Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wewtorekmatura

SPOSÓB NA MATURĘ PISEMNĄ Z POLAKA,JAK PISAĆ TĘ PRACĘ!?

Polecane posty

Gość wewtorekmatura

Czy są jakieś schematy do pisania takich prac? To absurd, że musimy myślami trafiać w klucz, ale skoro tak,to może jest jakiś schematyczny tok myślenia i pisania, który rzeczywiście pomoże mi uzbierać dużo pktów?

Gość tez tak mam........
Najpierw piszesz wstep, potem interpretacje fragmentu, potem interpretacje ksiązki od aspektu fragmentu, podsumowanie, zakończenie. ;)

Gość oczywiscie ze jest
dziwie sie ze tak pozno sie za to wzielas. bo tego myslenia sie trzeba nauczyc. nic nie jest wazne tylko myslenie pod klucz

Gość tez tak mam........
Wstep nie jest aż tak ważny, nie możesz w nim streścić książki czy też wiersza, zależy na jaki temat będzie praca. Musisz napisać wstęp związany z pracą.

Gość oczywiscie ze jest
koniecznie musisz odpowiedziec na pytania: jaki to fragment w kontekscie ksiazki. kto w nim uczestniczy, gdzie to wszystko ma miejsce, jakie sa relacjie miedzy nimi. odwolac sie do autora w kontekscie tej ksiazki.

Gość wewtorekmatura
Wg mnie nieco ciężko jest sie uczyć pod coś, czego się nie zna(klucz). Mam za soba liceum, więc sporo pisałam takich prac, lecz momentami wydawalo mi sie to zbyt proste, podejrzewam, że nauczycielka zawyżała nam trochę oceny. Dlatego pytam, by się upewnić. "potem interpretacje ksiązki od aspektu fragmentu," nie bardzo rozumiem :(

Gość wewtorekmatura
wygląda na to, że nie obejdzie się bez znajomości lektury :P do tej pory się udawało. :-)

Gość tez tak mam........
No np jeżeli temat jest o stosunku dwóch bohaterów, to rozwijasz temat biorąc pod uwagę całą książkę, a w wypowiedzi nie wypisujesz np, że Ci bohaterowie mieli jeszcze jakieś tam relacje z innymi osobami itp;)

Gość wewtorekmatura
"jaki to fragment w kontekscie ksiazki." czy to nie za trudne oceniać w którym miejscu książki ukazał się fragment? jakie sa kryteria takiej oceny?

Gość tez tak mam........
Nie chodzi w o to w jakim miejscu. Boże, widzisz, a nie grzmisz:O

Gość wewtorekmatura
Przecież nie miałam na myśli numeru strony, nie wyciągaj pochopnych wniosków.

Gość oczywiscie ze jest
nie masz podac strony.. ale np jesli w tekscie masz jakis dialog to musisz napisac, ze to jest moment w którym Kmicic po wojnie z kims tam przyjechał do Oleńki.. to nie jest trudne,a sprawdza znajomosc ksiazki. jest to w kazdym kluczu odp.

Gość wewtorekmatura
mam rozumieć że tak jak ja we wtorek piszesz generalną maturę? Skoro tak Ci dobrze idzie, to udziel więcej rad :)

Gość oczywiscie ze jest
praktycznie zawsze niezaleznie od lektury i tematu musisz napisac: co? kto? jak? gdzie? kiedy?

Gość oczywiscie ze jest
ja pisalam mature 2 lata temu. podstawe na 98%

ten klucz to porazka pamietam jak ja pisalam jeszcze probne matury, to babeczka z polskiego czytala nam klucz, jedno zadanie bylo ze trzeba byloodpowiednie slowo wpisac, tym slowem bylo badz i albo, byly 2 do wyboru, ja wpisalam lub, i juz nie ma punktu, bo nie wbilam sie w klucz porazka i tyle denerwuje mnie tez to ze piszac na jakis temat nie mozesz miec swojego zdania, nie mozesz napisac tak jak ty sadzisz mimo ze wiekszosc prac na to pozwala:o masz zagadke do rozwiazania, a ta zagadka jest - ciekawe co autor klucza mial na mysli

Gość wewtorekmatura
Wiem, że nigdy nie chodzi absolutnie o podanie strony :) już wiem dokładnie o co chodzi w tym aspekcie :) po prostu musze umieścić dany fragment w fabule, z tym bedzie klopot,bo nie czytałam lektur.

