Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość seawen

Ropiejące oczko u noworodka

Polecane posty

Gość seawen

Co polecacie do pielęgnacji takiego oczka? jak długo samemu próbować wyleczyć tę dolegliwość? kiedy udać się do lekarza?

Gość xxxxxxyyy
coreczce ropialo - nawet dosc sporo chwilami - przemywalam kropelkami do oczu dla niemowlat - nazwy nie pamietam, ale w aptece ci powiedza - kilka razy dziennie i do przemywania uzywalam sterylnych gazikow. Przestalo jej ropiec z dnia na dzien w 4 mies zycia - podejrzewam, ze "pomoglam" w tym, gdyz w pospiechu zalalam jej oczko zbyt duza iloscia plynu - ale pewnosci nie mam - w kazdym razie teraz jest juz dobrze:)

domowy sposób to rumianek ciepły musisz przemywać wacikiem ale nie od środka oka do zewnątrz tylko odwrotnie

To niedojrzalosc kanalu lzowego lub podraznienie oka zapoczatkowane podczs przechodzenia przez kanal rodny...zaden rumianek....sol fizjologiczna albo ciepla przegotowana woda.Nie chodz do lekarza,nawet nie mysl o antybiotykach...minie samoistnie do 8 miesiaca zycia....moje dziecko nie bylo w stanie otworzyc oka po przebudzeniu tak mu ropialo i tak zasychalo.....minelo w 4 miesiacu

Gość mowia ze ropiejace oko
moze byc objawem bolu glowy. ja mojego malego leczylam tylko woda morska i nic nie pomagalo ale gdzies po miesiacu samo przeszlo

pytająca mamusia a to na nie słyszałam ale dzięki za podpowiedz ja zawsze rumiankiem przemywałam

Gość seawen
dziękuje za szybki odzew i porady - masować, masuję kanalik i używam soli fizjologicznej, spróbuje jeszcze herbatą i świetlikiem - jak to nie pomoże w ciągu kilku dni to zasięgnę porady pediatry czy okulisty :D

nic nie rob swietlikiem bez konsultacji z lekarze

Gość seawen
właśnie świetlik poleciła mi położna ;/

no chyba ze tak raczej mi chodzilo zeby nic nie robic na wlasna reke :) bo jak wiadomo oczka sa bardzo delikatne

Gość seawen
ale faktycznie pozostanę przy soli fizjo i poczekamy na to co lekarz powie to w końcu oczko :D

Gość bojlerowa
U mojej córki ropialo jedno oczko prze 8 dni, mąz pojechał do pediatry i dostaliśmy Kropelki Gentamicin , co 4 godziny stosować i po 2 aplikacjach ropa zniknęła ! Polecam , przemywałam i woda morską i solą fizjologiczną jednak nic to nie dało!

Gość gość
wkraplac mleko z piersi!!! pomoże na pewno

Gość gość
witam. mielismy podobny problem z dzieckiem - od drugiego tygodnia życia przez następne siedem miesięcy oba oczka bardzo ropiały. bylismy trzy razy u okulisty - zalecali masowanie, tobrex (2 próby) i jeszcze jeden antybiotyk. nic nie pomogło. po tobrexie wracała ropa. wyczytaliśmy gdzieś, że najlepsze na ropiejące oczka jest mleko matki. spróbowaliśmy - przy każdym karmieniu do obu oczek wlewałam pare kropel mleka. lewe oko całkowicie wyzdrowiało już po trzchc dniach i od dwóch miesięcy nie ma żadnych nawrotów, a prawego oczka nie udało nam się wyleczyć w 100% - ale tutaj jest dużu, dużu lepiej. jest to najtańszy i najlepszy sposób.

