Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość puszek okruszek.

Opieka nad szczeniakiem błagam o pomoc

Polecane posty

Gość puszek okruszek.

Mam w domu niespełna miesięcznego szczeniaka. Jak go karmić? W zoologicznym pani zaleciła mi mleko canmilk. Ile razy dziennie mu to dawać? Poje go butelką bo z miski jeszcze nie bardzo pije. Czy przepajać go wodą? ile razy? Też musiałabym butelką bo jak mu zanurzam pyszczek w misce to nie ma reakcji. Co takiemu maluchowi jeszcze jest potrzebne?

Gość meszugene
a czemu takiego malutkiego go wziełaś?

Gość puszek okruszek.
jego mama nie żyje :( Dzisiaj zmarła :(

Gość aloooo :)
kup w zabawkowym małą buteleczke dla lalek, zrob dziurkę i niech maluch pije albo przez pepitke(kupne w aptekach), ale lepsza butelka dla lalek albo dla dzieci z najmniejszym smoczkiem i pilnuj zeby miał cieplo..

Gość puszek okruszek.
Mam butelkę dla niemowląt i tak średnio nam idzie to karmienie, ale wypił w sumie 50 ml na raz (na opakowaniu jest napisane, ze tyle powinien) ale nie jest napisane ile razy dziennie podawać i co z wodą?

Gość Shamla Ram
Hej. Piesek musi zawsze miec dostep do swiezej wody. Nalej mu miske, zanurz lekko pyszczek i napewno podlapie. Miesieczny szczeniak powinien jeszcze byc z mamą, a wydać takiego można dopiero około 8 tyg. zycia. No, ale jak już go masz to boj go butlą z rozrobionym mlekiem zagęszczonym (niesłodzonym). Tak mniej więcej jedna trzecia tego zagęszczonego mleka na dwie trzecie przgotowanej i przestudzonej wody. Do tego rób mu jajecznice (same jajka, bez przypraw) i próbuj go karmić tą jajecznicą.

Gość tak mi sie wydaje
Chyba ze tez mozesz strzykawka mu dawac do pyszczka oczywiscie bardzo delikatnie, ale pomysl o tym by wybrac sie do weterynarza, wizyta nie kosztuje duzo okolo 30 zl, on ci poradzi jak go karmic

Gość aloooo :)
zadzwon do weterynarza powie ci co robic, albo rpzejdz się we wtorek:)

Gość Shamla Ram
Sorry, dopiero przeczytałam, ze mama nie zyje. A mama też była Twoja? Jak tak to bardzo mi przykro... 🌼

Gość puszek okruszek.
Nie je. Dawałam mu białego sera ale nie potrafi zbytnio jeść. Wody z miski też nie pije. W zasadzie tylko śpi (jak to maluszek). Ile razy dziennie podawać mu mleko?

Gość Nie chce Cie straszyc...
ale takie malenkie szczenie moze nie przezyc bez matki.Szczeniaki powinny miec min 8 tyg i samodzielnie jesc jak sie je zabiera od matki.Taki maluch sam sie nie zalatwi,suka lizaniem stymuluje go do zrobienia kupki i siusiu.Szukaj gdzies pomocy moze u weta,moze da sie malego podrzucic do jakiegos miotu,nie wiem co jeszcze,Sama mozesz nie dac rady.

Gość tak mi sie wydaje
shamla ram - ty chyba kurwa zwariowalas! Po pierwsze to jest miesieczny szczeniak wiec sam z miski wody nie bedzie pil! trzeba mu dawac! po drugie pierwsze slysze zeby psu dawac jajecznice a juz wogole miesiecznemu szczeniakowiAutorko bron boze, szczeniaczek potrzebuje mleka, niczego wiecej!

Gość puszek okruszek.
Nie mama nie była moja. Dalsi sąsiedzi ją mieli. Urodziła maluchy (3 ale jeden nie przeżył) i dziś wpadła pod samochód :( Wzięliśmy jedno maleństwo (i tak mieliśmy je wziąć) a jedno wzięli jacyś znajomi sąsiadów. Do weterynarza najwcześniej we wtorek, a do wtorku musi coś jeść.

Gość tak mi sie wydaje
ale sa lecznice ktore maja ostre dyzury, zadzwon tylko oni ci powiedza czym ja postepowac do wtorku a we wtorek pojedz!

Gość puszek okruszek.
Sikać to sika. Kupki jeszcze nie robił. Proszę napiszcie mi ile razy na dobę mam mu to mleko dawać? 5 razy?

A zalatwia sie? Pomasuj mu delikatnie brzuszek,dawaj tylko mleko.

Wydaje mi sie ze czesciej.Szczeniaki czesto ciagna cyca,pilnuj czy zrobi kupke zeby nie dostal skretu jelit.

