Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aneczka2238

Brama na weselu

Polecane posty

Czy zna ktoś jakieś zwyczaje dotyczące robienia bramy na weselu? Słyszałam że ma się dwa kieliszki- jeden z wodą, drugi z wódką- Państwo młodzi wybierają po jednym i kto wybierze wódkę ten będzie rządził w związku. Ale czy znacie jakieś inne? Albo pomysły na scenki przy bramie?

Gość chodzi o robienie bramy ?
pierwzy raz slysze o czym takim,zawsze robie sie brame,np zajezdza samochodem,albo przebiera sie za cos i robi brame,albo straz moze zrobic brame,pomyslów ejst wiele

heheheh przypomniało mi sie,jak kiedyśna wsi z kuzynami zrobiliśmy brame,oni sie przebrali chyba za jakichś piratów z pistoletami,a my z kuzynką kłociłyśmy sie,która ma zostaćbabcią a która ładną damą.W końcu ustąpiłam jej i ona ładnie wyglądała a ja miałam chuste na głowie i ciocia pomalowała mi zmarszczki czarną kredką,wyglądało nawet prawdziwie.Zarobiliśmy 44 złote i ciasteczka,podzieliliśmy sie po 11 złotych i kupiliśmy na odpuście petardy :D:D ech,to były czasy :)

Gość jak moja koleznka miala
to jej sasiedzi,przebrali sie za male dzieci,jezdzili na malycj rowerkach a jaden gosc to na takim ,malym traktorku jezdzil,para mloda wyszla,zlozyli jej zyczenia dali flaszki i pojechali do kosciala:)

Dzisiaj na weselu koleżanki będzie robione kilka bram, więc dlatego chcę jak najwięcej różnych pomysłów, żeby ciekawie miała;)

nie pamiętam niestety co mówiliśmy :( wyciągaliśmy tylko koszyk na prezenty :D hehehee nawet ciupage miałam,że niby to laksa :D:DD

Gość jkdsd
w zyciu trzeba sie bawic a nie byc zapatrzonym w siebie debilem

Gość jkdsd
pooglądaj sobie bramy na youtube.com moze cos ci sie spodoba

Gość zaginiony skarb
o ja pierdziele , jak ja nie lubię tych wiochnych wesel:O umpapa umpapa dylu dylu kwa kwa:O

Gość jkdsd
zaginiony skarb - a ja nie lubie spasiałych świni co nie potrafią raz na jakis odstąpic od rutyny dnia codziennego i dać se na luz

Gość ja z miasta jestem
O co chodzi z tymi bramami? Trzeba jakoś przejazd opłacić?? Młodzi powinni mieć wódkę w samochodzie na taką okoliczność??

Gość gorgoooooo
Bylem kilka razy na wiejskich weselach i tam naprawde ludzie dobrze sie bawia i niczym nie przejmuja. Niestety czasami sa tam tacy ludzie jak" zaginiony skarb" ktorzy patrza na szczescie ludzi z drwina i wyzszoscia, nie rozumiem dlaczego ? W czym im przeszkadza szczescie innych ? Moj kolega jak bral slub to jego ojciec zaprosil swojego szefa z Niemiec i ten przyjechal z zona. On "obtancowal" wszystkie kobiety, jego zona nikomu nie odmowila tanca i caly czas sie smiali, chcieli wszystkiego sprobowac. Kazdy niech sie bawi jak lubi.

Gość jkdsd
brama to zwyczaj bardzo dobrze znany przede wszystkim na górnym śląsku choc oczywiscie praktykowany tez na terenie całej RP. Ustawia się tzw "brame" (samochód, samemu siada sie na krześle) na środku jezdni przez którą ma przejezdzać samochód z Młodą Parą. Jest to o tyle fajny i zabawny zwyczaj, że można wymyslic co tylko sie chce, rozluźnic troche parę młodą przez samym ślubem (wiadomo chyba kazdy ma stresa przed ślubem). Bram nie robi sie jedynie na ruchliwych drogach co jest oczywiste. Przepustką jest zazwyczaj wódka weselna lub czekolady czy cukierki dla dzieci.

my nawet krzesła nie mieliśmy tylko po prostu zagrodziliśmy całą drogę i machaliśmy :D

Gość gorgoooooo
Tak, trzeba sie wykupic alkoholem. aneczka2238>>>>Na jednym weselu na ktorym bylem na bramie stali koledzy pana mlodego przebrani za cyganow, a jeden za cyganke i wrozyl mlodej z reki, dobrza im wyszla bo umieli grac na instrumentach. Na innej niby lekarz ktory udzielal pomocy poszkodowanemu, byli tez sanitariusze, nosze, taczki zamiast ambulansu - wszystko zalezy od inwencji ale trzeba sie postarac bo o ile niektore sa zabawne to czesto sa tez takie ze ktos bierze drzewo i tnie je pila- malo zabawne, sluzy tylko wyciagnieciu alkoholu malym kosztem.

Gość jkdsd
milky way - no i super, ważne żeby żyć pełną parą :)

Gość origamiii
albo mlody daje tyle flaszek wodki ile mloda wazy..

Gość origamiii
na 10 kg jedna flaszka, chyba jakos tak..

Gość plplplplplpl
Ważne, że się dobrze bawi. Jakbyś się napiła, to może byś wyluzowała. Podoba mi się 2 film z tego linku powyżej ;)

Gość tak, mój syn zawsze praktyczni
brama moze być związana z przeróżnymi sprawami. z pasją, pracą, z tym czego mlodzi nie lubią. My zrobiliśmy kumplowi bramę "pogotowianą" bo pracuje w pogotowiu. Mlody mial odebrać poród:D