Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maałłe pyttanie

nie wymawia "l"

Polecane posty

Gość maałłe pyttanie

Czy dziecko, które ma 2 lata i 4 miesiące powinno już wymawiać "l"? Mój synek zamiast "l" wymawia "j" lub "g". Czy moze mieć za krótkie wedzidełko? Gdy zapytałam lekarza, stwierdził tylko, ze ma jeszcz czas, ale ja zauważyłam, że on nie potrafi wysunąc języka do góry, a gdy wysuwa "na brodę", robi mu się delikatne, nie jakieś duże, ale jednak wcięcie na środku języka, nie ma wyraźnego czubka jezyka.

Gość maałłe pyttanie
no nie pomyślałam, od tego powinnam zacząć, ale ze mnie matka;)

Gość maałłe pyttanie
nikt nie miał takiego problemu?

Gość maałłe pyttanie
up

Gość ej powiedz
moja ma krotkie wedzidelko ale wymwaia l, bo czasem uda jej sie ladnie powiedziec lala. ma 15mies.

L raczej nie jest trudną głoską, ale skoro zastępuje ją inną to może być problem z nauczeniem poprawnej artykulacji. Warto pamiętać jedną rzecz, że im wcześniej wykryta wada wymowy i korektowana tym łatwiej się jej pozbyć. Radziłabym wizytę u logopedy, który stwierdzi, czy to jest coś fizjologicznego, czy trwałego. Zaleci odpowiednie ćwiczenia, oczywiście w formie zabawy, bo 2-latek raczej nie usiądzie przed lustrem do ćwiczeń ;) Nie ulegajmy mitom, że do 3 roku życia można nie mówić, zniekształcać. Dwulatek u logopedy to nie nowość. Rozmawiałam z kilkoma logopedkami i one pracują nawet z 6-miesięcznymi dziećmi (to już skrajne przypadki). Aaa i nie są to "mądrości" z gazet, jestem przedszkolanką i sama chodzę z córką do logopedy bo zastępuje "ch" w wygłosie "f". Potem będzie to dużo trudniej zmienić.

jestem logopedą. Ten czubek języka świadczy o skróconym wędzidełku jeżyka. Stąd brak pionizacji języka i zamiast l jest j.

To ja tez mam pytanie. Moja corka ma 2,5 roku i nie wymawia k i g. Najczesciej zastepuje je litera "t". Czy faktycznie konieczna jest wizyta u logopedy? Moja mama miala problemy z wymawianiem k i g do ukonczenia 4 lat. Samo jej przeszlo.

Lucyjka...głoska k pojawia sie ok 3 roku. mozesz pobawic sie z dzieckiem w tzw drapanie języka, czubek oparty o dolne zeby, grzbiet podniesiony

Gość Aaaby
Mój brat nie wymawia "r" i innych podobnie twardo-brzmiących głosek, ale dzięki temu od zawsze miał ekstra akcent z j. angielskiego i niemieckiego. Zawsze dostawał celujące ze speakingów! ;)

Gość do deli ...........
jesli chodzi o gloske k to moja 20 miesieczna corcia bez problemu ja wymawia , a napislas ze gloska k pojawia sie okolo 3 roku zycia

Deli 27 - nie no:( jak bez zbadania dziecka można ocenić jego wędzidełko????? i tak jednoznacznie się wypowiadać:( Maałłe pyttanie: Nie szukaj odpowiedzi na forum tylko idz z dzieckiem do logopedy - jeśli trzeba zaleci odpowiedni zestaw ćwiczeń albo pokieruje co dalej z wędzidełkiem. Moja 3,5letnia córka też mówi "j" zamiast "l" - jest po badaniu logopedycznym i wędzidełko ma prawidłowe - i jej wymowa świadczy o rozleniwieniu mięśni dzwigających język do góry i właśnie te męśnie i prawidłowe ustawianie języka ćwiczymy.

może źle to ujęłam, do 3 roku życia powinna się pojawić. A to serduszko na języku zawsze oznacza,że wędzidełko jest skrócone.

Gość pytanie z troche innej beczki
moja córka ma 6 lat, nadal nie wymawia r i ma problemy z sz i cz(tz jak się ją poprawia to potrafi powiedziec poprawnie), ale r nie wymawia wcale, do logopedy nie pójdę bo nie mieszkam w polsce, córka chodzi do szkoły i z angielskim nie ma porblemu tzn po angielsku mówi wyraźniej niż po polsku(w domu mówimy wyłacznie po polsku) czy znacie jakies sposoby na naukę wymawiania r

Gość wiolka2
Witam mam podobny problem tyle że mój synek 4 letni zamiast L wymawia R .jak myslicie czy wyrosnie z tego?