Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jeść, niejeść

Czy jest coś czego nie powinna jeść kobieta na początku ciąży?

Polecane posty

Gość jeść, niejeść

Jestem w 6 tygodniu, słyszałam gdzieś że nie powinnam jeść np. smażonego jajka..???? Czy rzeczywiście są rzeczy zakazane?

Gość martulkaa 82
o smazonym jajkiu nie slyszalam ale slyszalam o watrobce i surowym miesie

Gość agata bbbb
watróbce???? no chyba was dziewczyny.... wartróbke powinnyscie jesc cały czas bo ma dużo zelaza które dziecko potrzebuje

Gość a jak łatwo
smazonego jajka :D nie wolno jesc serów plesniowych i typu brie, krewetek, surowego miesa, nie za duzo tunczyka np. tego z puszki lub steka, slyszalam ze brokuły cos maja w sobie ale nie pamietam co...

Gość martulkaa 82
no wlasnie tez tak myslalm ......moj lekarz twierdzi ze watrobka jest zanieczyszcona....nie ja to wymyslailam tekaz nie zalecal mi jedzenia jej w ciazy

jesc wszystko normalnie tylko nie jesc surowego miesa i wedlin, sera plesniowego i unikac gazowanych napojow . mozna sobie jeszcze darowac ogromne ilosci czosnku czy cebuli (zmieniaja smak wod plodowych) ale z umiarem oczywiscie mozna.

Gość nkhgt
nalezy unikac serow plesniowych i z niepastryzowanego mleka, plesn i pewien rodzaj bakterii wystepujacy w tych serach jest ponoc niebezpieczna. Ponadto surowe mieso (tatar czy krwisty stek), surowe ryby (sushi), surowe jaja ( salmonella) rowniez nalezy wyeliminowac, a co do watrobki to jak wiadomo jest to swego rodzaju filtr zatrzymujacy toksyny (glupi przyklad - u alkoholikow najszybciej pada watroba wlasnie), wiec sie nie zaleca.

Gość klkdsfe
Ale wy jesteście walnięte :-/ Jeść można wszystko. Wiadomo, że surowego mięsa się nie je tak samo jak się nie jest w ciąży, bo każdy smaży, gotuje itd. Autorko ja jakoś jadłam wszystko na co miałam ochotę i nie słuchaj tych głupot. MOżna jeść wszystko.

Gość nkhgt
Minimize the amount of liver you eat. According to the March of Dimes, animal liver contains very high levels of vitamin A. While vitamin A is good for you, women who consume too much may risk a higher incidence of birth defects in their babies (however, studies are not conclusive). Since you're probably already taking prenatal vitamins and eating other vitamin A-containing foods, it's better to be safe and not consume liver on a regular basis. The Food and Drug Administration (FDA) has recommended has that pregnant woman maintain their vitamin A intake around 8,000 IU and that vitamin A be taken in the form of beta-carotene, which is not considered toxic. czli tlumaczac nie wolno jesc watróbki ze wzg na wysoka zawartosc wir A ktora moz powodowac wady płodu...

Gość martulkaa 82
hahaha dobre z ta babka :))

Gość xxxxxxyyy
Jajka smazone mozesz, brokuly tez, krewetki gotowane lub smazone mozesz. Nie powinnas jesc wedzonych ryb - moga zawierac listerie - niekoniecznie grozna dla nas dla dziecka bardzo, watrobki tez nie mozna - zbyt duza ilosc witaminy A , picie tranu z tego samego powodu odpada, surowe mieso i sushi z surowymi rybami niewzkazane - mozliwe zakazenie salmonella lub listeria, sery plesniowe zakazane z tego samego powodu, w ogole nie zaleca sie spozywania niepaseryzowanego mleka oraz jego produktow . Zasady te dotycza calej ciazy nie tylko jej poczatku. Ryby sa zalecane ale z umiarem ze wzgledu na zawartosc metali ciezkich w miesie - dotyczy to szczegolonie tunczyka i lososia, ktore kumuluja rtec - mozesz ale tak 1 - 2 w tyg , bo z kolei fosfor jest bardzo wazny dla rozwoju mozgu dziecka. Jesli chodzi o picie kawy, herbaty, czekolady - wybor nalezy do ciebie, ale jesli jest ci sie trudno oprzec filizance kawy rano to mozesz sobie spokojnie na to pozwolic, podobnie z herbata w ciazy trzeba nieco ograniczyc, ale wytrzekac sie nie musisz. Uwazaj tez na soki owocowe - zdrowe i smaczne, ale opijanie sie nimi nie jest dobre bo sa bardzo kaloryczne - lepiej mieszac pol na pol z woda lub pic sama wode.

Gość yyyyyyyyyyyy?
xxxxxxxxxxxxy krewetek sie nie je wysmazonych na maxa lu wygotowanych poniewaz robia sie warde i niedobre fuj! no ale jak babka w ciazy koniecznie musi :O

Gość xxxxxxyyy
krewetki nie musza byc wysmazone na maksa - normalnie ugotowane lub usmazone - poza tym ile osob je tak czesto krewetki? ale jak sie zdarzy, ze akurat w ciazy zjesz krwetki to nie zaszkodzisz dziecku. Z lososiem wedzonym troche podobnie - sporadycznie sama jadalam i wszystko bylo w porzadku, ale zalecenia sa by nie. Jak ktos zje watrobke to tez swiat sie nie zawali ale nie mozna sie nia obrzerac, a na pewno nie trzeba sie zmuszac do jej jedzenia jak kiedys nasze mamy i babcie (zelazo).

Gość gryczka
Ilu lekarzy tyle opinii. Mój gin pozwolił mi jeść sery typu brie, jeśli są z mleka pasteryzowanego. Przez całą ciąże unikamy natomiast niedosmażonego, niedogotowanego mięsa, niedogotowanych jajek (zatem sadzone jest trochę ryzykowne, bo żółtko jest płynne), wędlin i ryb wędzonych na zimno. Ograniczamy wszelkie fast-foody, napoje gazowane i sztucznie słodzone, konserwy, tuńczyka, kawę i mocną czarną herbatę, ale nie trzeba z nich całkiem rezygnować. Wątróbka w rozsądnych ilościach, ponoć ze względu na dużą zawartość witaminy A. Jeśli Ty lub partner jesteście uczuleni na orzechy, to również nie zaleca się ich spożywania, w przeciwnym wypadku - można, a nawet trzeba, spokojnie je jeść.

nie należy jeść surowego mięsa, surowych ryb, serów pleśniowych, potraw z surowych jajek, rzeczywiście nalezy bardzo uważać z wątróbką (najwyżej raz w miesiącu), gdyż ma dużą zawartość witaminy A, która nie jest wydalana w moczu, a przedawkowanie jest szkodliwe, gdyż może powodować wady płodu. I nie jest to żaden wymysł, tylko fakt

na pocztaku tego wątku ktos napisal ze wątróbki jak najwiecej trzeba jesc... a nieprawda... można zjesc od czasu do czasu byle nie za wiele bo zawiera w sobie duzo witaminy A z którą nie wolno przesadzac ....