Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość basienka83

czy imię Iwo się odmienia?

Polecane posty

Gość basienka83

dzisiaj na placu zabaw był też mały Iwo. I szczerze mówiąc nie wiedziałam za bardzo co z tym imieniem zrobić:) jak się mówi? synku daj łopatkę Iwo? Iwu? Iwowi? pobaw się z Iwo? z Iwem? imię ciekawe, ale nie wiem co z tą odmianą :)

Ze strony http://obcyjezykpolski.interia.pl/?md=archive&id=53 Jak widac zdania sa podzielone:) Trzeba bylo zapytac mamusie Iwo (Iwona:)))) * Wpadł mi w ręce wycinek z gazety, w którym wyjaśnia Pan odmianę imienia Iwo. Sprawa błaha nie jest, gdyż rzecz idzie o zakład. Ja przedstawiłem jako dowód Pańską argumentację, że imię Iwo się odmienia tak samo jak Iwon, strona przeciwna twierdzi, że według "Nowego słownika poprawnej polszczyzny" PWN pod redakcją prof. Andrzeja Markowskiego Iwo pozostaje nieodmienny... (ap3@wp.pl) Panuje w tym względzie spore zamieszanie. "Nowy słownik poprawnej polszczyzny" PWN pod red. prof. Andrzeja Markowskiego jest niekonsekwentny. Na str. 1648 podaje, że imię Iwo należy odmieniać i to według wzoru, który przytoczyłem: Iwo, Iwona, Iwonowi, z Iwonem, o Iwonie, ale na str. 1506, w rozdziale "Nazwiska i imiona" - że nie, np. Wywiad z Iwo Nowakiem! Z kolei "Wielki słownik ortograficzny języka polskiego" wydawnictwa "Wilga", także pod red. prof. Markowskiego (na str. 180), pozwala zaś na odmianę tego imienia, ale tak:. Iwa, Iwu, z Iwem, o Iwie. Jak zatem widać, sam językoznawca nie może się zdecydować! Zdaniem dra Jana Grzeni z Uniwersytetu Śląskiego, autora "Słownika nazw własnych" PWN, formy Iwo, Iwona, Iwonowi są rzadsze nawet w języku oficjalnym, ale właściwe dla starannej polszczyzny. Ciekawe, że nie staje się powszechna odmiana Iwo, Iwa, Iwu, z Iweem, o Iwie, choć przez analogię do imienia Bruno, mającego w przypadkach zależnych częściej formy Bruna, z Brunem, o Brunie niż Brunona, z Brunonem, o Brunonie (w serialu "Na dobre i na złe" wszyscy mówią o Brunie), właśnie jej można by się spodziewać. Nic więc dziwnego, że najczęściej - jak dowodzi praktyka językowa - imię Iwo pozostaje w postaci mianownikowej.

Gość gracja nie dziś prowokacja
chyba oczywiste ze sie nie odmienia.... w kazdym przpadku Iwo... tak ciezko szare komorki uruchomic...?

Gość basienka83
dzięki viyella :) chyba najlepiej zapytać rodziców czy odmieniać

Gość czy czy czy czy
raczej sie nie odmienia a nawet to te odmiany dziwnie brzmia ;)

Gość czy czy czy czy
mysle ze Iwo to nie dziewczynka bo to imie meskie ;)

Gość basienka83
a kto powiedział że żeńskie?

Mam od wielu lat kolegę o imieniu Iwo i odmieniamy nie Iwonowi, czy jakoś tak.. tylko "daj Iwu", "nie ma Iwa", "rozmawiałam z Iwem", choć niektórzy mówią Iwowi :)

Gość ozywiscie ze się odmienia
czy to takie niezwykłe,ze sa rzeczowniki konczace sie na -o? chocby okno, czy krzesło . Tez przestaniemy odmieniać? Bedziemy przyglądac sie krzesło? jakies dziwne zahamowania.

Gość wiem to
gracja nie dziś prowokacja nie bądź taka mądra! Imię Iwo jest odmienne, studiuję filologię polską i wiem co mówię(piszę)! pozdrawiam