Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama półroczniakaaa

siedzenie w spacerówce, a 6,5 miesięczne dziecko. co wy na to?

Polecane posty

Gość mama półroczniakaaa

Gość mama półroczniakaaa
nie dopisałam i wyłało mi pusty temat...mała rwie się do siedzenia bez oparcia w spacerówce...od jakiegoś już czasu w domu siedzi bez podparcia, ale się jeszcze trochę giba, czy to nie za wcześnie, córka nie chce być w wózku na pół leżąco, więc pozwalam jej się trzymać rączki i siedzieć, bo inaaczej byłby ryk...od kiedy wasze dzieci siedziały, nie obciąży to kręgosłupa?

Gość mama półroczniakaaa
wysłało*

W pozycji półleżącej i to pod warunkiem że ładnie trzyma główkę w pionie i podciąga się mocno kiedy ciągnie się za rączki. Powinien też już siedzieć przy lekkiej asekuracji, wtedy wiadomo że kręgosłup jest już na tyle mocny:). Pozycja półleżąca nie zrobi krzywdy ale na całkowity pion kręgosłupa podczas siedzenia jeszcze za wcześnie .

A skoro ona ju tak ladnie sama próbuje to krótkie spacery na siedząco nic złego nie zrobią choć jak opiekowałam się maluchem znajomej to lekarka zaleciła całkowite siedzenie w wózku dopiero od 8 miesiąca ale to był chłopczyk który nie trzymał się prosto podczas ćwiczeń siadania.

Gość mama półroczniakaaa
trzyma ładnie główkę, siedzi sama bez podparcia, po jakimś czasie gdy się za bardzo wychyli przewróci się na boczek, w wózku na pół leżąco już jej się nie podoba i wolałaby siedzieć sama trzymając się tylko rączki...czyli muszę "zmusić" ją do opierania plecków:) będzie ciężko:)

Gość mama półroczniakaaa
dzięki kaja:) A, gdy trzymam ją za rączki dość szybko się podnosi z moją niewielką pomocą;)

Gość a moja ma tez 6,5 miesiaca
i jezdzi na lezaco calkiem, siedziec potrafi, czasem sie jeszcze pobuli, ale w wozku lubi lezec i spac, jak sie budzi to tez raczej nie protestuje a jak sie zdarzy to daje na polsiedzaco i jej starczy.

Gość to fragment z babyonline.pl
"Mój sześciomiesięczny synek nie umie jeszcze sam siedzieć. Czy mimo to mogę zacząć go wozić w wózku spacerowym? Tak, ale ustaw oparcie w pozycji półleżącej. Synek trzymając się boków wózka, prawdopodobnie będzie chciał podciągać się do siedzenia. Możesz mu na to pozwolić to bardzo dobre ćwiczenie dla mięśni brzuszka i kręgosłupa. Uwaga! Jeśli smykowi uda się samemu usiąść niech siedzi tak długo, ile da radę. To mu nie zaszkodzi. Nie woź go jednak w wózku z oparciem ustawionym pionowo takie wymuszone siedzenie nie jest zdrowe. " więc jeśli Twoja umie sama siedzieć i trzyma sztywno główkę i kręgosłup to tym bardziej jej wolno...pozdrawiam:)

Gość bhjghjgbj
jeśli dziecko samo siedzi to czemu nie nie sadzaj tylko dziecka na siłę mój syn w wieku 5,5 miesiąca zaczął sam siadać w wieku 6 miesięcy jeździł już w spacerówce i za nic nie chciał jeździć w gondoli teraz ma 10 miesięcy i chodzi. każde dziecko rozwija się indywidualnie nie róbmy tylko nic na siłę.

Gość bellusia
moja córcia też w tym wieku przesiadła się do spacerówki. Przesiadła, bo po prostu sama o tym zdecydowała, o spacerze w gondoli nie chciała słyszeć, płącz, wiercenie sie itp. Nie siedziała jeszcze dobrze samodzielnie, ale dawałam ją na niską pozycję, półleżącą, po ok. 2 tygodni zaczęła również dobrze siedzieć