Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fiolettowa mama

imię Stefania dla córki

Polecane posty

Gość fiolettowa mama

Sluchajcie - doradzcie, bo już sama nie wiem czy tak dac na imię córeczce? na początku bylam przeciwna (bo to pomysl mojego męza) ale coraz bardziej mi sie podoba - sklaniam się ku TAK :) Ale nie wiem do konca... brzmi troche staromodnie ale slodko... I zdrobnienia też fajne - Stafa, Stafka, Stefanka, Stefunia, Stenia. Zastanawia mnie tylko odbior spoleczny tych imion? Bo nie chcialabym żeby sie zle ludziom kojarzylo - wiem to niby ja daję imię, ale imię póżniej jest uzywane przez ludzi i jest niejako pierwszym wrażeniem ... Co sadzicie i ak odbieracie to imię? Proszę o szczere rady.

Gość fiolettowa mama
Aha, jako altrenatywę biorę pod uwagę "Urszula". Hmm, jest też ladne no i na pewno bardziej neutralne.

Mi sie nie podoba, bo nie lubię "starych" imion, ale przynajmniej jest oryginalne i nie jest udziwnione.

Gość iks.igrek
ja bym się załamała, gdybym miała tak na imię...

Gość do kottkaa
spapugowal maz po corce michala wisniewskiego? czyli ettinete bo to znaczy stefiania po polsku? mkysli ze jak tak dziecko nazwie to odrazu bedzie slawna jak dziecko wisniewskich czy jak?

Gość fiolettowa mama
Nie - zupelnie nie kierował się dzieckiem Wisniewskiego. Raczej już imieniem jego (znaczy mojego męża) babci :) pozdrawiam I proszę o dalsze opinie.

Gość Nazwij ją Stefania
Moja babcia miała tak na imię, rocznik 1921. Na wsi mówili na nią: "Stefa". Jak na wiejskie warunki to miała bardzo wyszukane imię. Ty przecież będziesz na swoją córeczkę wołać: "Steniu", "Stenia" - przecież to piękne zdrobnienie. Ja mam bardzo polularne imię, krótkie modne i......głupie. W dzieciństwie było mi łatwo z tym moim imieniem, ale teraz zazdroszczę innym wyszukanych i pięknych imion. Takich niespotykanych i wyróżniających się. Moja siostra nazywa się Rozalia i bardzo jej zazdroszczę. Mój cioteczny dziadek nazywał się "Narcyz", a inny "Sabin" (widocznie była to męska odmiana "Sabiny"). Te imiona są poprostu przepiękne. Docenia się to dopiero po latach jak się ma już po trzydziestce. Kiedy czytałam książkę "Dziewczęta z Nowolipek" czy jej drugą część "Rajska jabłoń" to tam bardzo spodobał mi się facet o imieniu "Ignacy", a wołało się na niego "Ignac", "Ignaś". Takie wyszukane imiona to jest jedyny skarb który możemy dać naszym dzieciom. Skarb który nie można stracić. Moje imię nadała mi matka, bo spodobała jej się dziewczynka z pociągu, kiedy była w ciąży ze mną. Mój ojciec nie myślał nad imieniem, bo już wybrał: Miałam być, oczywiście, "Grzegorzem". Hahaha

No nie wiem,w sumie wraca moda na stare imiona,ale ja na pewno nie nazwałabym tak dziecka chocby takie imię mi sie nie wiem jak nie podobało,żeby nie zrobić mu ewentualnej krzywdy

mi sie nie podoba, poza tym moja siostra ma psa, ktory wabi sie Staf i byloby mi niezrecznie :P ale to kwestia gustu, jak dla mnie na pewno to imie jest lepsze od Julii i Zuzi :O zawsze przeciez znajdzie sie ktos, komu imie Twojego dziecka nie przypadnie do gustu niezaleznie od tego jak bedzie brzmialo :) skoro wam obojgu sie podoba to nie widze problemu :)

A tak w ogole, to jednym sie podoba, a innym nie. Nawet takie popularne imie Zuzanna, dla jednych jest slodkie i ladne, a innym sie zle kojarzy, no coz, nie wszystkim sie dogodzi. Teraz ludzie wymyslaja jakies dziwaczne imiona, a to jest NORMALNE tylko rzadziej spotykane. Ale piekne :) A jeśli nie jesteście przekonani to dajcie Stefania na drugie. Ja wlasnie curce jesli nie dam na pierwsze tak, to na drugie na pewno :) Krzywde zrobiłabyś dziecku dająć jej na imie Kunegunda, Kordula czy Zykfryda :P

Gość orchidea78
Stenia... Mam dobre skojarzenia, więc mi się podoba;)

Gość gbhgfhgf
stefania kojarzy mi sie z babcią :P ale ładne ma brzmienie

Gość gość
Moja corka ma na imie Stefania i nawet powiedzenie do malego dziecka Stefa czy Stefanka ma swoj urok. Nie wyobrazam sobie teraz innego imienia dla niej :-) Kazdy rodzic powinien dac imie dziecku jakie uwaza za stosowne. To jego dziecko a otoczenie zawsze sie przyzwyczai