Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość za wysokie kwalifikacje

po co w tym kraju robić studia?

Polecane posty

Witam. Nie wiem czy kiedykolwiek ten watek został poruszony, ale chciałabym w pewnym sensie poruszyc istoistna kwestie bezrobocia w Polsce, szczególnie dla osób wykształconych. Po liceum postanowiłam zrobić 2 letnią szkołę potem pracowałam. dodam , że branza odziezowo projektowa. Teorwetycznie wydawałoby sie ze z tego cos fajnego sie rozwinie, ale niestety przyszedł krach i wiekszosc firm odziezowych i innych padła. Coz postanowilam isc dalej. Zaczełam inny kierunek studiow ( poniekad tez zwiazany z projektowaniem ) , a ze w urzedzie pracy powiedzieli mi, ze dla mnie pracy tutaj na pewno w tej dziedzinie nie znajdą najlepiej zalozyc dzialanosc starac sie o dotacje. No wiec ok. Dostalam dotacje mialam fajny pomysl na firme, ktora w ogole sie nie kreci a rynek zwiazany z reklamami narzuca takie koszty promocji, ze nie wiem skad poczatkujace firmy maja wziasc na to pieniadze. Jeszcze w paru miejscach zanim zalozylam firme kilku pracodawcow powiedzialo mi ze przyjeli by ale osobe z dzialanoscia gospodarcza bo im sie to bardziej oplaci niz zatrudnic pracownika. A teraz od kiedy mam firme ani pracodawcy nie chce bo teraz juz im sie to nie oplaca a i zlecen nie ma bo...? NO wlasnie niektorzy napisza ze nie jestem dobra, problem w tym ze w tym co robie jestem swietna, ale poprostu nie nadaje sie na szefa. Nie jestem menadzerem nie wiem gdzie mam isc z kim rozmawiac do firm albo w jaki inny sposob oferowac usługi mojej firmy. Zaczełam wiec wysylac cv firme musze trzymac przynajmniej rok, niestety wiekszosc mi powiedziala ze mam za wysokie kwalifikacje a na wyzszych stanowiskach nie maja miejsc, nie mowiac juz ze jedna firma zaprosila mnie cytuje " bo ma pani iponujace cv i bylismy Pani ciekawi ) no nie bylo to gurnolotne stanowisko przynaje ale jak czlowiek nie ma pracy i potrzebuje pieniedzy tpo na rozne stanowiska aplikuje. Czy ktos ma lub mial podobna sytuacje? jest menadzerem lub jest w stanie mi doradzic co robic dalej? Dodam ze moj chlopak tez ma problem z praca a raczej jej brakiem jest po swietnych studiach, ale slyszy to samo co ja, a nawet gdyby chcial zalozyc dzialanosc to dotacji nie dostanie poniewaz jak to mu powiedziano z jego wyksztalceniem nie powienien miec problemow z praca i nie jest priorytetem dla urzedu w tych sprawach. ....

Gość Uboot
To czym się firma zajmuje. Projekty odzieży?

projektowaniem odziezy stylizacja , ale nie tylko takze projektowanie graficznym ogólnie róznych rzeczy takze fotografią. starałam sie nie zamykac w jednej dziedzinie bo znam bardzo dobrze wiele z nich związanych wlasnie z foto i projektowaniem. Ale niestety najwyrazniej albo za duzo albo za mało... sama juz nie wiem

Gość Uboot
nie znam tej branży. Wydaje się, że powinniście przygotować katalog projektów, a nastepnie zaoferowć je producentom. W ten sposób pokażecie swoje umiejętności i albo coś sprzedacie, albo dostaniecie zlecenia. Możecie tez spróbować wykonanie jakiejś partii/kolekcji i próbować to wprowadzić na rynek. Przynajmniej ja bym tak próbował. Firma, która oferuje jedynie "moce produkcyjne' zawsze jest w gorszej pozycji niż ta, która oferuje własną "linię" produktów.

