Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość daria*

Do ksiegowych jak napisac wniosek o zwrot nadwyzki VAT PILNE

Polecane posty

Gość daria*

Nie mam pojęcia jak napisać wniosek o zwrot nadwyżki podatku VAT co ma być w treści będę wdzięczna za pomoc.

Gość nie księgowa
Nie jestem księgową, ale prowadze własną firmę (i jestem VATowcem), kilkakrotnie miałam sytuację ze zwrotem nadpłaconego VAT. Sposobów jest kilka - w deklaracji VAT7 lub VAT7K (w zależności czy płacisz VAT miesięcznie czy kwartalnie) wychodzi Ci kwota do wpłaty lub zwrotu przez US. Zaznaczasz wtedy, czy chcesz zwrot na konto (w terminie zdaje się 90 dni) czy ma być to zaliczone na poczet przyszłego miesiąca/kwartału. Jeśli natomiast źle obliczyłas VAT i wpłaciłaś przez to za dużo, do wysyłasz do US deklarację korygującą, też VAT7 lub VAT7K, a do tego pismo wyjaśniające. Miałam taki przypadek, że przeoczyłam jedną fakturę zakupu ze spora kwotą VAT, w wyniku czego nadpłaciłam 1700zł. Odkryłam to po kilku miesiącach, złożyłam deklaracje korygującą i pismo, w którym napisałam po prostu, że "przeoczyłam fv na taka a taką kwotę i uprzejmie prosze o zwrot na konto". Już mi zresztą zwrócili.