Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ania64

MAMY GAZ ŁUPKOWY - ZŁOZA W POLSCE MOGA NAS UNIEZALEZNIC OR ROSJI

Polecane posty

no taka mamy juz mentalnosc w polsce, wszedzie sie tępe dzidy doszukuja afer. Ruscy nam prezydenta zestrzelili, amerykanie okradaja :D

no tak nasza wieloletnia przyjazn z panstwami sasiedzkimi nakazuje nam wierzyc ze wszystko co mowia i podpsywac kazdy papier bez mrugniecia okiem ... wszak nigdy nas nie oszukali ... Rosja, Niemcy, Francja czy Stany .... a wracajac do tematu gaz jest pieniedzy nie bedzie - trzeba bylo pomyslec jak go wykorzystac a nie sprzedac za bezcen i kupowac z Rosji ....

Gość Milady4758
Gevaar bez obrazy ale tepota nazwalabym wklejanie takiego linku wstydzilabym sie wkleic ten link, przeczytaj jeszcze raz co tam napisano, pomysl dlaczego wkleili ten filmik z dzieciakami na dole, i uswiadom sobie zrodlo tej informacji powodzenia na drodze do zrozumienia

ania nie martw sie i nie denerwuj do tych pustakow co tyraja za 1500 tonacych w kredytach i tak nic nie trafi to bydlo jest ktore nie ma nigdy wlasnego zdania. zostawmy im polityke milosci zobaczymy czy caluskami wykarmia swoje rodziny :) pieprzone debile ktore nic nigdy nie przeczytaly oprocz krotkeigo artykulu na onecie.

Gość Milady4758
ania64 wiem, ze jestes zbulwersowana, tez jestem i tez chcialabym, zeby ludzie byli bardziej swiadomi tego co sie woklo nich dzieje ale niektorzy sami musza do tego dojrzec niektorzy nie dojrzeja nigdy dzieki za wklejenie tekst prof. Jadwigi Staniszkis na poprzednim topiku, dowod na to, ze kolejne znaczace osoby sygnalizuja ze cos nie tak dzieje sie w Polsce

Gość A tymczasem ...
będziemy dymani z dwóch stron. Zachód za grosze będzie z naszych złóż czerpał, a my od ruskich ciągnąć będziem do 2037 roku drogi gaz. Tyle w temacie.

Gość Milady4758
odswiezam, moze do niektorych trafi i moze zastanowia sie porzadnie na kogo OPLACA sie glosowac

Gość Milady4758
ja wiem na kogo na pewno sie nie oplaca

Gość na nikogo !!!
tego kraju już nie ma

Gość wiechuuuu
I TAK NIC NIE ZROBIMY ; BY TYM ZAPRZESTAC::::smutna sprawa :-/

a mnie sie krew w zylakach gotuje mieszkalam za granica w UK dziekuje wole moją piękną POlskę - naprawde tak sadze , ze mozemy byc bogatym krajem -tylko te hieny u steru :(

no ja tez staram sie o siebie dbac , odtoksyczniac itp.... bo jakby miala polegac na służbie zdrowia pani KOpacz to lepiej sie od razu pochylic ku ziemi i zeby rosly na mnie kwiatki .... smutne

Gość weź zapomnianą tabletkę
Aniu, jak tylko wylozysz tu konkretne obliczenia, ze Polska robi blad, kupujac gaz z Rosji zamiast wykorzystac wlasne zasoby gazu lupkowego - przyznam ci racje potrzebuje dowodow na to, by ocenic co jest bardziej oplacalne - i nie mam ich a ty?

"Pani Ewa-niby nic mi nie zrobiła a mam do niej paniczna awersję" czyzby uprzedzenia? a czy jest w tym kraju jakakolwiek osoba "na swieczniku", do ktorej nie macie awersji? :D

do wez tabletke .. ale czemu media o tym nie trabia , czemu nie sa robione publiczne debaty , czemu nie moge ci przytoczyc zadnych wyliczen? czemu o tym co wazne dla kraju dowiadujemy sie w necie a nie tv ?

Aniu, media nie sa od trabienia, tylko od podawania faktow jesli chcesz robic obliczenia, musisz mocno siedziec w temacie i media z tym nie maja nic wspolnego

Gość jakajkajkjakkjajjaa
ania64 skad jestes????? masz duza wiedze na ten temat, z checia dowiedzialabym sie wiecej

"Nie wiem czy szanowni czytelnicy wiedzą, ale po internecie przesuwa się kolejna fala ekscytacji rzekomym przekrętem, który ma polegać na oddaniu w obce ręce gazu za bezcen. Tym razem zapalnikiem był artykuł na onecie napisany w stylu pierwszego artykułu na salonie. Wybuch ja zwykle nastąpił na wykop.pl : Skandal !!! Nasze władze oddają prawie za darmo polskie złoża gazu Amerykanom Zniknięty tekst z Onetu. I nie tylko Władze sprzedały amerykańskim koncernom gaz łupkowy za bezcen Te linki spowodowały niesamowitą lawine odnośników do mojego wpisu na ten temat: Łupki a łupienie Polski Z różnych for, blogów, samego wykopu, maili etc. Wszedłem sobie na niektóre linki i tylu przekleństw, złości i chęci chwytania za kosy dawno nie widziałem :) Tym razem skandal wybuchł dodatkowo z tego faktu, że rzeczony artykuł na onecie zniknął. Tłum nie przyjmuje do wiadomości, że zniknął, gdyż były w nim same bzdury, lecz dlatego, że układ zataja kradzież stulecia. Jakoś nikt nie chce czytać prawa górniczego, oraz zauważyć prostego faktu że: * Kopaliny były, są i będą państwowe * Sprzedaje się poprzez pobieranie opłat za użytkowanie górnicze, opłat eksploatacyjnych, opłat koncesyjnych, nakładania akcyzy i innych podatków * Licencje sa czasowe, * Gaz wydobyty w Polsce, jest sprzedawany polskim sieciom przesyłowym, bo niby komu ma być sprzedwany?? Cysternami ma być wożony do USA? * Cena jest regulowana * Państwo tworzy system prawny i może w dowolnej chwili wycisnąć z każdej branży każde dostępne pieniądze. Prawo energetyczne w Polsce trzyma firmy na bardzo krótkiej smyczy i może z nimi zrobić praktycznie wszystko na mocy chociażby art 23. Oczywiście tak jak w każdym działaniu na styku prywatno-publicznym istnieje ryzyko korupcji i tutaj to ryzyko również występuje w szczególności w urzędzie URE lub w osobie głównego geologa kraju. To ryzyko to oczywiście niebezpieczeństwo, że owe opłaty czy podatki mogą być za niskie. Ale tu również niespodzianka.. Sprawozdania spółek działających w Polsce są publiczne i można dowolnie analizować sobie renotwność działalności ich na naszym terenie. Ale po co szukamy tego ryzyka za kilkanaście lat kiedy być może będziemy ten gaz wydobywać? To ryzyko już teraz jest obecne w energetyce. Ciekawe gdzie Ci interentowi detektywi są, jak są ustalane taryfy na ceny energii elektrycznej!?! czy czasami tam nie sprzedaje się Ojczyzny za bezcen?"

do poprzednika ... nie wyjasniles jaki to Polska ma miec interes w sprzedawaniu licencji 20 razy taniej niz sa warte ...! internetowi detektywi staraja sie pokazac ludziom to o czym media milczą więc nie kpij z nich

Gość mleko sie leje
tym razem to znowu ja no wlasnie, odpowiedz, o ile potrafisz