Gość jupetere
dla samej przyjemności!!!!

uboot mądre słowa tylko ze firmew prowadze sama i nie mam pieniedzy na rozwiniecie jej pod wzgledem produkcyjnym. Plan byl taki ze zaczne od projektow w miare jak firma na siebie zacznie zarabiac to zostanie poszerzona o konkretne produkty do oferowania :( Firmy odziezowe raczej maja swoich projektantow o ile nie biora wszystkiego z chin wiec tutaj luzny projektant ma ciezka prace. Natmoiast np firmy ktore oferuja robienie elementow graficznych jak ulotki wizytowki plakaty to najczesciej juz dzialajace drukarnie poligraficzne ktore maja sprzet od razu do wykonania. A dotacje sa niestety na tyle male ze za duzo sprzetu nie kupisz. To samo sie tyczy lokalu. Zeby wynajac lokal musisz miec juz kase nw wstep bo z funduszy nie mozesz przeznaczyc jej na wynajem co najwyzej na odremontowanie juz jakiegos upatrzonego pod dzialanosc.

Gość do autorki grafike
a moze to glupie pytanie ale powiedz czy bylabys w stanie wykonac grafike na ulotke ? moze to nie na temat ale jesli by bylas w stanie , to daj namiar na ciebie , i ile by kosztowalo

Gość jupetere
trochę zboczę z tematu: mam znajomą, która będąc na studiach humanistycznych (hm renomowana uczelnia publiczna hmhmhmhm renomowany kierunek), stwierdziła że ona nie lubi czytać, a czytanie ją męczy. Pewne osoby nie powinny studiować!

Istnieje też taki paradoks, że jak ktoś szuka pracy po studiach to już ma małe szanse dostać pracę z niższej półki (a czasami tylko na taką jest szansa)... taką pracę dostanie osoba po podstawówce, zawodówce czy liceum a osoba po studiach usłyszy, że ma za wysokie kwalifikacje (czytaj: "jest pani zbyt inteligentna by tu być, jeszcze by się pani burzyła, że mało płacimy" heh).

jupetere , ale ja tu nie podaje powodu w sensie po co konczyc studia projektowe jak nie lubisz rysowac czy cokolwiek innego. Choci tutaj o fakt, ze nie chca ludzi po studiach czesto zatrudniac albo przyjmowac do pracy bo raz nie chca im za duzo placic , dwa wola stazystów ktorych czesto przyjmuje sie rotacyjnie konczy staz i biora kolejnych bo jest to tanie i wygodne. A jesli konczac studia nie majac pracy idziesz robic cokolwiek byle zarobic na zycie i slyszysz ze nie przyjma CIE BO MASZ ZA WYSOKIE WYKSZTAŁCENIE I WOLA KOGOS PO SREDNIEJ SZKOLE no to ...... tu nie chodzi o fakt studiowania studiowac mozesz dla przyjemnosci, ale i tak nie chce zatrudniac takich ludzi.

tiramisu wlasnie o tym mowie. Generalnie jestes wykształciuchem to zdychaj z głodu bo my Cie tu nie chcemy :(

Gość biednyy_student
dlatego z roku na rok coraz więcej osób wyjeżdża za granicę (gdzie osoba po podstawówce zarabia więcej, niż u nas w polsce po studiach) wprawdzie jest teraz kryzys i wiele osób wróciło do pl, ale gdy tylko sytuacja się unormuje znów zaczną się wyjazdy

oczywiscie ulotka to nie problem. To moj dawny e-mail firmowego tutaj nie bede podawac jesli bedziesz zainteresowana to podam Ci strone z moimi projektami e-mail go_si_ak@wp.pl

ale nie kazdy chce wyjezdzac. Nie zawsze to jest rozwiązaniem problemu. Polaków nigdzie nie lubią nawet we własnym kraju kłody pod nogi

