Janeczkaa 0 Napisano Maj 2, 2010 Ehhh, ja to mam dopiero pecha, właśnie skończyłam brać harmonet, chciałam p miesiącu przejść na lady comp, a tymczasem pękła nam prezerwatywa(!) Pigułki przestałam brać w zeszły piątek, czyli następne opakowanie powinnam wziąć wczoraj, po południu. Krawawienie zaczęło mi się w wtorek, więc dziś to 6. dzień. Akurat tak się składa, że mam jeszcze 7 harmonetów, które zostaly mi kiedyś z jakiegoś przesuwania okresu, wzięłam niezwłocznie 3, bo gdzieś czytałam, że kilka tabletek anty może zadziałać jak escapelle. Ogólnie jestem wściekła, miałam się przestać truć hormonami, a tu taka wpadka. Czy ktoś się orientuje, co powinnam zrobić. Czy w ogóle dobrze zrobiłam z tymi 3 tabletkami? Czy mam Wziąć jeszcze jutro 1 harmonet? Nie chcę brać jeszcze jedngo całego opakowania, zresztą pewnie nie uda mi się zdobyć recepty... Jak jest szansa na wpadkę w takiej sytuacji? Pomocy... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aldona7897 Napisano Maj 2, 2010 Faktycznie pech, ale moim zdaniem szanse na wpadkę niewielkie, nie wiem tylko, czy teraz jeszcze nie powinnaś parę dni brać harmonet, bo plemniki mogą w sumie chyba kilka dni żyć w ciele kobiety, może się ktoś jeszcze wypowie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość upuppupu Napisano Maj 2, 2010 ktoś jeszcze? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość chciałaś zastosować Napisano Maj 2, 2010 tzw metodę Yuzpe - niestety o ile mi wiadomo Harmonet nie nadaje się do tego. Szansa na wpadkę zawsze jest, ale oprócz wizyty u ginekologa po Escapelle (tylko dokładnie mu wyjaśnij, że brałaś ten potrójny Harmonet). Są jeszcze nowe na rynku tabletki do 120 godzin, ale nie pamiętam czy Polsce już zarejestrowane. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Janeczkaa 0 Napisano Maj 2, 2010 Ehh, no trochę doczytałam i faktcznie, harmonet nie ma takiego składnika, co escapelle. Sama już nie wiem, czy jest sens się dodatkowo szprycować escapelle... w moim przypadku to wyszło tak, jakbym o 19/20h się spóźnieła z tabletką. Zostały mi jeszcze 4 harmonety, czy powinnam je wziąć? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość chciałaś zastosować Napisano Maj 2, 2010 nie bierz i nie wiem czy Lady Comp jest dla Ciebie właściwą antykoncepcją skoro tak bardzo nie chcesz dziecka. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Janeczkaa 0 Napisano Maj 2, 2010 Z tego, co czytałam, przy właściwym stosowani lady comp ma bardzo wysoką skuteczność. Teraz tylko nie wiem, kiedy miałabym go zacząć stosować, przez te dodatkowe hamonety pewnie sobie rozregulowałam organizm. Boję się kurcze, nie wiem, co teraz zrobić, dodatkowo escapelle mnie przeraża, po tym, co zażyłam i tak nie najlepiej się czuję... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość chciałaś zastosować Napisano Maj 2, 2010 Lady Comp to po prostu mierzenie temperatury - możesz robić to samo przy pomocy zwykłego termometru, kartki, długopisu i nietrudnej do zdobycia wiedzy jak interpretować powstałe wykresy - skuteczność tej metody... cóż, z pewnością jest niższa niż tabletek, więc musisz się z ciążą liczyć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Janeczkaa 0 Napisano Maj 2, 2010 Owszem tylko lady comp stosje "duże widełki" i pokazuje czerwone lampki na długo przed owulacją, ponoć dzięki temu jest bardzo skuteczny, indeks pearla to 0,7, więc niewiele mniej niż pigułki, sama z kartką i długopisem pewnie bym coś szybko pokręciła... W każdym razie teraz nie to mie martwi, ale ryzyko wpadki z tabletkami. Im więcej czytam, tym wiecej się boję i zastanawiam czy nie skmbinowac sobie jakoś tej escapellę, no ale słabo mi się robi na myśl o konsekwencjach dla organizmu.... Ehhh, sama nie wiem, co robić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Janeczkaa 0 Napisano Maj 2, 2010 Ehh, muszę przestać czytać net, bo się tylko nakręcam, wyczytałam,że po odstawieniu tabsów płodnośc może być zwiekszona. Czy to prawda? Mój grzech w sumi polegał na przedłużeniu przerwy (wiem, że to niebezpieczne, no ale...), był jeden niezabezpieczon stosunek (tzn. pęknięta prezerwatywa) w 6 dniu po wystąpieniu krwawienia z odstawienia, 8 dniu po zrobieniu "przerwy", teraz myślę, żeby pozostałe 3 harmonety jednak łyknąć, zważywszy na przezywalność plemników w drogach rodnych, oczywiście żadnych stosunków aż do momentu, kiedy się wszystko ureguluje!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
