Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mała niunia89

korzystał ktoś z was kiedyś ze zwrotu VAT za materiały budowlane?

Polecane posty

Gość mała niunia89

Warte to zachodu? Będę teraz robić ogrzewanie w mieszkaniu, piec, grzejniki, rury, bojler na wodę. Tak się zastanawiam czy brać faktury i starać się o zwrot. Dużo tam papierkowej roboty?

nie jest dużo roboty, jak do pitu (jest do tego program) wpisujesz konkretne pozycje z faktury, datę, numer, kwotę i podatek

Ja korzystałam. A czy sie opłaca to zależy czy dużo masz tych materiałów. Ja miałam bardzo dużo i dostałam bardzo dużo zwrotu, więc mi się opłacało. Robiłam sobie to sama, z tego wzgledu iż miałam praktyki w skarbówce właśnie przy odliczaniu VAT z materiałów budowlanych.

Gość mała niunia89
ale ja zamierzam kupić używaną armature na szrocie

Gość a jaaaaaa
też korzystałam i dostaję co roku mniej wiecej 1500 zł

Gość może ktoś podpowiedziec
czy ta ulga przysługuje tylko tym którzy sie budują bądź kupili mieszkanie czy też tym którzy remontują mieszkanie?

Gość p p p p p p p p p p p p
do odliczenia jest potrzebny akt wlasnosci....

to mieszkanie własnosciowe na narzeczonego i wszystkie faktury też

Gość mała niunia89
a no właśnie bo nie mam aktu własności na konkretny lokal - mam kawałek domu mniej niż 1/4, nie jest tam zrobiony konkretny podział spadku. To w sumie nie wiem czy się nie przyczepią - mam akt notarialny umowy darowizny. Jak bym wydała powiedzmy 6000tys, to na ile przykładowo można oczekiwać zwrotu 22% tej sumy?

Gość mała niunia89
może ktoś podpowiedziec ulga przysługuje również na remonty. Odliczać mógłby tylko twój narzeczony.

nie dostajesz 22% bo to caly vat, i nie za wszystko dostaniesz, dostaniesz roznice miedzy 7% a 22% za towary na ktore kiedys bylo 7% vatu a teraz jest 22 %... ja korzystalam z tego zwrotu w zeszlym roku i w tym tez bede sie rozliczac niedlugo :)

Gość a ja slyszalam
ze juz tak nie ma niestety. odliczyc mozna ponoc tylko z nowo budowanego domu/mieszkania a nie remontu jak bylo.

mamy akt własnosci tylko glowny ksiegowy z moje firmy powiedział mi ze musielibyśmy kupic to mieszkanie w tym roku co je remontowaliśmy?? a kupilismy je w 2007 a remontowalismy w 2009

Gość mała niunia89
to chyba będę brała po prostu na wszystko faktury imienne a potem zobaczę czy się opłaca składać:)

Gość a ja slyszalam
Ulga remontowa - pozostało niewiele czasu Z końcem 2005 roku przestaje przysługiwać podatnikom podatku dochodowego tzw. mała ulga podatkowa, umożliwiająca odliczenie wydatków na remont i modernizację mieszkania lub domu jednorodzinnego. Remontu czy modernizacji nie musimy przeprowadzić koniecznie jeszcze w tym roku wystarczy zakupić potrzebne materiały i urządzenia na imienną fakturę VAT, a w przyszłorocznym zeznaniu podatkowym PIT będziemy mogli odliczyć 19% poniesionych wydatków od należnego podatku dochodowego. Kiedy i ile można odliczyć Mała ulga podatkowa obejmuje wydatki (na materiały oraz robociznę) związane z remontem i modernizacją mieszkań oraz domów jednorodzinnych, poniesione w latach 2003-2005. W tym okresie łączne wydatki objęte ulgą nie mogą przekroczyć kwoty 24 868 zł gdy remontujemy mieszkanie lub kwoty 29 840 zł jeśli prace prowadzone są w domu jednorodzinnym. Kwoty te zwiększają się o dodatkowe 4973 zł, gdy zakres prac obejmuje również remont lub modernizację instalacji gazowej. Wykorzystując w pełni ulgę podatkową możemy zatem zaoszczędzić od 4725 zł do 6615 zł, zależnie od rodzaju remontowanego obiektu i zakresu robót. Limit odliczeń podatkowych obejmuje wszystkie wydatki poniesione w latach 2003-2005.

ksiegowy nie ma racji, termin kupna i remontu nie ma nic do tego z tej ulgi moze skorzystac kazdy kto remontuje mieszkanie, dom lub cos buduje ja bralam faktury na wszystko jak leci, nawet jak byla na 20 zl a po roku siedzialam i sprawdzalam co mozna odliczyc, ja remontowalam mieszkanie i dostalam w jednym roku 1600 zl zwrotu, w tym bedzie duzo duzo mniej bo nie mam juz tyle zakupow co wtedy ale chocby 100 zl to piechota nie chodzi :)

Gość a ja slyszalam
to czesc artykulu z 2005 roku CZYTAC!!!!!!

Gość p p p p p p p p p p p p
może ktoś podpowiedziec mamy akt własnosci tylko glowny ksiegowy z moje firmy powiedział mi ze musielibyśmy kupic to mieszkanie w tym roku co je remontowaliśmy?? a kupilismy je w 2007 a remontowalismy w 2009 ZLE CI POWIEDZIAL!!

bo ulgi remontowej w starej formie juz nie ma, to jest zwrot czesci vatu, nie mylcie pojec! kazdy sie kluci ze tego nie ma to ciekawe na jakiej zasadzie w zeszlym roku dostalam kasiorke :P

no ale my już złożyliśmy rozliczenie pit i dostalismy zwrot - czy coś można jeszcze zrobić?

to nie ma nic wspolnego z pitem :) mozesz sie rozliczyc w obojetnie jakim terminie, ale takie rozliczenie nie mozna zlozyc czesciej niz raz w roku

dzieki mniam mniam pocieszyłaś mnie, nigdy się nie miałam do czynienia z tym zwrotem za vat z materialów budowlanych totalnie zielona jestem :(

nie ma za co :) sama sie nameczylam w zeszlym roku bo robilam to 1 raz wiec wiem co to znaczy... teraz uciekam ale jakbys miala jkeszcze jakies pytania to jutro zajrze :)

ok zapisałam sobie Twoje gg jeżeli nie bedziesz mieć nic przeciwko to bym napisała :) dzieki

Gość Rokitatito
ja tez przez to przechodzilam, jak nie jestes cegos pewna to wpisz, to najwyzej ci nie odlicza... ja to robilam mojej babci, sama sie w to wkrecilam, i przy dobudówce wyszlo jakies 4,5 tys. więć naprawdę warto się pomęczyć. I oddaj faktury posegregowane, jak coś trzeba to dopisz na nich ołowkiem, wtedy szybciej dostaniesz ten zwrot i będą dla ciebie mili w urzędzie :]