Ja jedynie chciałabym sie dowiedziec czy moze ktos z Was/Państwa miał podobna sytuacje i jak sobie z nia poradził. Mam namysli tez prowadzenie działalnosc aby jakos rozkrozruszac firmę. Jak nabywac kontakty gdzie szukac. Nie jestem smiałą osoba bardziej takim cichym artysta duzo potrafie ale chwalic sie nie lubie. Ciezko mi isc do firmy i tak prosto z mostu jak to niektore firmy robia nachalnie kogos nagabywac na swoje usługi. Są ludzie ktorzy umieją sprzedac włąsna matke ja chyba nie umiem, no chyba ze jeszcze nie odkryłam w sobie tego talentu

Gość do autorki grafike
dzieki autorko wyslalam e-maila :)

Gość ja bym sie sklaniała do brzydk
pozostaje wziąć udział w prestiżowym konkursie (i wygrać) wtedy zlecenia się posypią studia nic nie znaczą, nic liczą się umiejętności ale tylko jeśli umie się je sprzedać

do autorki grafe poszedł e-mail zwrotny :) do ja bym sie skłaniała, brałam udział w konkurach, doszłam do półfinałów raz do finału, ale jaknie masz pleców w kręgach to nie wygrasz. I tak wlasnie konczą sie marzenia ludzi o karierze

no i nie widzę problemu żeby nie wpisać do cv ze ma się studia, skoro tak bardzo wam przeszkadzają w życiu

jednoczenie jak wpisujesz ze nie masz studiow to wszystkie praktyki staze ewentualna praca ktora byla z tym związana jest automatycznie nie wazna. A wtedy pojawia sie nastepny problem brak doswiadczenia zawodowego ;] uwierz ze juz próbowałam na rózne sposoby nie tylko ja , ale i moi znajomi z podobnym problemem

w takim razie załatw sobie plecy wiem, ze masz już dość tej całej sytuacji i jak każdy marzysz, że po studiach będziesz mieć świetna pracę w swoim zawodzie, zrealizujesz jednocześnie pasje, bla bla bla ale masz pasję, jesteś dobra w tym co robisz (tak twierdzisz i ktoś tam to docenił) nie poddawaj się tylko kombinuj

No coz. Studia nic nie daja, albo sie ma umiejetnosci praktyczne, i kase zeby sie wypromowac, albo nici z tego. Taki kraj, nie ma co to zdychac, jezeli mozesz, uciekaj.

Gość do autorki grafike
piekna ta twoja strona :) proponuje sie przebic , nie zmarnuj tego !!!! wyslalame-mail na twoj adres firmowy kobieto twoje cenny rowniez sa male bardzo proponowalabym zamiescic ja na slubach forum , wiele osob musza dokonac przerobek itd wybij sie kobieto !!! talent masz wypisany :)

załatw sobie plecy - no i co ja mam na to odpowiedziec? Gdybym miała jak to pewnie bym tu nie siedziała... :)

Gość do autorki grafike
a wspolpraca z firmami np warszawie ? wyslij im twoja strone powysylaj zloz oferty by cie zaproszono na spotkanie itd ?

do autorki grafe - dziękuje miło słyszeć miłe słowa :)

Gość do autorki grafike
prosze bardzo - wybij sie kobieto bo zaprzepascisz i co ? wyjdz z tej skorupy , zorientuj sie po firmach w calej polsce powysylaj chocby tyle :) musisz dzialac jedno zlecenie otrzymasz pozniej drugie i tak sie krecic bedzie :)

nie za bardzo wiem czy to bedzie miało jakis oddzwiek, wysyłałam swojego czasu bardzo duzo ofert , mail jest troche zawodny bo czasem zalicza oferty do spamu to raz dwa musisz najpierw według przepisów porosic o zgode na wysłanie oferty dopiero potem mozna ją wysłac. MW sumie myslalam zeby jakis mini katalog zrobic i moze tradycyjna pocztą, moze tego nie odrzuca . Myslalam o Warsyawie co prawda kawa drogi ode mnie, ale jabz sie trafiz nawet y dwie firmz na stae ylecenia to juy bz bzo super. A na niysye cenz moge sobie poywolic pryey to ye pracuje w domu ;)

podnosze temat nadal aktualny