Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość charlineeee

rehabilitacja

Polecane posty

Gość charlineeee

dzis byalam z moim pol rocznym synkiem na szczepieniu ,przy badaniu lekarskim spytalam lekarza do ktorego miesiaca dziecko powinno samo siedziec,poniewaz moj synek nie potrafi,co prawda podnosi sie ,a jak juz siedzi to chwieje sie na boczki,lekarz powiedzial ze to bardzo źle wypisal mi skierowanie na rehabilitacje i do poradni neurologicznej ,z tym ze zauwazylam ze na skierowaniu wpisal ze moj syn ma rok a nie pol>Bardzo to przezywam,chcialam spytac jak wyglada taka rehabilitacja ile trwa ?

Kochana....zapomnij,zadna rehabilitacja niepotrzebna....chyba ,ze temu konowalowi co to wypisal.Dzieci rozwijaja sie indywidualnie,ja mam 2oje.Pierwsze siedzialo juz w piatym miesiacu,drugie juz ma 5 i nawet glowe ledwo co podnosi.....glupi lekarze tylko stracha napedzaja

Gość charlineeee
nei wiem byc moze sie pomylil lekarz i myslal z emoj syn ma juz rok ,bo tak napsal na skierowaniu ,czytalam na roznych portalach i widzialam w tv jak sie wypowiadaja na ten temat fizjoterapeuci i wszyscy mowia ze do 10 miesiecy dziecko powinno umiec juz siedziec ,oczywiscie pojade z dzieckiem do tej poradni i zobaczymy ,ale bardzo sie tym zdenerwowalam ,bo w rozpoznaniu napisal:"opóźnienie psychiczno-ruchowe" :(

Gość charlineeee
chcialam napisac jeszcze ze nie ma problemu z przekrecaniem sie z brzuszka na bok lub odwrotnie ,tak samo z pelzaniem na brzuszku ,probuje jakby raczkowac i nawet niezele mu to wychodzi ,duzo gaworzy ,jedyny problem to wlasnie te siedzenie

Gość aaaaaaaaaaaa.............
moja coreczka siedziala jak miala pol roku a corka mojej szwagierki jak miala 8 miesiecy takze to jest indywidualna sprawa kazdego dziecka

JULIA MA W TEJ CHWILI 7 MIESIĘCY SKOŃCZONE OD 3 MIESIĄCA ŻYCIA JEST REHABILITOWANA Z POWODU WZMOŻONEGO NAPIĘCIA MIĘŚNI MA TEŻ OD 4 MIESIĄCA NOSIĆ MAJTKI ORTOPEDYCZNE REHABILITANT UWAŻA ŻE MAJTKI ORTOPEDYCZNE ZATRZYMAJĄ ROZWÓJ FIZYCZNY JULI I ŻEBY ZAKŁADAĆ KRÓCEJ NIŻ ZALECIŁ ORTOPEDA.ORTOPEDA ZAŚ TWIERDZI ŻE TO NIE MA NIC DO RZECZY I NA WZMOŻONE NAPIĘCIE MIĘŚNI NIE TRZEBA DZIECKA REHABILITOWAĆ TYLKO SAMO DOROŚNIE DO WSZYSTKIEGO.DODAM ZE WADA BIODERKA JEST BARDZO NIEWIELKA I JEST PRAWIE IDEALNE JAK TWIERDZI ORTOPEDA.PROSZĘ O RADĘ KOGO SŁUCHAC

iść do drugiego lekarza. Ja jak byłam mała stwierdzono problem z biodrami i zalecono szyny. Moi rodzice poszli do drugiego lekarzai okazało się, że wszystko w porządku i starczy tylko druga pielucha.

Gość mamutka kubutka
Aniu, jesli twnje dziecko ma wzmozone napiecie miesniowe to juz zaczynaj rehabilitacje a nie opieraj sie na opinii ortopedy. Bioderka swoja droga, miesnie swoja. Ja mojego synka za pozno zaczelam rehabilitowac i dzis ma problemy. Ale wychodzimy na prosta. Dzieki odpowiedniej rehabilitacji. Powodzenia.

to jest właśnie drugi lekarz ortopeda u pierwszy kazał jej nosić poduszkę frejki a po dwóch dniach Julka nie ruszała noga

