Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Szklanka wody dla urody

Ciasto na komunię

Polecane posty

Jestem zaproszona na komunię. Mama komunisty to moja przyjaciółka. W chwili obenej jestem na zasiłku i z kaską krucho :( ale moja kumpela od razu powiedziała - nic nie dawaj Mariuszkowi - tylko bądź! Wiem, że sama z mężem będzie przygotowywać poczęstunek i zdaję sobie sprawy ile to pracy 😭 Zaproponowałam, że pomogę Jej przy pieczeniu ciast, i aż mnie z radości prawie udusiła :D Mam tylko kłopot z wymyśleniem czegoś wyjątkowego na tą szczególną okazję. Zaproponujecie jakiś słodziutki smakołyczek ?

polecam Ci bananowca!! składniki na blachę kosztują około 40 zł , ale jest naprawdę pyszny!! Odkąd go zrobiłam pierwszy raz króluje na moim stole jako deser :)

Gość MAKOWCE ZE 2
sorry caps:) masz gotowa mase makową za około 8 zl ,plus ciasto drożdzowe ,cukier puder do lukru ,myslę ,ze koszt to ok 12 zł za spore makowce, ja kupuje wz w proszku jest pyszna ,wychodzi ci taki tort czekoladowy jak piecxzesz na okrągłej blaszce koszt ok 10 zł ciasto 6zł + 3 jajka ,troche margaryny do polewy i szklanka mleka do kremu no i może sernik? so\pód ciasto kruche lub biszkopty ,srek 2 budynie bakalie

Gość MAKOWCE ZE 2
też widziałam w necie ,efektownie wyglada ,ja polecam slimaczki cynamonowe ,też z tej stronki ,są pyszne

Gość MAKOWCE ZE 2
zalezy ile osób ,jak ze 20 to tort i 2,3 ciacha muszą być

Gość jakiegos biszkopta z kremem
albo jakies ciacho z owocami, np szarlotka... Najlepiej cos co Ci dobrze wychodzi i masz wyprobowane, a nie nowosc ;)

biszkopt na kwadratowej blaszce (tu musisz wykorzystać swój sprawdzony przepis) na masę, ubić: 750 ml śmietanki 30% 3 śmietanfixy 3 łyżeczki cukru trochę cukru waniliowego do nasączenia biszkopta: sok z 1 cytryny z łyżką cukru i 2 łyżkami wody biszkopt przeciąć tak, by nie był za wysoki (ok 1,5-2,5 cm ;) ) , nasączyć przygotowanym wcześniej sokiem z cytryny. Przygotować 5 bananów - obrać i rozciąć je na pół - wzdłuż - tak, by rozłożyć je na biszkopcie (jeśli małe banany to może zmieścić się więcej). Na to rozłożyć przygotowaną masę. Teraz przygotowanie polewy (najlepsza część ciasta - mniaaam) 250 ml śmietanki 30% 1 gorzka czekolada 2 mleczne czekolady te składniki zagotować i wystudzić, po czym polać przygotowane ciasto.... polecam - jest to naprawdę pychota!! i czekam na opinie jak smakowało :)

ja ostatnio robiłam biszkopta z fixem do biszkopta i było w sam raz tak max 1,5-2,5 cm wysoki po ścięciu góry :)