Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość munirkaja

Karmienie niemowlęcia

Polecane posty

Gość munirkaja

Kochane mamy powiedzcie mi, kiedy poznać, że maluszek już się najadł? Mam wrażenie, że jest jeszcze głodny, bo mlaska, jak leży w łóżeczku, jednak gdy go przystawię do piersi on trochę possie i od razu zasypia. Boję się, że jest głodny, a ja już czasem nie mam siły go karmić (bolą mnie plecy i ogólnie nie mam już sił-jestem świeżo po cesarce).

Gość dsgsd
Moja jak była głodna płakała, paluszki tez czasem sobie cyckała ale to raczej był odruch ssania bo w 95% smoczek rozwiązywał sprawę.

Gość etgetge
W szpitalach czasem radzą zważyć dziecko tuż przed jedzeniem i tuż po. Ważne jest czy trochę przybrało, czy też nie. Moje nie przybierało i dokarmiałam a w końcu przeszłam na sztuczne karmienie.

Gość etgetge
A moja gdy była głodna to spała. Tak to już jest z drobnymi noworodkami. Nie można więc sugerować się zachowaniem dziecka bo łatwo o pomyłkę/

staraj się nie karmic dziecka co chwilę. nie dawaj jej zasypiać przy piersi a jak się nie uda to nie przystawiaj jej znowu po 10 minutach. daj dziecku czas zeby zgłodniało. czasem dziecko przystawiane co kilkanaście minut bierze kilka łyków i tylko dopełnia napełniony wcześniej już brzuch. wiem , ze dużo mówi się o karmieniu na ządanie ale tak naprawdę na żądanie karmi się tylko wcześniaki i dzieci z niską masą urodzeniową. pozostałe warto nauczyc przerw w karmieniu. choćby nawet dla własnego zdrowia psychicznego- bo 24 godziny na dobe z dzieckiem przy piersi z pewnością można zwariować

jesli malec ssie z 10/15min przy czym polyka to powinien byc najedzony..no ale jesli przysypia to takie karmienie zamienia sie na karmienie co 15min. ..dziecko po prostu tak jak napisala alonuszka dopelnia swoj zoladeczek... dziecko powinno sie karmic co 2 3h(raz z jednej i raz z drugiej piersi, na przemian)oczywiscie sa dzieci ktore 2 h nie wytrzymaja hehe a karmienie na zadanie jest pomocne na laktacje ktora to na poczatku sie normuje... moja jak miala 2 tyg, zjadla z jednej piersi ...po tem za jakies pol h plakala ..myslac ze jest glodna dalam jej druga piers po czym mi wszystko zwymiotowala(chciala ssac i jak ktos napisal miala duzy odruch ssania)...zorientowalam sie dopiero jak zwymiotowala mi raz drugi:O ze sie przejadla i teraz juz wiem ze sie na bank najada chodz jak spi mlaska(dzieci snia) ...a i mam male piersi...nikt by nie powiedzial ze karmie a mleka mam tyle ze tylko w nocy mala ladnie sobie radzi z cisnieniem z wyglodzenia bo budzi sie co 4h;) martwisz sie a to normalne...niech maly wytrzyma chodz 1,5h 2 bez jedzenia to moze ci nie bedzie przysypial..zreszta z czasem tak latwo przysypiac nie bedzie bo bedzie starszy;)