Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anastazja z bajki

KONTO W BANKU PROSZĘ O RADĘ !!!!!

Polecane posty

Gość anastazja z bajki

Witam poszukuje rady w sprawie założenia sobie konta w banku. Glównym kryterium jest możliwość wypłacanie pieniędzy za granicą dokladnie we wloszech. wogole sie w tym nie orientuje. Czy jesli mam konto zalozlone w polsce dajmy na to w mBanku bo o nim myslalam to mogę korzystac z bankomatów we włoszech??? proszę o odp.

Wlasnie w tym tygodniu zalozylam sobie konto walutowe. Polecam. Mozna wplacac sobie na nie kase, nie trzeba miec zadnej wplaty minimalnej. Robisz przelewy miedzy innymi kontami w tej walucie, wyplacasz w bankomatach na swiecie. Ja mam dolarowe w BZWBK = zero opłat za prowadzenie konta, pierwszy rok karta jest gratis, kazdy nastepny 10 USD, wyplaty z bankomatów 1,5 dolara. Takie same ceny obowiazuja jak zalozysz konto w euro. karta 10 e, wyplaty 1,5 euro. Konto euro tez sobie zaloze bo to przydatne na wyjazdy do Europy. aha! wplaty i wyplaty w oddzialach bezplatne rowniez.

z konta złotówkowego nie opłaca sie za bardzo robić wypłat dlatego, że kazdy bank najpierw przelicza transakcje na dolary a pozniej na euro dopiero. Jeden przelicznik masz jesli wyplacasz odrazu w dolarach.

Gość na wyjazdy do Europy
wcale nie jest potrzebne konto w euro,kartą visa zapłacisz w całej europie

Gość anastazja z bajki
kurczę Aslan nie zrozumiałam Cię wcale...:( Chodzi o to że ja się na stale przeprowadzam do wloch. a pieniadze za mieszkanie ktore bede w Pl wynajmowac beda mi wplywac na konto w złotych, prawda. I chce wiedziec czy moge je sobie wyplacic w bankomacie we wloszech. w zlotych wlasnie, bo moge je potem sprzedac w kantorze, albo w euro, to jeszcze lepiej. a jakbym miala konto studenckie, a nie jak mowisz walutowe, to wtedy nie ma mozliwosci wyplaty w euro? prosze mi to wyjasnic jak krowie na granicy :(((

Aha! Masz konto złotówkowe w Polsce i najemcy beda wpłacac na nie kase a Ty chcesz je wyjac we Włoszech, tak? To spokojnie wyjmiesz jak masz jakas vise czy inne mastercard itp. i to wyjmiejsz odrazu w euro. Tylko mowie, ze jesli euro wyjmiesz z konta złotówkowego za granica to Twoj polski bank najpierw przeliczy Tobie na dolary a pozniej dopiero na euro i zawsze to beda jakies roznice kursowe i pomniejszy to Twoj stan konta. Banki maja inne przeliczniki niz te co sa w kantorach. Najlepiej by bylo gdybys zalozyla sobie konto walutowe i zeby wplacali Tobie w euro na Twoje konto walutowe w euro. Umow sie z nimi na placenie w euro i juz.

Gość anastazja z bajki
dziękuję Ci bardzo, już czaję :) To chyba tak zrobię, mogą mi wplacac w Euro. :) A czy moge je wyjmować w kazdym bankomacie czy po prostu jak mam vise to moge wszedzie? Bo np w Mbanku mając karte nawet w Pl są tylko okreslone bankomaty do pobierania...:) I czy zawsze mogę pobrać tylko w Euro za granicą a w zł nie mogę? :)))

Za granica wybierzesz w kazdym bankomacie. Jesli chcesz z tego złotowkowego wyplacac euro to zapytaj w Twoim banku czy maja bankomaty we Włoszech gdzie mozesz pobierac kase za darmo bez prowizji. Prowizja to tak jak u nas - jesli nie pobierzesz ze swojego banku a jakiegos innego to placisz extra 5 zl np.

Gość anastazja z bajki
Dzieki Aslan:) i czy jesli bede miec na koncie złotówki a bede chciala zaplacic np w sklepie ciuchowym w euro, to moge uzyc karty i automatycznie mi te zlotowki przeliczy na euro??:)))) ale jednak zdecyduje sie na konto walutowe....:) czyli dostane mastercard i moge juz korzystac z kazdego bankomatu tak? jesli dobrze zrozumialam:) gorzej jak wroce do Pl :)

Tak, przliczy Tobie na euro, ale najpierw te euro na dolary a pozniej na złotówki czyli dwa razy różnice kursowe wyjdą, ale mimo to spokojnie zapłacisz. Z tego walutowego w Polsce lepiej nie korzystaj bo sie nie opłaca placic ta karta. Wtedy lepiej jak sobie przyjedziesz pojdziesz do banku i wypłacą Tobie tyle euro ile chcesz i zamienisz sobie w kantorze po lepszym kursie.

Gość zosia USA-Polska
wyjezdzam do USA. mam ekonto w mbanku, posiadam karte debetowa mastercard. czy obecnie mogę wplacac sobie na konto zarowno zlotowki jak i dolary i aby tez w takiej formie zostawaly na koncie?? a jak wyjade to czy bede mogla gdzies sobie wyplacic te dolary (pozostawiajac zlotowki)? prosze o pomoc

Gość marzena de
Mam konto w zagranicznym banku i chciałabym się dowiedzieć, w którym polskim bankomacie mogę wypłacać euro?? Wiecie może, czy prowizja od takiej transakcji jest bardzo wysoka?

Gość mimoze
he? co za glupota z podwojnym przewalutowaniem. Jak chcesz zamiec zlotowki na Euro to z jakiej paki najpierw maja zamieniac na dolary a potem dopiero na Euro? Jak masz dolce i chcesz je w Polsce wymienic na Euro, to wtedy przeliczaja najpierw na zlotowki a potem na Euro, ale jak wymieniasz zlotowki na Euro w Polsce to przewalutowanie jest tylko jedno, bez udzialu dolara...

Gość tikanes
Aslan pisze głupotę na głupocie.