Aniu, ja Ci powiem tylko, ze z wzmożonego napięcia dziecko samo nie wyrośnie. Mój synek jest rehabilitowany od 4 miesiaca życia, włąsnie z powodu napięcia. Twraz ma 4 latka, i nadal jezdzimy na rehabilitacje z powodu problemów z nóżkami i plaskostopiem. Idz do innego lekarza, zobaczysz co Ci powie. Ja pytajac ortopedy czy synek musi nosic usztywnione obowie, za kostke powiedział, ze nie ma takiej potrzeby, rehabilitanka , wrecz kazala mi kupiuc takie obowie. i dzisiaj Ci moge powiedziec,z e dziękuje jej za to Pozdrawiam

mamy super rehabilitanta ma super kontakt z Julią. Bardziej ufam rehabilitantowi i pan i doktor od rehabilitacji.ortopeda mimo tytułu profesora nie budzi we mnie zaufania. dziękuję za szybką odpowiedz

Ja oczywiscie sie poprawiam "obuwie"to wina klawiatury :) Ja też do swojej rehabilitantki mam pełne zaufanie, dlatego jej posłuchałam.

chyba zrobię usg bioderek i wreszcie się dowiem co tak naprawdę z nimi jest bo ortopeda nam nie raczył wyjaśnić

Gość mamutka kubutka
To prawda z tym obuwiem, moj synek tez nosil ortopedyczne. Bo wzmozone napiecie to wszyrtko, jezyk, szyja az po stopki. Na szczescie to akurat jest do wyleczenia i wycwiczenia.

Gość meszki paskudy................
a co ci szkodzi isc do neurologa? ja bym poszla na twoim miejscu. moze nie bedzie potrzebna rehabilitacja, a moze jest konieczna. czym wczesniej tym lepiej.

Gość zaniepokojonaaaaaa
a jak sie objawia wzmozone napięcie mięśniowe?? Mój synek urodził się w 37 tyg ciąży przez cesarskie cięcie...według skali Apgar miał 9 ,dlatego ponieważ za mięśnie dostał 1 zamiast 2.lekarka powiedziała mi,że to z powodu jakiś wzmożonych napięci mięśni,ale że to nic nie szkodzi bo czasami tak maja dzieci wcześniej urodzone. Trzy dni temu byłam z małym u lekarza,bo nadszedł termin szczepień....p.doktor powiedziała ,że mały trzyma bardzo mocno zaciśnięte piąstki i żeby zacząć mu w nie wkładać np.rolki bandażu,żeby ich tak nie zaciskał. czy mojemu maleństwu potrzebna jest rehabilitacja??ma 6 tygodni.

u nas to standart, że robią usg bioderek na pierwszej wizycie u ortopedy

mysle ze powinnas isc z malutkim do lekarki i poprosic o skierowanie do neurologa. j.w. moze nie trzeba bedzie ale nie zaszkodzi pojsc i zbadac.

wzmozone napiecie to wlasne zacisniete piastki, stopki zagiete do srodka, pozycja ciala podczas lezeniea w ksztalcie ksiezyca.

Co powinno zwrócić twoją uwagę Wzmożone napięcie mięśniowe można podejrzewać, jeżeli dziecko: bardzo mocno zaciska piąstki i nie otwiera ich nawet wtedy, gdy jest ciepło, podczas zabawy czy kąpieli; ma stale bardziej napiętą lewą lub prawą stronę ciała (np. jedną piąstkę trzyma wciąż zaciśniętą); leżąc na plecach czy na boku, odgina główkę do tyłu. Ułożone na brzuszku odchyla ją tak mocno, że przewraca się na bok; leżąc na plecach, dziecko odgina się w bok, tak że jego ciało tworzy łuk przypominający literę C; ma stale skrzyżowane nóżki; http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79405,3986583.html

zaniepokojona- włąsnie zaciśnięte piąstki to jeden z najczęstszych objawów napięcia Mój synek jeszcze odginał sie bardzo do tyłu(, był niespokojny Tak jak ktos już napisał.:) Ja bym odwiedziła neurologa, bo czym wczesniej zaczęta rehabilitacja tym lepiej. moze akurat twoje dziecko ma lekkie napięcie i wystarczy kilka zestawów cwiczen w domu, które pokaze wam rehabilitantka

zaniepokojona- włąsnie doczytałam,ze Twoje maleństwo ma dopiero 6 tygodni, wiec nie pamiętam teraz dokladnie do kiedy, ale wiem ze te piastki zaciśniete sa "dozwolone" do jakiegoś czasu Ale mimo wszystko, jeśli Cie cos martwi, i lekarka zasugerowała napięcie wizyta u neurologa nie zaszkodzi, a im wczesniej tym lepiej

