRUDNIOWA: Wyraziłaś się jasno :) Więc teraz kiedy wybiorę już lekarza prowadzącego to on ze mną ustali 1 wizytę w szpitalu (tym na który się zdecyduję). A do ginekologa chodzę sobie normalnie na wizyty i słyszałam że nawet w Medicusie jest raz w miesiącu wizyta darmowa kiedy jestem w ciąży?

monia - nic nie wiem o darmowej wizycie u ginekologa w medicusie podczas ciazy. musialabys sie dopytac. ja za wizyty u ginekologa musialam normalnie placic, tylko u gp mialam darmowe. ale moze sie cos zmienilo.

GRUDNIOWA: Dziękuję za wszystkie informacje, już mniej więcej się orientuję co i jak... Pozdrawiam :)