Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama Nataszy

Do mam,ktore maja inne nazwiska niz ich dzieci

Polecane posty

Gość mama Nataszy

Czy macie problemy przy przekraczaniu granicy? Moja corka ma nazwisko taty, starszy syn z pierwszego zwiazku moje,lecimy za tydzien do Polski i slyszalam juz od 2 osob,ze po wyladowaniu w Polsce straznicy graniczni chca jakiegos dokumentu,potwierdzajacego,ze lecimy z wlasnym dzieckiem... Za cholere nie moge znalezc aktu urodzenia malej. Ktoras z Was miala jakis problem? Czy jest w ogole przepis,ktory nakazuje posiadanie takiego dokumentu?

Gość mama Nataliiiiii
ja mialam, tez nie mialam aktu urodzenia, bo nie wiedzialam, trzeba, cale szczescie, ze moja corka na pytanie celnika : kim jestem?, odpowiedziala :to mamusia, a nie mial trzech lat, akt urodzenia wyjasnia wszystkie watpliwosci i nie ma klopotow, pozdr.

Gość mama Nataszy
No wlasnie, corka ma dopiero 7 m-cy,wiec za wiele celnikowi nie powie. Akt urodzenia doslownie przepadl a za duplikat9 wydany expressowo)zaplace 60 funtow:( Nie orientuje sie ktos czy MUSZE miec jakis dowod na to,ze moje dziecko jest moje?

Gość agza
moja corka ma nazwisko ojca i za kazdym razem gdy lece z polski do anglii musze miec akt urodzenia ze soba corki inaczej nie jak wyjasnila mi celniczka nie wypusci mnie z kraju po przylocie pierwsza rzecza przy kontroli paszportowej w londynie jest pytanie o akt urodzenia lecac z anglii do polski zadziej sie zdarza przy wylocie ale przy kontroli na balicach zawsze jest pytanie o akt urodznia

Gość bhy
to wszystko jest dziwne,bo mają dane w paszporcie.Ja na szczęście mam łączone nazwisko ale problemem by było gdyby mój obecny mąż chciałby jechać z moim synem-co wtedy? musze dać jakies pozwo;lenie?

Gość lollah
mnie tylko zapytali w Angli przy powrocie kim jest dla mnie dziecko, a tak bez problemow,

Gość nie mam zadnych problemow
moje dzieci maja inne nazwisko w paszportach ja rowniez i nigdy nikt mnie o nic nie pytal...pewnie dlatego ze nie latam do polski,kraju gdzie kazdego sie filtruje na 1000 sposobow,kretynskie policyjne panstwo,ugor i dziadostwo.Od ciezkiej komuny nie widac zmian pod tym wzgledem

Gość mama Nataszy
Wlasnie tez mnie to wkurza na maksa!!! Bo jesli mam paszport dziecka to chyba logiczne,ze mam prawo z nim podrozowac! Czyli wynika z tego,ze np.moja mama juz jako babcia nie moglaby jej wziac na wakacje,czy co?Szukam kogos zorientowanego w przepisach,czy celnik ma prawo mnie zatrzymac na granicy,czy tylko sobie pogada,zeby pokazac jaki jest wazny/wazna?

Gość blabli
Hey lece w sobote do polski nie maj jak wyciagnac aktu urodzenia czy bede miala duze problemy z tym coreczka ma nazwisko taty a wlasnie lecimy do niego a mam paszport roczny tylko dla malej wiec jak mnie cofna na lotnisku to sie chyba pochlastam :(

Gość hihihoo
wez sie kobieto ogarnij masz 7miesieczne dziecko i nie wiesz gdzie akt>?tym bardziej ze uk dosajesz pare kpiii masakra

Gość no i dobrzeee
tyle sie teraz slyszy o porwaniach, sprzedaniach dzieci ze dobrze ze ktos to kontroluje i sprawdza. ojej paniusie, chyba wam sie nic nie stanie jesli udowodnicie ze to wasze dziecko. standardowo teraz zle a gdyby cos sie stalo to wielkie zale ze celnicy tego nie sprawdzili

Gość iceberg
poza tym popatrzcie na sytuacje z drugiej strony - jak wiele dzieci nielegalnie wywozi sie za granice??? a gdyby twoj byly maz badz partner bez twojej zgody wywiozl dziecko na drugi koniec Europy? zapewne mialabys pretensje ze nikt o Twoja zgode na granicy nie zapytal moze lepiej jednak ze kontrole sa zaostrzone, a ten jeden dodatkowy dokument jakim jest akt urodzenia mozna ze soba zabrac - ciezki nie jest

Gość kasza 23 z ta mama
normalnie mnie rozjebalas :D ehhh ja nie wiem kuwa jak ci celnicy prace podostawali, tez mialam kilka razy z nimi do czynienia ;/ i kuwa nawet angielskiego nie znaja ;/

Gość iceberg
niestety, tak jak Anglicy nie znaja zadnego innego jezyka, czy np Francuzi ktorzy nie mowia po angielsku nawet slowa - mialam kiedys straszny problem z nimi i nie szlo sie porozumiec, musialam pojechac za samochodem policyjnym na jakis posterunek ktory wygladal gorzej niz 30 lat temu w PL i tam dopiero szukali kogos kto dukal nieco po angielsku ale niestety niewiele - porazka i strata paliwa ;)

Gość ellomejor
Ja mam problem, proszę o pomoc, mam córkę która nosi moje nazwisko, ojcostwo zostało ustalone, płacę alimenty dobrowolnie, z matką nam poprostu nie wyszło. Widuje córkę regularnie itp, dodam iż dziecko ma 8 miesięcy. Ostatnio matka poinformowała mnie iż wyjeżdża za granicę i zabiera córkę ze sobą. Czy ma takie prawo , tzn, czy ja mam coś do powiedzenia? Czy może zabrać dziecko bez mojej zgody? Dziekuję za odpowiedzi

Gość ellomejor
nikt nie pomoże?