Gość tez tak mam........
Tak, też pisze mature ;p Powiem Ci, że czasem ciężej w klucz jest trafić w części czytania ze zrozumieniem z tego co zauważyłam:O Prace zawsze piszę pod schemat który podałam. I. Wstęp II. Rozwinięcie: 1. Interpretacja fragmentu 2. Interpretacja książki od strony fragmentu 3. Podsumowanie, wnioski III. Zakończenie

Gość oczywiscie ze jest
ale ja, ze tak powiem olałam sranie w banie i od marca poprostu ciachalam srednio jedno wypracowanie dzienne i w ten sposob uczylam sie trafiac w klucz. zauwazylam ze do kazdej lektury są uniwersalne pytania w kluczu, niezaleznie od tematu.

Gość tez tak mam........
Swoje zdanie możesz wyrazić, ale dopiero w zakończeniu po podsumowaniu wszystkiego.

Gość oczywiscie ze jest
no to jak będziesz na studiach miala przedmiot: LOGIKA, bedziesz wiedziala,ze jest róznica pomiedzy:albo, lub, bądz itp no ale fakt. klucz to porazka.. bo skad licealisci maja to wiedziec. no ale nic z tym na chwile obecna nie zrobimy, trzeba przyjac takie jakie jest i sie uczyc pod klucz,. bo buntowanie sie moze jedynie zaowocowac nie zdana maturka :)

Gość wewtorekmatura
zgadzam sie z Agnieszką, jednak "tym slowem bylo badz i albo, "-> ta historia brzmi troche groteskowo. Mimo wszystko ten schematyczny klucz nie podoba mi się, jednak to chyba jedyny sposób na względnie sprawiedliwe ocenianie. A, jak widać, są tu tacy,co genialnie sobie z tym poradzili,gratuluje :D

Gość tez tak mam........
www.klp.pl - tu są bardzo dobre streszczenia. Polecam ;)

Gość oczywiscie ze jest
I. Wstęp II. Rozwinięcie: 1. Interpretacja fragmentu 2. Interpretacja książki od strony fragmentu 3. Podsumowanie, wnioski III. Zakończenie no to chyba juz w gimnazjum bylo przerabiane budowa poprawnego wypraowania. to jest oczywiscie dobrze, ale nie jest to podpowiedz wyczerpujaca. bo oprocz tego, ze trzeba napisac wstep, rozwiniecie i zakonczenie trzeba odpowiedziec na wazne pytania w kluczu.

Gość tez tak mam........
No tak, to logiczne chyba :) Ale to taki ogólny wzór, bo wiem po swojej klasie, że dużo osób pisało np streszczenia całego utworu, zupełnie niepotrzebnie.

ale nie wydaje wam to sie durne?? jedno slowo nie to i nie ma punktu:o ja mature pisalam 2lata temu i mimo wszystko myslalam ze akurat praca z polskiego poszla mi dobrze, a dostalam marne 45%:o konsultowalam swoja prace z polinistka, mowila zebym sie nie marwtila bo wedlug niej poszlo mi bardzo dobrze, ale widac nie wbilam sie w klucz

Gość oczywiscie ze jest
ja tez nie czytalam lektur :) :P dopiero przed matura wzielam sie za streszczenia. a glownie to za opracowania lektur.

Gość oczywiscie ze jest
no i dorwalam taka gazetke z opracowaniem kazdej lektury wlasnie pod klucz. wypunktowalam sobie i wykulam na pamiec, co do kazdej konkretnej lektury musze pamiętac... :)

Gość wewtorekmatura
www.klp.pl --> tę stronkę zna chyba każdy licealista ;P Ja niestety nie przygotowywałam się do matury z polskiego, jedyne, co przyszło mi do głowy, to poczytać streszczenia lektur, ale i z tym jest ciężko :P Ten schemat jest ok,ale bardzo ogolny,szukalam raczej bardziej wnikliwego schematu ;p ale może po pristu faktycznie trzeba sie tego nauczyc. po to przez 3 lata pisalismy tego typu wypracowania. W 3 klasie dostawalam juz samie piątki, więc moze nie ma się czego bać. A temat to (tylko) połowa pktów, reszta jest praktycznie za darmo :P

Gość tez tak mam........
No ale nie można podać bardziej szczegółowego bo to zależy od tematu. Takie jest moje zdanie, nie wiem, może ktoś ma lepszy sposób na to. Jeżeli będziesz rozumiała temat i miała jakiekolwiek pojęcie o lekturze, to napiszesz prace dobrze.