Gość gość
O rany przypomniałyście mi moją przyszłość. Mój synek ma teraz 11 miesięcy ale przez pierwsze pół roku jego życia użeraliśmy się z ropiejącymi oczkami. Myślałam już że skończy się na przetykaniu kanalików, ale po wielu perypetiach wyszliśmy z tego bez tego zabiegu. Polecam jak ktoś wyżej napisał okulistę dziecięcego. Nam przepisała kropelki i pokazała jak robić masaż kanalików. Powiedziała że jak nie przejdzie po 3 miesiącach to mamy jechać do Krakowa na zabieg przetykania. Pamiętam że po tych masażach ustąpiło to wtedy tak na 80%. Po dwóch miesiącach zastanawiałam się co robić żeby problem znikął w 100% i wpadłam na pomysł żeby robić te masaże tzn. kręcić kółka w przeciwnym kierunku. I wtedy po tym co się okazało. Okazało się że w jednym oku kanalik się przetkał i się wyleczyło całkowicie a drugi kanalik zapchałam na amen i ropiało jeszcze gorzej niż na początku ropiało tak okropnie że już po kwadransie od przemycia już nic na to oko synek nic nie widział tak całe było w ropie. Pamiętam poszłam wtedy do zwykłej lekarki pediatry bo nie wiedziałam czy to kanalik sie zatkał czy może się oko zainfekowało. Przepisała krople i po dwóch dniach zakraplania problem zniknął na zawsze. Także powiem tak że nie ma uniwersalnej recepty na zatkane kanaliki. Napisze ci tu 100 osób i każda historia będzie inna. Jedyne co możecie robić to zgłosić się właśnie do okulisty dziecięcego. U nas już zapowiadało się że będzie zabieg. A może to opatrzność z nieba. Moja mama już nawet się zaczęła modlić w tej intencji i sprawdziło się. Udało się uniknąć tego zabiegu. Życzę powodzenia.

Gość pamelka87
Dla pewności możesz jeszcze zapytać pediatrę na stronie hartujmisie.pl Mi wiele razy doradziła i pomogła w trudnych sytuacjach.

Gość gość
Nam zaczęło ropieć oczko u córeczki w 3 tygodniu przemywalismy sola było keszcze gorzej, pozniej była gentamycyna-bez efektu, poszliśmy na konsultacje okulistyczna pani doktor stwierdziła ,ze trzeba przyjąć ze jest zatkany kanalik choć nikt tego tak naprawdę nie wie i zaleciła masaż kanalika plus tobrex 5 razy dziennie efekty były ale mizerne..dodam,ze u naszej córci lewe oczko ropialo tak bardzo ,ze nie mogła go otworzyć po spaniu po higienie było malutkie. Na przełomie 5/6 tygodnia malutka zachorowała na zapalenie oskrzeli ,dostała zastrzyki. Po pierwszym zastrzyku oczko przestało ropieć a po 3 nie było śladu .. Myśle,ze od porodu miała stany zapalny zdażyło jej sie kichać i sporadyczny kaszelek aczkolwiek nie buło wskazać do antybiotyku.. Także czasem ropiejace oczko jest tylko objawem toczącej sie wewnątrz infekcji

Gość Iza19891
Hej dziewczyny! Chciała bym Wam pomóc bo sami zmagaliśmy się z ropiejącym oczkiem;/ Aleks ma 7 miesięcy i od 2 tyg po ropce ani śladu :)Byłam już tak załamana,że postanowiłam umówić nas na zabieg, miałam dość komentarzy całej rodziny na temat jego oczka i dobrych rad których nam udzielali.A mianowicie obyło się bez zabiegu!!! Pomógł nam Nasivin Soft, dziewczyny naprawdę polecam bo Aleksowi na prawdę oczko strasznie ropiało nie mogłam dać rady.A po tym nasivinie przez pierwszy tydzień będzię ropiało jeszcze bardziej po czym przestanie z dnia na dzień, na prawdę spróbujcie i dajcie znać czy pomogło.To mój email izus_893@wp.pl

Gość gośćBoryna
Same se zakropcie mleka z cyca w oczy. Sprawdźcie najpierw skład mleka.Wiejskie baby.

Gość gość
Okulista powinien najpierw przepłukać oczko, wtedy nawet jeżeli kanalik jest zatkany, to często po płukaniu udrożnia się. Antybiotyki powinno stosować się na samym końcu.

Gość gość
Mojej córce ropiało oczko od drugiego tygodnia. Położna zleciła przemywanie solą fizjologiczną, ale to nie pomogło. Na wizycie patronażowej pediatra przepisała krople Floxal. Pomogło na chwilę, jak odstawiłam, a zakrapianie trwało z 10 dni, to problem wrócił. Już miałam wizję antybiotyków i w oczekiwaniu na termin do okulisty znalazłam informacje o zakrapianiu mlekiem matki i uciskaniu kanaliku łzowego. Mlekiem najpierw zakropiłam sobie. Jedyny dyskomfort to przez chwilę widać jak przez mgłę, na biało. Zakrapiałam dziecku przez kilka dni, po 2 kropelki, 3 razy dziennie i 3, 4 razy dziennie uciskałam kanalik. Po kilku dniach po problemie nie było śladu i co najważniejsze już nie wrócił, a dzidzia ma 2 miesiące.