Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość relissys

Płód zmalał!Czy to możliwe???

Polecane posty

Gość relissys

Witam was gorąćo Dwa tygodnie temu byłam u lekarza ponieważ wystąpiło plamienie.Lekarz dał mi duphaston.Po tygodniu plamienie troszkę zmałało.Trzy dni temu ponownie sie pojawilo.Poszłam do lekarza lekarz zrobił usg.W 5 tc podczas pierwszej wizytu wielkość płodu wynosiła 8 mm teraz w 7 tc ta wielkość to 5mm.Lekarz powiedział ,żę wygląda to na normalna ciążę ale nie jest to normalne,że płód zmalał.Oczywiście jest możliwe że jest ciąża ale to tylko 5%.Mam zrobić bhcg. Spotkałyście sie kiedyś z czymś podobnym?

Nie ma możliwości byś w 5 tc miała płód wielkości 8 mm - pomyliło Ci się wz wielkością pęcherzyka. Na tym etapie rzadko kiedy widać cokolwiek a co dopiero zarodek.Póki co jest jeszcze zarodek - płód jest od 9 tc (gwoli ścisłości).

Dla pełnej jasności, by nie było niedomówień.W 5 tc nie było widać zarodka, stąd ocena wielkości pęcherzyka 8 mm (odpowiednia dla tego tc +/-). W 7 tc zarodek jest już widoczny, więc się go mierzy a pęcherzyk już nie jest tak istotny.

Gość relissys
Dziękuję Ci za wyjaśnienie ale w daszym iągu to nie o to chodzi. Lekarz wyraznie powiedział że ciąża jest mniejsza teraz niż dwa tygodnie wcześniej i że to nie jest normalne! Sam sie bardzo zdziwił mówi że czytał tylko o takich przypadkach. Może ktoś jednak spotkał się z czymś takim?

w 5 tc nie ma mozłiwości zeby zarodek miał 8 mm. Mój w 16 tygodniu ma 10 mm. Lekarz cos widocznie pokrecil albo jakis nie douczony jest.

Gość no sory ale
w 16tc 10mm to chyba nie.......raczej 10cm........

Dokładnie 10 cm ma. tylko dlaczego tłuku od razu?? ale w 7 tygodniu 5 mm to tez mało . powinno mieć 5 cm . dla mnie to było oczywiste ze w cm czytam :D

Gość buahahahahahahhaahahah
5 cm powinno miec w 11-12 tygodniu!!!! ty w ogole masz jakies pojecie o ciazy i rozwoju dziecka??????

Gość relissys
opis pierwszego badania 06.04.2010 W jamie macicy uwidocznono pęcherzyk ciążowy o prawidłowym krztałcie o wymiarze GSD 8mm z pojedyńczym zarodkiem i ruchy widoczne... opis drugiego badania 19.04.2010 W jamie macicy uwidocznono pęcherzyk ciążowy o prawidłowym krztałcie o wymiarze GSD 5mm ... W drugim już nie napisał że ruchy widoczne ale i w jednym i w drugim przypadku dalej w opisie jest ze wszystko prawidłowo. Myślicie że mogę mieć nadzieję żę będzie dobrze?

Gość trochę cię nie rozumiem
Dlaczego zamiast zapytać oo to lekarza, pytasz nas??? Skąd my to możemy wiedzieć?? Lekarz się lepiej zna, trzeba było jego zapytać!!

Gość autorko
jesli sie bardzo martwisz to na twoim miejscu poszlabym do innego lekarza na usg i nic nie mowila o wczesniejszych usg - zobaczysz co powie. Z tymi usg w bardzo wczesnej ciazy to w ogole dosc kiepska sprawa wg mnie - ciaza jest malutka a to co widac i interpretacja lekarza moga byc bardzo rozne - lekarz tez czlowiek i moze sie pomylic, a prawidlowa interpretacja obrazu usg jest naprawde trudna i jak sie bierze za to kazdy ginekolog to wtedy kwiatki typu stwierdzanie nieistniejacych wad rozwojowych, duze pomylki w wadze plodu, orzekanie o obumarciu zywej ciazy - naprawde polecami ci udac sie do innego lekarza najlepiej takiego, ktory specjalizuje sie w robieniu usg. Tego typu bledy i niejasne stwierdzenia lekarzy niepotrzebnie stresuja kobiety, a to niestety moze miec bardzo zly wplyw na rozwoj ciazy. Osobiscie nigdy nie robilam usg w bardzo wczesnej ciazy - dopiero tak ok 14-16 tygodnia.

Gość relissys
Pewnie,że pytałam lekarza jak juz wcześniej napisałam kazał mi zrobić bhcg z odstępem 5 dniowym.Drugie badanie mam w sobote wtedy dopiero będzie coś wiadomo.Lekarz dał mi 5% szans że będzie dobrze. Pytam Was bo może ktoś sie spotkał z podobnym przypadkiem.