Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nananananaannanana_

Dzisiaj rozpoczynam nauke korzystania z nocnika, co myślicie o sposobie?

Polecane posty

Gość nananananaannanana_

Syn ma 2,5 roku, czyli troche późno ale powiem szczerze że wszystkie sposoby zawidły np. oklaski, nagrody i itd. Syn lubi siedziec na nocniku ale mnie nie informuje o potrzebie. Od dzisaj ma założoną tetrę i pieluche z ceraty, ok20 min. temu zrobił siku, powiedział si si i dalej nic nie p[rzeszkadza mu to że ma zasikana tetrę. Cam ja zostawić żeby sie odparzył czy może zmienia po każdym siku. Już nie wiem co mam robic - doradzcie coś

tak... zostaw żeby odparzył sobie tyłek :o bardzo fajnie leczy sie odparzenia :o a już najfajniej jak jakaś grzybica sie z tego zrobic :o

Gość nananananaannanana_
bo jak bede zmieniac po każdym sikaniu to jak w pampersie nie poczuje że ma mokro

zdejmij pieluchę i wcale nie zakładaj! jak poleci po nogach raz drugi trzeci to się nauczy wołać :) ale nie odparzaj dziecku tyłeczka! sama sobie odparz i sprawdź jak jest fajnie jak pupa boli! to nie metoda!!!

Gość taka jedna co sie nudzi
bo to nie ta metoda,ktora wybralas. jakas dziwna zreszta. moja corka dopiero jakies 3 m-ce zalatwia sie na nocnik. a ma 2 latka i 5 m-cy. mialam z nia tyle problemow, ze skonczylo sie na zasikanym dywanie i wstretu do nocnika,ale to bylo w ubiegle wakacje. dalam na luz. sama w koncu usiadla na nocnik i zrobila siku. pierwszy raz przez rajstopki:) bilam brawo, dawalam buzi itd. chodzila bez pieluchy,bez pampersa. po domu oczywiscie, na dwor jeszcze zakladalam jej. i tak z czasem samo sie stalo. bylo cieplo, nie zalozylam jej pampersa, bylysmy kolo domu na spacerku,zeby w razieco szybko uciekac na nocnik:) w tej chwili jeszcze ma na noc. jest tak,ze jak nie zaloze jej pampersa to siku zrobi i sie wcale nie obudzi,a jak zaloze, to pampers suchy:) ale stopniowo powoli. nie zmusisz dziecka. uwazam,ze pielucha to zly pomysl,ja bym puscila dziecko bez niczego. zaloz majteczki i niech lata. w ogole siedzial juz nannocniku? zrobil siusiu chociaz raz?

Gość martulkaa 82
moj syn ma 2,5 i jest juz suchy, ale nie mowie tego by sie pochwalic tylko bardziej by podpowiedziec ...moj sposob : sciagnelam pieluche i ubieralam mu same rajstopy - rajstopy dlatego bo ciasno prylegaja do pupy i reszty ciala i naprawde czul ja mu wszystko lecialo .... 3 dni i byl suchy ;))))) powodzenia

Gość nananananaannanana_
czesto robil siku i kupke na nocnik ale nigdy nie wołał, zrobił zawsze jak go posadziłam. drogie panie nie bulwesujcie sie, myslicie ze swiadomie odparze swojemu dziecku pupę, chyba po to pytam żeby uniknąć błędu. to jest sposób ktory polecila mi moja ciocia u jej córki podobno poskutkowało

Dokladnie bedziesz zmieniac to nic nie zdziala. Syn juz duzy, duzo rzeczy rozumie. Nie zakladaj mu tetry tylko same majteczki i spodenki czy rajstopki. Jak sie posika i nie bedzie mu to przeszkadzalo podejdz do niego i powiedz " zobacz, nasiusiales masz mokro" zobaczysz reakcje. Moj synus mial rok i 8 mies jak zaczelam go uczyc nocniczka. Przez pierwsze dni bylo ciezko, latalam z mopem. Ale robilam tak - zakladalam same majteczki i rajstopki. Stawialam nocnik w widocznym miejscu i powiedzialam ze ma wolac. Czesto pytalam czy chce siusiu albo kupke. Odpowiadal mi wtedy ze tak lub nie. Ale z informowaniem mnie samemu bylo na poczatku ciezko. Wiec jak sie posiusial podchodzilam i mowilam "zobacz posiusiales sie, chcesz chodzic teraz taki mokry? "Odpowiadal ze nie wiec mowilam "zobacz tu jest nocniczek i tu sie robi siusiu. Nie masz juz pampersa musisz wolac mamusie jak chcesz siusiu inaczej znowu bedziesz mokry" . No i tak jak napisalam - sama czesto przypominalam mu ze nie ma juz pampersa i pytalam czy chce siusiu. Bylo troszke ciezko na poczatku, na okraglo przepierki majteczek. Ale dalam rade. Po 3 tyg synusiowi juz sie nie zdarzalo zeby sie posiusial. Zakladanie tetry i zmienianie jej to to samo jakby mial pampersa. Wiadomo ze nie mozna doprowadzic do odparzen ale jak sie posiusia i pochodzi z tym 10 min nic mu sie nie stanie chyba ze ma bardzo delikatna skore. Do odparzen doprowadzic nie mozna ale trzeba z dzieckiem rozmawiac. Jak sie posika podejsc i powiedziec tak jak napisalam wyzej. Ale jak sie posiusia i przyjdzie Ci o tym powiedziec to tez musisz mu wytlumaczyc bo inaczej i tak bedzie sikal bo przeciez "mama zaraz przebierze" . Trzeba z dzieckiem rozmawiac, tlumaczyc. Tym bardziej ze to juz duzy chlopczyk i na pewno wiele rzeczy zrozumie :) Oczywiscie chwal go, jakuda mu sie poinformowac Cie o potrzebie, powiedz jaki jest duzy i dzielny. Pozdrawiam i zycze wytrwalosci