Gość ja tez mam 2,5 latka
ja tylko potwierdze to co jzu inni napisali, wizyta u neurologa nie zaszkodzi, a zacisniete piastki to podstawa napiecia :/ im wczesniej tym lepeij zbadac i wycwiczyc, u 6tyg malaca to kilka masazy zdzialac potrafi cuda za to po kilku mcach czekac was moze dluga rehabilitacja a po co? ja z synkiem poszlam znacznie za pozno i potem nas to kosztowalo mase nerwow i pracy, zaluje ze nie domagalam sie badan i neurologa zaraz po porodzie bo miala ewidentne objawy wzmozonego napiecia a kazdy pediatra to ignorowal :/ kazali czekac ze dziecko sie rozwija roznie itp.. sranie w banie z aprzeproszeniem... ja bylam glupia bo to 1 dziecko teraz przy drugim nie dam sobie jzu wmowic, a kurcze komu wierzyc jak nie lekarzom?

Gość zaniepokojonaaaaaa
dziękuję wam bardzo za wszystkie odpowiedzi i porady....chyba rzeczywiście przejdę sie z małym do neurologa....a wiecie co jeszcze zauważyłam....że jedno oczko ma mniejsze od drugiego.....czy to tez może być z tego powodu??

ja też mam 2,5 latka- a ja włąsnie dałam sie tak zrobic z 2 dzieckiem. z pierwsza córka, zero problemow, nawet nie wiedziałam co to napiecie miesniowe Synek od samego poczatku był niespokojny, wyginał sie przy jedzeniu Dobrze, ze mieliśmy wizyte poszpitalną-kontrolną u neurologa, bo tak to pewnie też byśmy dużo póżniej trafili z napięciem na początku cwiczyliśmy w domu, ale napiecie było tak duże że trafiliśmy do ośrodka rehabilitacji Synek ma 4 latka i napięcie w stopkach zmienne, czasami jest czasami nie:( Do tego płaskostopie-nóżki mu "leca" do środka :(

do,zaniepokojonaaaaaa jak mi pediatra powiedział o wzmożonym napięciu mięśni i rehabilitacji to też nic nie wiedziałam co to jest.Myślałam że mała będzie tylko płakać . Teraz już wiem że rehabilitacja to może być dobra zabawa dla mojej Julki. Nie słuchaj że wszyscy mają zdrowe dzieci bardzo dużo osób nawet nie wie że ich dziecko ma wzmożone napięcie mięśni są dumni że ich dziecko nie raczkowało tylko np. w siódmym miesiącu chodziło lub stało nie ma się z czego cieszyć oni nie wiedzieli ze ich dziecko miło napięcie mięśni.Ty wiesz ciesz się z tego że masz dobrego pediatrę i to zauważył coś co go niepokoi mam nadzieję ze wszystko się okaże je jest w porządku pozdrawiam.

witam, mój synek ma teraz 7 miesiecy, jakieś 3 tygodnie temu zaczął dopiero sam się na brzuch przewracać, też byłam z nim u lekarza, przez właśnie zasłuchane historie o napięciu mięśniowym i problemami z nim. lekarka powiedziaął, że mały do 6 miesiaca powinien sam zacząć sie obracać z pleców na brzuch, ale nie każde dziecko tak się rozwija., mojej koleżanki synek miał 7 miesięcy jak zaczął sie sam przewracać i to też nie jest źle, więc autorko nie wiem co to za lekarz, który ci takich głupot naopowiadał. oczywiście w skrajnych przypadkach, gdy ewidentnie widać, że dziecko mam problemy, przepisuje sie rehabilitację, ale nie jak dziecko próbuje. ostatnio miałam też sytuację w poradni preluksacyjnej, posadziłąm synka w wózku, oczywiscie przypiętego:), troche go na boki jeszcze bierze, ale wydaje mi sie, ze to kwestia góra tygodnia. a jakaś pani doktor od 7 boleści, nawrzeszczała na mnie, ze dziecko chore, bo samo nie siedzi. no poprostu porażka (a do 9 miesiaca ma prawo nie siedziec heheh )