Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość natala-niezdecydowana

lekarz vs. stomatolog

Polecane posty

Gość natala-niezdecydowana

hej :) od dłuższego czasu borykam się z pewnym problemem, mianowicie nie mogę się zdecydować jakie studia wybrać, a dokładniej kim po nich będę. chciałabym być pediatrą bądź internistą ale chcę też być stomatologiem. czy ktoś mógłby mi pomóc ? chodzi o to żeby porównać te kierunki . ile lat będę studiować na poszczególnych kierunkach . co po nich będę mogła robić. ile będę zarabiać . gdzie najlepiej studiować. gdzie najlatwiej się dostać ( bo chciałabym studiować w Poznaniu). jaki będę mieć komfort pracy po tych studiach. jak wyglądają studia na tych kierunkach ile kosztują studia itp . prosiłabym o pomoc każdego kto wie cokolwiek na ten temat, studentów absolwentów medycyny , kogokolwiek kto umiałby mi doradzić

Gość 13245456757
Lekarz: 6 lat studia + 13miesięcy staż + 4-6 lat specjalizacja = 11-13lat. Prace znajdziesz zawsze, wiadomo zarobki jak to w Polsce ale lekarze narzekać nie mogą. Stomatolog: 5 lat studiów. Najlepiej jest otworzyć prywatny gabinet, a wtedy musisz pozyskać klientów ażeby zacząć zarabiać.

Gość 13245456757
Studia kosztują ok 15-20 tysiecy rocznie jeżeli chcesz iść wieczorowo, bo zaocznie nie ma. Ale studenci wieczorowi również uczęszczają na zajęcia ze studentami dziennymi. Co do matury to powinnaś napisac rozszerzoną biologię + chemię(na niektorych uczelniach rownież fizyke) na co najmniej 85-90% z każdego przedmiotu.