Gość iceberg
a gdzie mieszkacie? w UK?

Gość ellomejor
ja obecnie przebywam w niemczech, matka z dzieckiem w polsce

Gość wiesz, dziecko musi miec
paszport zeby opuscic Polske i Ty powinienes wyrazic zgode na zlozenie wniosku o ten doukument, chyba ze ona stara sie zrobic to sadownie bez Twojej zgody. Pamietam ze ja w taki sposob wlasnie otrzymalam paszport, sadownie ustalono ze zgoda ojca nie bedzie wymagana, z tym ze mialam chyba 16 lat i ojciec "zaginal w akcji" wiele lat wczesniej

Gość iceberg
no to nie wiem bo moglabym jedynie napisac co powiedzilby prawnik w takiej sytuacji ale w Uk natomiast wiadomym jest ze zeby wyjechac z PL dziecko musi miec paszport badz dowod osobisty, oba dokumenty wymagaja zgody obojga rodzicow (w przypadku dowodu osobistego wniosek moze zlozyc tylko jedno z rodzicow ale jesli dziecko ma ukonczone 13 lat) tak wiec jesli podpisales wniosek o dokument to jednoczesnie jakby wyraziles zgode na wyjazd, a jesli nie to dziecko bez dokumentow oczywiscie kraju nie opusci. Matka dziecka w sytuacji jesli nie zgodzisz sie na podpis na wniosku o paszport bedzie mogla zlozyc wniosek do sadu, czasami zdarza sie ze np rodzice nie maja ze soba kontaktu a dziecko potrezbuje dokumenty i w takiej sytuacji sad moze udzieli zgody. poza tym nie bardzo rozumiem bo skoro i tak nie mieszkacie w jednym kraju to co Ci za roznica czy dziecko bedzie w PL czy we Francji na przyklad? a moze ona chce do Ciebie przyjechac? ;)

Gość ellomejor
ja wracam do polski w piatek na stale, kontakt utrzymujemy, poprostu cos wymyslila i mnie zastrasza ze jak nie podpisze to do sadu.. ze ona ma tylko wylacznosc na corke itd. i ze jestem z gory przegrany. Boje sie ze ma racje, poniewaz opiekuje sie dzieckiem 24 h, niewobrazam sobie zeby zabrala dziecko i nie mógłbym go widywać...

Gość yhyhyhy
12:15 [zgłoś do usunięcia] nie mam zadnych problemow moje dzieci maja inne nazwisko w paszportach ja rowniez i nigdy nikt mnie o nic nie pytal...pewnie dlatego ze nie latam do polski,kraju gdzie kazdego sie filtruje na 1000 sposobow,kretynskie policyjne panstwo,ugor i dziadostwo.Od ciezkiej komuny nie widac zmian pod tym wzgledem Ale wy jesteście tępi :O przecież im bardziej kontrolują, tym lepiej dla nas, rodziców, bo większe jest prawdopodobieństwo, że z kraju nie zostanie wywiezione podstępem wasze dziecko !

Gość iceberg
no ale z drugiej strony to do tej pory ona byla w Pl a Ty za granica i bylo ok, to dlaczego teraz jak Ty bedziesz w kraju a ona chce wyjechac to juz nie jest ok?????????????????? nadal nie rozumiem??? chociaz rzeczywiscie jest tak ze bedzie potrzebowala Twojej zgody, ale zastanow sie w pierwszej kolejnosci czy rzeczywiscie postepujesz fair nie znam Waszej sytuacji wiec nie bede sie wypowiadac ale moze sprobujcie po prostu pojsc na kompromis, bo to co piszesz nie wyglada dobrze - Ty wyjechales i jakos wyobrazales sobie to ze ich nie ma w poblizu Ciebie a teraz sobie nie wyobrazasz bo wlasnie postanowiles wrocic - troche egoistyczne podejscie nie sadzisz?

A jak tak czytam, ze trzeba miec akt urodzenia dziecka i w szoku jestem, bo moja mama pryjezdza do mnie z moja chrzesnica za 2tygodnie (babcia z wnuczka) dzwonilysmy na lotnisko, zeby sie dowiedziec co jest potrzebne i powiedzieli, ze nic. Jedynue paszport dziecka Hmmmm chyba jeszcze raz trzeba tam dzwonic.

ellomejor - zapytaj matkę swojego dziecka ile masz płacić, żeby jej się opłacało zostac w Polsce i już;)

no kolego ty sobie pojechales na zarobek - to ona tez ma takie prawo - oczywiscie mozesz sie nie zgodzic i sprawa skonczy sie w sadzie . ona ta sprawe wygra i zoatanie niesmak. moze ty zostan z dzieckiem w polsce - a ona p[ojedzie na zarobek czy pomieszkac w uk ? nie pasuje ?

zgadzam sie z kontrolami paszportow u dzieci , to dla bezpieczenstwa kochani - nie waszego ale dzieci . pomyslcie gdyby porwano dziecko i wywieziono je za granice to co bylo by gadanie ze slabo sprawdzali ? oj nie dogodzisz polskiemu narodowi.

Gość fvndfvbwdf;vbn,wdf
ja mieszkam w Belgii i moje dzieci w dolnym rogu dowodu maja wypisane nazwiska i imiona rodzicow, i to ze wlasnie jestesmy rodzicami tego dziecka, w jezyku angielskim tez jest, tak ze nie ma problemu

Gość gość
A jak dziecko ma nazwisko takie jak matka to jakie muszę mieć dokumenty żeby wyjechać z dzieckiem do polski