Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość foxtrotted

Jak wręczać pieniądze?

Polecane posty

Gość foxtrotted

Witam wszystkich i proszę o opinie w następującej sprawie. Zamierzamy dać znajomym na ślub pieniądze - wiemy, że wolą to niż prezent. I tu pojawia się problem. Mój mąż twierdzi, że koperta powinna być biała, nieoznaczona i anonimowa, bo tak wypada, ja natomiast nie jestem do tego przekonana, bo w jakimś poradniku savoir-vivre'u znalazłam informację, że wypada dołączyć kartkę z życzeniami. Na własnym ślubie jakoś nie zwróciłam uwagi na to kto ile i jak dawał. Fakt, że kartek było mnóstwo i traktuję je jako miłą pamiątkę, więc pomysł ten mi się podoba. Jak sądzicie - wypada z kartką, czy bez? Ach, przy okazji - proszę tylko o opinię w sprawie kopert; nie planujemy zabawnych pudełeczek, przebijanych balonów, ani innych urozmaiceń :)

Ja zawsze daję w kopercie która jest dołączona do okolicznościowej kartki z życzeniami.

Gość jussaa
ja na swoim ślubie dostałam kartkę z życzeniami w każdej kopercie. Tak jest zdecydowanie lepiej.

Gość fghkietye0thjbom
Ja uważam że lepiej dołączyć do tego kartkę z życzeniami, oczywiście podpisanymi... I kopertę zakleić lub tez podpisac sie na niej;P wiem ze to moze i dziwne komuś sie wyda, ale byłam na weselech, gdzie były puste koperty!! lub złożona biała kartka w środku, zeby wyglądało że są tam pieniądze

Też uważam, że lepiej będzie z życzeniami. :) Parze będzie miło, że dostała też jakieś życzenia.

Gość foxtrotted
Bardzo dziękuję za Wasze opinie, tym bardziej, że zbieżne z moją ;) Pędzę wybierać kartkę.

oczywiście, że dołącz kartkę z życzeniami. tak jest elegancko :) poza tym, pomyśl co będzie jak kilka osób da niepodpisane koperty, a w niektórych będzie pusto. młodzi pomyślą, że to Wy tak się zachowaliście... wiem, że to brutalne, ale taki jest dzisiejszy świat :)

Moja przyjaciółka bierze ślub w lipcu. Zaplanowali sobie po ślubie roczną podróż dookoła świata;) Na pewno przydarzą się im pieniądze, a zamiast kwiatów prosili o gry planszowe;) Myślę, że uda się kasę jakoś do gry dołączyć;) Nie jest to krępująca sytuacja, po prostu prezent;)

są też takie śliczne albumy na wspomnienia... my dostaliśmy trzy takie- świetna sprawa- powklejaliśmy zdjęcia, zapisaliśmy nasze odczucia, wrażenia, wspomnienia z tego dnia... oczywiście może być zwykła karta z życzeniami. wpiszcie ładne życzenia, podpiszcie się i do środka włóżcie pieniążki. Jakoś nie zwracałam uwagi na to ile i kto dał-to nie jest najważniejsze! A karty są piekną pamiątką. Część z nich z pięknymi osobistymi życzeniami wkleiliśmy do tych albumów;)

Koperta owszem może byc biała :), ale tez różowa, fiołkowa lub błękitna , a nawet w kwiatki- jak kto woli i jaką ma fantazję! :) A wybór w sklepach papierniczych ogromny! (choćby w empiku) Za to napewno karteczka w środku powinna być podpisana :) Ja osobiście uwielbiam wszelkie kartki i wiem, że te które dostanę na swoim weselu zatrzymam z ciepłem w sercu i będę je czasem odkurzać ku pamięci :) A miło je wiedzieć kto o Tobie dobrze myśli i czego życzy :) Dobry cytat z filmu, książki o miłości czy poprostu zyczenia zawsze są mile widziane - choć oczywiście nie wszyscy są sentymentalni i je czytają ;) Gdybym dostała anonimową kopertę byłoby mi trochę przykro... Pozdróweczka! :)

Acha! A poza tym, jeśli niechętnie widzicie wręczanie samotnej koperty w rękę, to kupcie książkę i włóżcie ją do książki!! :D Koperta jak i książka powinny być podpisane, a książka z dedykacją dodatkowo :) Jest tyle ciekawych poradników np: "Rodzicielstwo dla bystrzaków" czy inncyh podobnych i zabawnych, a napewno pomocnych młodemu małżeństwu, że coś się napewno znajdzie :) Kopertę w książkę, książkę w papier odzobny i już! Otworzą, koperta wypadnie... TADAAA!! ;)

Gość sama koperta bez kartki to
jakby wręczać łapówkę ;P