Gość nananananaannanana_
no wlasnie ubralam mu przed chwila majtki i rajstopy, mialam straszne wyrzuty z tymi pieluchami tetrowymi ale kilka osób wypowiadalo sie pozytywnie o tym sposobie

Gość a jak łatwo
nic mu nie zakladaj wlasnie, po co ta tetra??? glupi sposób masz i tyle.. a ajk sie martwisz ze sie przeziebi poczekaj z tym do lata... po prostu nie zakladaj mu nic, ewentualnie bawelniane majtki!

naprawdę załóż same majtki! na dwór możesz tetrę założyć, nie pampersa tylko tetrę, ale w domu nic nie zakładaj. szybciutko załapie o co chodzi :) tłumacz, przypominaj o wołaniu, pytaj czy chce siusiu.

Gość nananananaannanana_
Żaklinka dziękuję za cenne rady:)

w taka pogode nie zakladalbym tetry. jest za zimno na siusianie w gacie. nie wiem jak u was, ale w warm-mazur jest jesien!!!!!

chodzilo mi o wyjscie na dwor!

moze innym tez bys podziekowala? tylko wybrani?

Gość nananananaannanana_
oczywiście że wszystkim dziekje, ps. ja bym sie o to nie upomniala;) tez tak mysle że jest za zimno, u nas pada i jest 7 stopni

a po co zakładac tetre ! niech biega w majtach i spodniach !!! bo inaczej sie wcale nie nauczy

za zimno na tetrę? a jak Ty mała byłaś to co ci mama na pupę zakładała? a co Twoja babcia mamie Twojej? nie przesadzajmy! poza tym dziecko nie sika non stop! jak się zsiusia to szybko wrócicie do domu i już. po prostu nie idź gdzieś daleko.

Gość nananananaannanana_
biega teraz w majtach i rajstopach, wysadzam go co 15 min. i narazie wszystko robi do nocnika ale nie wiem czy to spowoduje że sam bedzie umiał zawołać...

ja swoją przekupiłam w koncu Mambą, sama wołała że chce żeby dostać cukierka. Po kilku dniach pokazałam jej że paczka się skończyła i więcej nie ma. Przeszła nad tym do porządku dziennego. Teraz przeważnie woła ale i tak jej trzeba przypominać, pytać co jakiś czas czy nie chce.

Gość mój synek ma 10 miesięcy
i planuję spróbować nauczyć go korzystania z nocnika tego lata.... czy się uda nie wiem? na razie zdejmuje mu codziennie pampersa na kilkanaście minut przed kąpielą - regularnie sika na podłogę :D ale zaczyna się zastanawiać jak chce zacząć siusiać- widzę po jego mince- do tego obserwuje go uważnie- nie sika cały czas - tylko co jakiś czas - najwięcej rano i przed kąpielą - po obiedzie najczęściej robi kupę - ten moment najłatwiej uchwycić :D ....właśnie zabieram się za kupno nocnika i majtek treningowych - żebym była gotowa jak tylko zrobi się ciepło!

Gość mama sikawki
moja malutka ma 19 miesięcy i woła już sama siku, mój sposób był taki: chodziłyśmy do kibelka razem, ja na duży ona na nocnik, w kibelku było duzo atrakcji, gazety, bajeczki, flamastry i cały czas powtarzalismy jej ze jest juz taka duza ze taka mądra itp. oczywiscie oklaski itp, z nocnika korzystała bardzo krótko bo kupiłam jej nakładke na kibelek i strasznie jej sie spodobała, nie zakładałam jej zadne tetry tylko normalnie ją ubierałam, na noc teżnie zakładałam, posikała sie może ze 3 razy w nocy i już teraz nie sika pozdrawiam

Gość mama sikawki
no i oczywiście jeszcze na początku bardzo często ją pytałam czy chce

nanananananana bez przesady to mialo byc z przymrużeniem oka:) a dziekowac trzeba wszystkim,tego wymaga kultura. odpowiedzialam na twoj temat,opisalam swoja sytuacje, bo? bo chcialam pomoc. ot tyle. mala-agatka teraz sa inne czasy,nie wiem czy zauwazylas. wiekszy wybor i sporo wynalazkow. takze mysle,ze nie ma co meczyc dzieciaka na zimnym wietrze,skoro od poczatku nie jest obyte z tetra. kazda mama zrobi jak uwaza, ja czekalam na te cieple dni,zeby wyjsc w samych majtach. nie przyszla mi do glowy tetra. mi sie udalo, ale jak pisalam wczensiej, w zeslzym roku byla masakra. dziecko poltoraroczne ale nie chciala zalatwiac sie do nocnika. dywan zasikamy, no moze raz zrobila tam gdzie trzeba i wiecej nie chciala. przestalam odpieluszac. dalam jej czas, az sama dojrzala do tego,sama usiadla i tak sie zaczelo. mysle,ze kazde dziecko powinno dojrzec do tej mysli i samo zaczac. 2,5 latek to juz duze bobo i wiele rozumie. skoro samo robilo siusiu czy kupke jak sie je posadzilo, to pol sukcesu za wami droga autorko!