Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MarylinMonroe

Soczewki jednodniowe

Polecane posty

Chcialabym kupic soczewki jednodniowe, mam wade wzroku -1.75 na obu oczach i astygmatyzm. Czy w zwiazku z tym soczewki jednodniowe moga byc tylko minusowe i czy to zbytnio nie zaszkodzi moim oczom?

Dla oczu z minusami soczewki nawet wskazane bo powstrzymują a nawet lekko cofają wadę. A ile masz lat Merlin ?

ale mam tez astygmatyzm i nie wiem czy czegos nie spiernicze przez te soczewki tylko na minusy. po co ci moj wiek? ;)

katowiczankaa wiem, ale potrzebuje soczewki na szybko na specjalna okazje, wizyte mam dopiero na koniec czerwca, a szkoda mi wydawac kase na prywatna wizyte. jak bede w czerwcu to zrobie badania pod soczewki, ale teraz musze miec je bez badan, i mam jeszcze pytanie, czy kupic takie jaka mam wade czy troche mocniejsze???

Jak nie masz 40 lat to minusowe soczewki dadzą ci komfort doskonałego widzenia i daleko i blisko. Nie wiem jak jest u osób ze starowzrocznością. Soczewki muszą być dobrane przez okuliste i polecam jednodniowe bo jak zaczynasz dopiero to dezynfekcja jest kłopotliwa. Jednodniowe zakładasz a jak idziesz spać wyjmujesz i wyrzucasz. W międzyczasie jak masz np. suche oczy albo coś wpadnie do oka zakraplasz krople nawilżające. Polecam sprawdzone sztuczne łzy Hyabak.

teoretycznie nic Ci się nie powinno stać pod warunkiem, że to JEDNORAZOWY wybryk. jedynie możesz źle widzieć, nieostro. soczewki kup o mniejszej mocy niż masz okulary (o 0,25 mniej).

W wybranych gabinetach są promocje , wizyta za złotówkę jak kupisz całe opakowanie . Marylin jak nigdy nie używałaś soczewek to lekarz musi dokładnie zmierzyć oko i dobrać odpowiednie i nauczyć zakładania i wyjmowania soczewek. A jak będziesz miała zrobione długie paznokcie to dodatkowe utrudnienie :O

no w sumie to przy soczewkach dochodzi jeszcze kilka innych wartości, a nie tylko moc. m.in. średnica. poza tym zakładanie i zdejmowanie soczewek nie należy do prostych zajęć i bez porady okulisty może być ciężko... naprawdę nie masz 50zł na prywatną wizytę? często są promocje, że pierwsze soczewki dostajesz gratis lub badanie za darmo jeśli kupisz szkła? a soczewki toryczne to już w ogóle magia - dochodzi wartość cylindra i oś. bez profesjonalnej, lekarskiej porady się nie obejdzie. i soczewki są zawsze słabsze niż okulary!

ja je nosze. kupuje przez internet i za 6 sztuk płacę 120zł. kupuję miesięczne, bo jednodniowe się nie opłaca - za drogie.

Gość jioj
ja mam tez astygmatyzm+krotkozwrocznosc, ale nosze zwykle soczewki minusowe, one day acuvue moist.

ja mam średni astygmatyzm, a jednak w zwykłych minusowych soczewkach mam rozmazany świat ;) myślę, że to indywidualna sprawa.

Gość jioj
Drozsze, ale bardziej higieniczne i wygodniejsze.

Gość jioj
zanim optyk dobral mi szkla z astygmatyzme to nosilam soczewki i okulary minusowe i teraz kupilam sobie soczewki o takich samych parametrach jak kiedys. Juz wczesniej wiedzialam, ze mam astygmatyzm, ale nosilam zwykle okulary i jakos nie odczuwalam zadnych dolegliwosci. Nie wiem na czym ten astygmatyzm polega, ale moge nosic zwykle minusowe szkla i jest ok.

Marylin zrób próbe soczewek przed imprezą żebyś przez soczewki nie miała jej zmarnowanej. Chyba że założy ci ktoś kto się zna albo lekarz. Za wizytę dobranie soczewek i naukę przez lekarza zapłacisz złotówkę, poszukaj gabinetu/sklepu z promocjami ! Szanuj swoje oczy bo ci nie odrosną a sztucznych jeszcze nie robią !!!

jioj --> to Ty chyba masz naprawdę niewielki astygmatyzm,skoro nie wiesz na czym on polega. jakbyś wiedziała to byś nie mówiła, że zwykłe minusy załatwiają sprawę ;)

Gość przeczytaj to Monroe
To chociaż będziesz wiedziała o co pytać lekarza. http://www.twojesoczewki.com/aktykul,Powiklania_zwiazane_z_nieprawidlowym_uzytkowaniem_soczewek_kontaktowych,18 http://www.twojesoczewki.com/aktykul,Zalety-jednodniowych-soczewek-kontaktowych,5 Kafeteria często wstawia spacje do linków to trzeba skopiować link i usunąć spacje

Gość gość
Myślę, że trzeba by tutaj zapytać jednak specjalisty i udac się do doktora. Nie każdemu takie soczewki będą odpowiadać. jak ktoś ma suche oko to nie bardzo. Ja takie decyzje konsultuję ze swoim lekarzem Hanarzem z okoakcent w krakowie. Mam do niego zaufanie, bo bardzo mi pomógł w ważnych kwestiach.

W przypadku małego astygmatyzmu do -0,5 Dcyl, stosuje się zwykłe soczewki sferyczne. Przy wyższym astygmatyzmie lepszą jakość widzenia zapewniają soczewki toryczne (korygujące astygmatyzm). Przed rozpoczęciem przygody z soczewkami kontaktowymi konieczne jest wykonanie badania pod kątem doboru soczewek, w ramach którego specjalista m.in. określa parametry soczewek (moc, rozmiar), uczy je zakładać i zdejmować.

Gość gość
Słuchajcie, na soczewkach nie można oszczędzać. Lepiej mieć te droższe i mieć pewność, że będą służyć jak należy. Dlatego zdecydowałam się na te http://www.acuvue.pl/1-day-acuvue-moist-multifocal Nie muszę mieć niewygodnych okularów progresywnych, na które muszę uważać, bo sporo za nie zapłaciłam

Gość gość
Tak naprawdę to powinnaś to też z okulistą przedyktować, on tez na pewno pokaże Ci jak zakładać takie soczewki, ja swoje kupuje tutaj https://mylenshop.com/ i jestem bardzo zadowolona, bo mają każdy rodzaj soczewek i sporo jednodniowych właśnie.

Gość Afrodyta78
Ja też noszę soczewki. Kiedyś nosiłam okulary ale były niewygodne (tym bardziej że lubię sporty) i beznadziejnie w nich wyglądałam. Teraz uzywam jedniodniowych i nie mam problemu że coś mi spada z nosa. Jak coś to polecam te jednodniowe bo są najbardziej higieniczne i kupowanie ich u sprawdzonym sklepie takim jak https://mylenshop.com/koszty-dostaw-cinfo-pol-73.html