Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bajkowa dama

Brak ciagłości oc

Polecane posty

Gość bajkowa dama

Witam. Wczoraj przeczytałam w necie artykuł dotyczący kar za brak ciągłości w opłatach za OC. Jutro idę zapłacić, a mam 13 dni opóźnienia(czyli grozi mi kara nałożona przez Fundusz Gwarancyjny w wysokości 900 zł; oczywiście jeśli mnie skontrolują) Podobno takie kontrole są z "łapanki".... Moje pytanie brzmi: Czy ktoś z Was miał sytuację, że się spóźnił z opłata za OC i poniósł z tego tytułu konsekwencje finansowe??? Bardzo proszę o odpowiedzi.

Gość bajkowa dama

Wydaje mi się, że sankcje grożą jedynie za jeżdżenie bez ważnego OC ale nie jestem pewien. Nie miałem takiej systuacji. Na logikę: powinnaś mieć prawo stwierdzić na przykład, że w tym roku nie jeździsz bo nie stać Cie na benzynę. Więc po co masz płacić OC ? Ale przyłączam się do pytania bo sam jestem ciekaw :)

Gość wyszczekana:)
tylko jakiś drobiazg zapłacisz w ubezpieczalni, jakoś liczą w %

Gość bajkowa dama
Byłam dziś w ubezpieczalni. Wszystko szło gładko... już za chwilę miała drukować się polisa. Aż nagle Pani mówi " zaraz zaraz....bardzo niedobrze" Moje przypuszczenia były słuszne...:( Grozi mi kara 900zł (opóźnienie nie przekraczające 14 dni). Pani powiedziała, że nie zgłosi tego do Funduszu Gwarancyjnego. FG ma 5 lat, by się zgłosić (lub nie) po kasę:( Dowiedziałam się również, że baaaardzo wiele osób nie zdaje sobie sprawy z kar( dość dotkliwych zresztą).Myślałam, że będę mogła zapłacić jakieś odsetki czy coś byleby wystąpiła ciągłość. Niestety.Nie ma możliwości wystawienia polisy ze wsteczną datą. Towarzystwo ubezpieczeniowe nie ma obowiązku informować klientów o karach . Zasada jest taka: Nawet jeśli masz mega rzęcha w kawałkach w piwnicy, ale jest ZAREJESTROWANY to jest obowiązek opłacenia OC .Nikogo nie obchodzi, że samochód był nieużywany czy to stał w garażu czy w warsztacie. Rozmawiałam ze znajomą policjantką. Mówi, że większość takich "delikwentów" zostaje "przyłapana" przy okazji kontroli drogowej lub w razie uczestnictwa w kolizji lub wypadku. Zostaje mi mieć nadzieję.... Lipa jak cholera :(