frufru 0 Napisano Maj 2, 2010 "Ehh, muszę przestać czytać net, bo się tylko nakręcam, wyczytałam,że po odstawieniu tabsów płodnośc może być zwiekszona. Czy to prawda?" tak, ale nie zawsze. wiec bez paniki. "Mój grzech w sumi polegał na przedłużeniu przerwy (wiem, że to niebezpieczne, no ale...), był jeden niezabezpieczon stosunek (tzn. pęknięta prezerwatywa) w 6 dniu po wystąpieniu krwawienia z odstawienia, 8 dniu po zrobieniu "przerwy", teraz myślę, żeby pozostałe 3 harmonety jednak łyknąć, zważywszy na przezywalność plemników w drogach rodnych, oczywiście żadnych stosunków aż do momentu, kiedy się wszystko ureguluje!!" ale po kiego chcesz łykac te trzy harmonety? juz poprzednie byly bez sensu, a trzy łykniete teraz - obojetnie czy razem czy kolejno - nic Ci nie dadzą. łykniecie ich teraz to tak jakbyś zaczęła antykoncepcję w innym dniu cyklu niż pierwszy, a wiec pierwsze siedem dni jest niezabezpieczone, nie mowiac juz o stosunkach z kilku dni poprzednich. owulacji juz nie zablokujesz, przerwanej antykoncepcji nie wrócisz. nic nei zrobisz. pogódź się z tym i spokojnie czekaj co bedzie. zajść w ciążę wbrew pozorom nie jst aż tak łatwo. wiec nie dzialaj bez sensu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Janeczkaa 0 Napisano Maj 2, 2010 To był tylko ten dzisiejszy stosunek, wczesniej miałam krwawienie i nie współzyliśmy. Czyli łykanie teraz nic już nie zmieni? Myślałam, że może, skoro plemniki mają długą żywotność, to tabletki wstrzymają ew. owulację, jeśli jej jeszcze nie było, ale nie wiem, czy to możliwe... Zdecydowaliśmy wspólnie moim partnerem, że nie będę brać escapelle, mam nadzieję, że dobrze robimy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość upuppupuu Napisano Maj 3, 2010 podmoszę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Janeczkaa 0 Napisano Maj 3, 2010 podnoszę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Janeczkaa 0 Napisano Czerwiec 5, 2010 W ciąży nie jestem i własnie rozpoczęłam stosowanie pearly, mam nadzieję, że nie będę przeżywała już więcej takich stresujących sytuacji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Michał Zaradny Napisano Wrzesień 12, 2011 Witam Należy pamiętać, że tabletki antykoncepcyjne, nawet przyjęte w większej ilości absolutnie nie zastąpią działania antykoncepcji awaryjnej! Przede wszystkim, jeśli zdarzy nam się "wpadka" należy skontaktować się z lekarzem. Najbliższego sobie znajdziesz na http://wpadka.pl/znajdz-lekarza. Aby dowiedzieć się więcej na temat antykoncepcji odwiedź www.wpadka.pl, gdzie dzięki dostępnym tam artykułom z pewnością poszerzysz swoją wiedzę na ten temat. W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości pod adresem http://wpadka.pl/zapytaj-eksperta możesz natomiast skorzystać z porady eksperta. Pozdrawiam --- eRzecznik serwisu www.wpadka.pl masz 72 godziny Konkurs na najlepszego DJa Polski, poleca DJ S.K.Pelle sprawdź www.wpadka.pl/konkurs Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Perwersja 0 Napisano Wrzesień 12, 2011 "Należy pamiętać, że tabletki antykoncepcyjne, nawet przyjęte w większej ilości absolutnie nie zastąpią działania antykoncepcji awaryjnej!" Niby ekspert, a głupoty pisze. "Alternatywna metoda Jeśli masz problem ze zdobyciem pigułki awaryjnej lub cię na nią nie stać (choć zdecydowanie zalecamy stosowanie tej metody), możesz użyć do antykoncepcji awaryjnej zwykłych pigułek antykoncepcyjnych (tzw. metoda Yuzpe). Popytaj koleżanki czy nie biorą tabletek i nie mają opakowania zapasowego lub poproś o 1 opakowanie ginekologa lub nawet lekarza rodzinnego. Potrzebujesz jednego opakowania pigułek dwuskładnikowych - Microgynon (kosztują ok 10 zł), Stediril, Rigevidon, Minisiston, Gravistat 125 (do wyboru). Jak najszybciej w ciągu 72 godzin (max 120 godzin) połknij 4 tabletki naraz. Po 12 godzinach od połknięcia pierwszej dawki połknij znowu 4 tabletki. Działanie jest podobne do tabletek awaryjnych, ale możesz mieć więcej skutków ubocznych (bóle głowy, mdłości)." http://www.ponton.org.pl/readarticle.php?article_id=21 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach