Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość to straszne dla mnie

KOBIETY!!! badajcie się regularnie!!!

Polecane posty

Własnie się dowiedziałam, ze moja koleżanka, z którą bawiłysmy się w dzieciństwie, ma raka szyjki macicy, III stadium :( 5 lat nie była u ginekologa, niedawno domyslała się, ze zaszła w ciążę i poszła do lekarza, a ten stwierdził ciążę i czym prędzej wysłał ją na badania, bo podejrzewał raka. okazało się, ze ma III stadium :( zadnych objawów:(( kobbiety, chodźcie regularnie na badania!!

Gość Polaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
współczuje koleżance ale nie rozumiem jak mozna nie isc 5 lat do lekarza :/

widocznie mozna :( ja chodze na badanie co rok, ale znam kobiety, które nie chodza praktycznie wcale albo bardzo rzadko

Gość moja kol
moja koleżanka nie była od urodzenia syna u ginekologa ,a mineło już 13 lat :o dla mnie to chore !

Gość kasiulas
moja kolezanka ma 25 lat, nigdy nie byla badana przez ginekologa...

Gość kasiulas
dodam ze ma chlopaka, ale zanim go poznala prowadzila dosc rozwiazly tryb zycia. az sie boje myslec jakie zyjatka mogly zagniezdzic sie w jej waginie:/

ja jestem przerażona tym, czego się dowiedziałam, tak bardzo mi jej żal. Ma 5- letnią córeczkę:) młoda, 28- letnia dziewczyna :(

tam miała być taka buźka :(

A już miałam pytać ska jesteś!! Moja koleżanka opowiadała mi dwa dni temu o swojej znajomej.. Ma 20 lat, zaszła w ciąże i wykryli jej raka szyjki macicy! Najgorsze jest to, że takiej dziewczyny nie można leczyć, a jak wiadomo w przypadku nowotworu złośliwego liczy się każdy dzień. A tu z chemią itp trzeba czekać aż dziecko urodzi:( A w ogóle wiecie jakie są objawy tego i jak się to kończy? Miałam to przedwczoraj na wykładzie i się załamałam:(

Gość jak nic nie boli / nie ma
zadnych problemow to po co chodzic

Pierwszy objaw to pojawiające się krwawienia- kobiety często to lekceważą, myślą, że to przedwczesna miesiączka itp. Potem pojawiają się bóle podbrzusza, śmierdzące upławy. Węzły w pachwinie powiększają się, odpływ chłonki jest uniemożliwiony i jedna noga puchnie. Wtedy kobiety idą do lekarza. I wtedy jest już za późno:O

Gość .....ot..co......
a jakie sie robi badania pod katem raka szyjki macicy? ja chodze do ginekologa juz od dawna, ok raz-dwa razy w roku, mimo tego jeszcze nigdy nie mialam robionej cytologii a mam juz 23 lata? czy trzeba sie o nia upominac? jak tak, to pewnie bede musiala za nia zaplacic

A zastanawiałyście się jak wygląda operacja? Wiedziałam, że usuwa się cały narząd rodny, ale nigdy jakoś nie myślałam co potem.. Usuwana jest całą macica a pochwa zarasta:( Dla dziewczyny w wieku ok. 30 lat to tragedia!!

A jesteś dziewicą? Jeśli jesteś to lekarz Ci nie zrobi raczej cytologii. Gorzej jak już uprawiałaś seks.. Wtedy cytologie trzeba robić minimum raz w roku!!

Gość .....ot..co......
jezeli jestem dziewica to rak szyjki macicy mi nie grozi? moja znajoma jest dziewica, a cytologie miala robiona juz pare razy

Dziwne. Nie ma tak, że w ogóle Ci nie grozi. Ale ryzyko jest znacznie mniejsze. Raka szyjki macicy powoduje wirus HPV, który przenoszą mężczyźni. Pod ich napletkiem jest ciemno, wilgotno i to doskonałe miejsce, żeby wirus się rozmnażał. Poza tym inne przyczyny zachorowalności na ten rodzaj nowotworu to długotrwałe stosowanie antykoncepcji hormonalnej, wczesna inicjacja seksualna, wielu partnerów seksualnych i liczne porody.

Gość ldvhdofvb
"pochwa zarasta" :-0 :-0 :-0 wez ty sie kredka pierdolnij....!!! :-0 :-0 :-0 :-0

Gość clever
A pytanie bylo czy cytologia wykrywa raka szyjki macicy?

Gość a już niektóre protestują
przeciwko obowiązkowej cytologii...niepojete.

Cytologia wykrywa wszystkie nieprawidłowe komórki pojawiające się w nabłonku. Jeśli robi się badanie co roku i wykryję nowotwór szybko (a nowotwór to przecież nasze własne komórki zmienione pod wpływem czynnika mutagennego) to wystarczy sama chemia..

Dlaczego protestują? Przecież to dla własnego dobra. Wiadomo, że nikt na siłę ani nie zaciągnie do lekarza, ani nie zrobi badania, kobiecie która się nie zgadza. Ale dla mnie to głupota..

Gość takie
Jestem po usunięciu macicy, szyjki i przydatków (rak trzonu) już 10 lat, nic mi nie zarosło, współżyję tak jak przed operacją i mam takie same doznania jak każda zdrowa kobieta. Kredka na baterie przestań słuchać nawiedzonych pseudo lekarzy, wystarczy poczytać w necie na temat operacji. Nie strasz dziewczyn, jak nie masz zielonego pojęcia. Fakt że trzeba badać się regularnie, ja chodziłam co pół roku i też się nie ustrzegłam, nie ma reguły, ale wcześnie wykryty jest w 100% uleczalny. Cytologię należy robić przynajmniej raz w roku, żaden lekarz nie może odmówić tego badania, a tylko to badanie wykryje najszybciej nieprawidłowości.

Gość to jest straszne dla mnie
ta moja kolezanka zaszła w ciażę i gdy poszła do lekarza, aby to potwierdzić, dowiedziała się, ze prawdopodobnie ma raka szyjki macicy. Badania to niestety potwierdziły i w tej chwili ciażę ma już usuniętą :( w strzecim stadium pewnie było to już konieczne. W ogóle aż dziw, ze zaszła w tę ciążę