Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość centralne

centralne ogrzewanie -doradźcie

Polecane posty

Gość centralne

Właśnie otrzymałam rozliczenie za centralne ogrzewanie za pół roku. Mam niedopłatę 215zł, bo zużyłam w ciągu tego pół roku 19 jednostek. Nie wiem, jak to możliwe, gdyż poprzedni właściciele tego mieszkania w ciągu pół roku mieli zużyte tylko 3 jednostki, a zaliczkę w czynszu mamy taką samą co oni. Ich rozliczenie jest od stycznia do czerwca, nasze od lipca do grudnia, więc i ich i nas obejmuje sezon grzewczy. Oni normalnie mieli odkręcone grzejniki, raczej nie oszczędzali, my natomiast oszczędzaliśmy, często nas nie było, sporadycznie odkręcaliśmy grzejnik na trójkę na godzinkę czy dwie. Wytłumaczcie mi proszę od czego to moze zależeć, bo to jest dla mnie niewytłumaczalne.

Gość no właśnie dla mnie też
w ogóle nie włączałam kaloryferów - a nic nie dostałam zwrotu......

Gość centralne
Firma grzewcza zapewnia mnie, że żadnej pomyłki tu nie ma, tak wynika z odczytu liczników, że aż tyle zużyliśmy.Dziwne.

Gość centralne
No my tez liczyliśmy na zwrot, bo kiedyś, gdy jeszcze wynajmowaliśmy mieszkanie, zawsze udawało nam się sporo zaoszczędzić na ogrzewaniu i dostawaliśmy spore zwroty. A w tym mieszkaniu praktycznie mieliśmy pozakręcane grzejniki, a tu nie dość,że zwrotu nie ma, do jeszcze niedopłata.

Gość fuioopppppp
ja płacę sama za gaz,ale z prądem są jaja....rachunku nie przysłali,dawno jest po terminie,każą czekać do końca miesiąca i podać stan licznika...noż kurka,człowiek uczciwie płaci i prosi się ich żeby rachunek raczyli przysląć do zapłacenia

Gość centralne
Wiecie może od czego to może zależeć?

Gość argoss
zalezy np od izolacji bodynku, w jednym budynku moze być tanio i ciepło a w drugim mozna miec wrecz chłodno a mimo to drogo placic zalezy tez co to z mieszkanie bo np w starszych kamienicach sa czesto bardzo wysokie mieszkania, czesto ponad 3metry wysokosci, ogrzanie takiego mieszkania jest bardzo kosztowne🖐️

Gość argoss
aha i jeszcze jedno;) ostatnia zima była cięższ niż w poprzednich latach to moglomiec spore znaczenie..

Gość centralne
Ale to właśnie to samo mieszkanie.Nasi poprzednicy, od których je kupiliśmy zużyli w ciągu pól roku tylko 3 jednostki, a my w ciągu pól roku aż 19.W tym samym mieszkaniu.

Gość eeetameeetam
mnie kiedyś gość, który przyszedł odczytywać liczniki powiedział, że jak wszyscy w budynku oszczędzają to owszem są zwroty, ale jak jedna rodzina oszczędza a inna grzeje na maksa to ta co oszczędza i tak może nie mieć zwrotów, a nawet mieć dopłatę, bo mimo że liczniki są niby indywidualnie, to potem zużycie i tak dzielą. Nie wiem może ściemniał:)