Gość tak mi sie wydaje
tylko nie masuj zaraz po tym jak wypije mleko, tylko odczekaj jakas godzinke

Gość nie chłopak
ja mam teraz szczeniaki, mają dwa tyg i Misia kładzie się przy nich już tylko 3-5 razy dziennie i tyle je karmi, no i w nocy śpi z nimi, także pewnie w nocy jeszcze je karmi. Czeka Cię niezła przeprawa.

Gość puszek okruszek.
Dzownilam na pogotowie weterynaryjne i powiedziano mi, że 5 razy mleko ale jedno mleko mogę zastąpić słoiczkiem dla niemowląt z kurczakiem. Wodę mam mu podawać w misce i podobno szybko się nauczy. Mam nadzieję. Dziękuję za pomoc.

Gość tak mi sie wydaje
mozesz mu sprobowac zrobic kaszke na mleku, a co do mleka trzeba poszukac w necie, niech cie nie zwodzi ze male szczeniaki czesto ssaja cyca bo tak naprawde nie wypijaja duzo za jednym podejciem dlatego czesto ssa

Gość tak mi sie wydaje
Brawo autorko! Trzymam kciuki, napisz jak sie sytuacja rozwija, oby rosl zdrowo! :)

Gość Iza87
Te jajecznice i rózne karmy dla szczeniat to dopiero mozna dawac od mniej wiecej ósmego tygodnia! Miesieczny maluch nie zje przeciez niczego, bo jeszcze nie umie. W wypadku gdy mama nie zyje albo odstawiła szczenie i nie chce go karmic trzeba kupic specjalne mleko zastępcze i karmic butelką. Tu masz linka: http://www.pupilandia.pl/index.php?akcja=produkt&edycja=329 Poszukaj w zoologicznym. Myśle, ze 5 razy dziennie bedzie ok. Powodzenia

Gość puszek okruszek.
Zrobiłam jak radził weterynarz. Daje mleko i gerberka dla dzieci z kurczakiem. Mleko mu wcale nie smakuje, za to gerberka je chętnie, ale trzeba go karmić. Wodę też piję jak mu się zamoczy pyszczek w misce. Karmię go też w nocy o 22 i później o 4 rano. Wspaniałe jest to, że nie sika pod siebie tylko jak mu się chce sikać to zaczyna piszczeć i wtedy idę z nim pod drzwi na gazetę i tam się załatwia. Nie zrobił jeszcze kupy :( W nocy bardzo skamlał i uspokajał się jak go wzięłam do siebie do łóżka i położyłam na brzuchu. (ku zgorszeniu mojego męża) i wtedy sobie zasnął. A dziś już wstał w dobrym humorze i wszystko gryzie. Muszę mu kupić jakiś gryzaczek dla szczeniaków bo obgryza zabawki, pościel, dywan, rączki i nóżki dzieciaków. Taki wesolutki się zdobił w porównaniu do wczorajszego dnia.

Gość puszek okruszek.
Weterynarz wczoraj powiedział, ze nowe posiłki się wprowadza po 3 tygodniu i wodę trzeba dawać. Nie dużo wypije na raz ale trzeba. A mleko mamy takie: http://www.biowet-drwalew.pl/index.php?lang=_pl&module=oferta&page=00&id=20&index=01 Polecono nam go w zoologicznym. Pani mówiła, ze karmi nim swojego szczeniaczka bo matka jest po CC i nie jest w stanie karmić.

Gość Ja tak mialam.....
Puszku zagladasz tu jeszcze??? Jak Twoj piesek???

Gość dinuśś....;)
Cześć.:)mam pieska.!JEST MALY MA 3 MIES. moja ciocia dała mu mleko.!juz miałam psa ktory od mleka złapał parmowiroze.! uspaliśmy go w Bochnii.!;( i nie wiem jaka wode dawac temu psu.!czy z kranu czy jaka inna.! nie mam pojecia.! poradzcie mi.! Ps. nie daje mu karmy tylko rozne inne pokarmy.! moze byc.?bedzie z tego zdrów.?! kocham go i nie chce stracic znowu pieska.!

Gość fuksja_purpurowa
mleko tylko dla szczeniat od weterynarza lub z dobrego sklepu zoologicznego. Zadnych innych produktów ani wody bo go zabijesz.... Po karmieniu wez jaką miekką szmatkę, zmocz lekko w ciepej wodze i masuj szczeniakowi brzuszek- to ułatwi mu trawienie (normalnie matka liże brzuszek a skoro jej nie ma to Ty musisz jakoa to zastąpic). Oprocz brzuszka mozesz tez masowac okolic odbytu. Po kazdej kubce musisz czyscic dokladnie dupke. Nie zabieraj go na dwor bo zlapie jakies wirusy. Koniecznie go zaczep!